Skocz do zawartości
Clix0r

Mhel 700w Blue Illuminated

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc zakupiłem taki oto zasilacz za śmieszne pieniądze - 162,50zł

http://www.allegro.pl/item441865269_700w_sli_cf_ready.html

Spytał bym się jakie są wasze opinie na temat tego zasilacza, ale to raczej bez sensu bo prawdopodobnie nikt z tego forum go nie posiada :x

Jedyne info na temat tej zasiłki jakie udało mi się znaleźć to ta aukcja na ebay:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...em=350080040897

Specyfikacje:

• 700 watts maximum output

• Dual ball bearing fan design for ultra cooling environment

• Internal 120mm Blue LED fan with LAZER fan grills

• External 80mm Blue LED fan with LAZER fan grills

• Built-in voltage overload protection

• AC inlet On/Off switch

• Black braded mesh shielding/tubing and connectors

• Supports Intel "Pentium-4" and AMD "Athlon XP"

• 4 x Serial ATA connectors

• 7 x 12/5 Molex
  • 1 x 20/24 Pin Motherboard
  • 2 x 6 pin SLI
  • 8 (4 4) Pin Pentium
  • 1 x Floppy

Complies with ATX 2.03 and ATX12V 1.1

Dimensions 150mm W x 90mm H x 170mm D

AC Input 240v@60hz 6.5A

Max Load - 3.3V@36A, 5V@30A, 12V1@18A, 12V2@18A, 12V3@18A, 12V4@18A, -12V@0.5A, 5Vsb@3.0A

MTBF 100K hrs at 25°C ambient conditions

Efficiency 70% Min. at full load

Noise Level Maximum of 37db at 100% system loading

Certified by UL, CB, CE, TUV, & FCC

RoHS Compliant

Wizualnie wygląda bardzo dobrze, podświetlane wentyle, chromowane grile Lazer'a, niklowana buda...

Żywotnoćś: MTBF 100,000 godzin przy temp. pracy 25°C.

4 linie po 18A każda brzmi nieźle, linie 3.3V i 5V też wyglądają bardzo dobrze, co o tym sądzicie?

EDIT: Sprzedawca mówi że stan idealny poza kurzem, był używany tylko 2 miesiące a sprzedał dlatego że był by za słaby do Quad'a i dwóch HD4870x2 :P

Edytowane przez Clix0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zasilacz dotarł i od razu po uruchomieniu przeszedł ciężki test :lol2: W pośpiechu źle podłączyłem stacje dyskietek i po włączeniu komputera od razu ujrzałem smugę dymu i żarzący się kabel... uciąłem sfajczoną wtyczkę, a FDD wywaliłem z kompa za próbę zamachu na mojego blaszaka :razz: Na szczęście poza spalonym kablem wszystko działa :D

I teraz pytanie, jak w takiej sytuacji zachował by się "dobry" zasilacz, a jak "zły"?

Bo kabel się zjarał na całej długości - od wtyczki FDD aż po molexa podłączonego do DVD, a żadna część na tym nie ucierpiała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ten zasilacz ma tylko zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe, a żeby nie skapciorzyć kabli musiałby mieć przeciwprzepięciowy lub przeciwzwarciowy, co nie?

Poza tym incydentem (z mojej winy :P) Mhel działa bez zarzutów, ale i tak kupiłem sobie Tagan'a TG900-U95 więc to już koniec testów Mhel'a z mojej strony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi