Skocz do zawartości
kamusial

Monitor 22" Za Rozsądną Cenę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z zainteresowaniem przeglądam forum w zakresie monitorów, ale widzę, że pojawiło się kilka nowych egzemplarzy i nieco zburzyło moje preferencje.

Otóż poszukuję monitora 22" ( uważam, że 24 jest za duży...- subiektywna opinia). Monitora będę używał do office, grafika wektorowa 2d i 3d, gry oraz filmy. Zastanawiałem się czy nie dołożyć do tunera TV, ale chyba z tego bajeru zrezygnuję.

Jeżeli chodzi o widełki finansowe, to nie chciałbym dawać za niego więcej jak 1000zł, oczywiście im mniej tym lepiej.

Preferuję LG z uwagi na gwarancję. Dlatego pytając wprost: czy opłaca się kupować droższe modele LG od W2252TQ-PF? Monitora bardzo chwalonego na forum, który w sklepie na półce zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie i kosztuje <700zł?

Czy może są modele samsunga/iyamy/hp, które mimo braku takiej gwarancji jak LG warto wziąć?

Swoją drogą, czy W2252 sprawdzi się w zadaniach firmowych związanych typowo z officem itp?

Dzięki za ewentualne wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie Ci się sprawdzi w zadaniach biurowych i też bym brał LG

http://otido.pl/product_info.php?cPath=691...oducts_id=95665

ten jest z HDMI

http://otido.pl/product_info.php?cPath=691...oducts_id=95835

a ten posiada tuner

http://otido.pl/product_info.php?cPath=691...oducts_id=96428

i praktycznie każdy mieści się w Twoich widełkach finansowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oplaca i to bardzo. Chyba ze miales juz monitor LCD i nie przeszkadzały ci wady matryc TN. Ale jesli chcesz zajmowac sie grafiką to tylko monitor S-PVA lub IPS.

hmm, w zasadzie mam LCD, dość stary- PHILIPS 200S. Na nim nie dostrzegam tych wad. Co innego na laptopowym monitorze- tam jest masakra, kolory uciekają zupełnie i nie chciałbym pracować na takim monitorze 22". Muszę się temu W2252TQ przyjrzeć na żywo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, w zasadzie mam LCD, dość stary- PHILIPS 200S. Na nim nie dostrzegam tych wad. Co innego na laptopowym monitorze- tam jest masakra, kolory uciekają zupełnie i nie chciałbym pracować na takim monitorze 22". Muszę się temu W2252TQ przyjrzeć na żywo...

Im wiekszy monitor tym bardziej bedzie te uciekajace kolory widac. Nie da sie na matrycy TN uzyskac jednolitych kolorow. Gora ekranu bedzie zawsze ciemniejsza, dół za jasny. Poczytaj sobie, jest temat o monitorze LG 227wt , w2252tq tez. Są tam zdjecia jak to wyglada. Wszystko zalezy ile z tych wad jestes w stanie zaakceptowac. Na twoim miejscu kupilbym bym SPVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie że wczoraj odświeżyłem swoje zdanie o monitorach TN ... nie uległo zmianie ... do pracy z grafiką TN się nie nadają między innymi z powodu kątów (patrzysz idealnie na wprost a pomarańczowy na dole jest zupełnie inny niż na górze). Dalej już przyglądać się tej TN-ce nie miałem ochoty.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie że wczoraj odświeżyłem swoje zdanie o monitorach TN ... nie uległo zmianie ... do pracy z grafiką TN się nie nadają między innymi z powodu kątów (patrzysz idealnie na wprost a pomarańczowy na dole jest zupełnie inny niż na górze). Dalej już przyglądać się tej TN-ce nie miałem ochoty.

A ktoś powiedział Ci inaczej, że musiałeś odświeżać zdanie? Przecież chyba logiczne jest że najtańsze LCD nie są przeznaczone do obróbki grafiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś powiedział Ci inaczej, że musiałeś odświeżać zdanie? Przecież chyba logiczne jest że najtańsze LCD nie są przeznaczone do obróbki grafiki

Tak ... był niedawno taki :blink:

widziałem oba monitory i moim zdaniem ta TN nie ustępuje tej SPVA ...

zresztą wiele osób to mówi... to jest typu Gler co dodaje jej mocy a monitor świetny...

polecany szczególnie dla graczy i amatorów grafiki...

:blink:

Jak widać każdą oczywistość można podważyć.

ps. cytat odnosi się do 24" TN Gateway

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ... był niedawno taki :blink:

:blink:

Jak widać każdą oczywistość można podważyć.

ps. cytat odnosi się do 24" TN Gateway

TN

+ brak smuzenia (2ms)

+ niska cena

+ najlepsza opcja dla graczy

- zmiany kolorow juz przy malym ruchu głowy

- słabe kąty, nie ma takiej pozycji monitora zeby obraz/kolor był jednolity

- słabe podswietlenie (niewidoczna w dzien, za to w nocy bardzo - jasna poswiata na gorze i dole matrycy, czasem tez po bokach)

- odcien koloru szarego zamiast czarnego, bardzo widoczne spod kąta

- widoczny dithering kolorow

- tylko dla "niedzielnych" grafikow

S-PVA

+ bardzo szerokie kąty widzenia (obraz pod kątem traci tylko na kontrascie)

+ bardzo ładne i jednolite kolory na całej powierzchni ekranu

+ zazwyczaj b. dobre podswietlenie (ew. b. minimalna poswiata tylko w rogach)

+ idealny dla grafików (profesjonalisci i tak kupią monitor z najwyzszej półki)

+ dobra czerń (pod kątem wpada w lekki fiolet)

- wysoka cena

- słabe smużenie (w matrycach bez S, dosc znaczne)

Przy kazdym typie monitora trzeba uwazac na ghosting i inne przypadlosci dopalania kryształów. Dla graczy wazny bedzie tez input lag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

A co myślicie o Samsungu T220? Sam użytkuję komputer do gier i programów graficznych, ale słyszałem dużo dobrego o nim. Szybki czas reakcji i jakość obrazu. Co sądzicie?

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,55628/

pzdr

No mnie też korci ten Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi