Skocz do zawartości
PabloWRz

Jak Zmniejszyc Obroty Wentylatora W Gigabyte Gf 9800gt Zalman?

Rekomendowane odpowiedzi

możesz zastosować przejściówkę ograniczającą napięcie idące do wentylatora. Sam stosuję takie rozwiązanie na moim 7600 gs i jest ok

Możesz podać namiary na konkretny produkt??

Też mam denerwujący wentylek ale podpięty jest bezpośrednio pod zasilacz (ECASO) i chciałbym zmniejszyć jego obroty bo za mocno szumi <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem z tym problem. Szukałem i szukałem w necie sposoby na ten śmieszny fyrtok od Zalmana, jednak nic konkretnegon nie znalazłem (oprócz oczywiście regulatora zewnętrznego). Na szczęście jednak natknąłem się na pochlebne recenzje Accelero S1 rev. 2. Zakupiłem taki na Allegro i mam teraz naprawdę totalną ciszę. Dodatkowo położyłem sobie jakiś 90mmm wentyl od AC pod kartą graficzną żeby był nawiew na radiator i teraz nadal mam ciszę a temperatury znacznie spadły. To chłodzenie jest świetne i polecam każdemu sfrustrowanemu użytkownikowi "głośnych" 9800 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Gigabyte'a 9800GT Zalman KLIK jest dosc chalasliwa jak moge zmniejszyc predkosc obrotowa wentylatora?

Twoja karta gigabyte 9800 gt 512 mb ma mozliwosc regulacji predkosci obrotowej w biosie.

Tak przynajmniej pokazuje nibitor 4.6.

Zeby byla pewnosc to zgraj bios karty na dyskietke i edytuj go nibitorem 4.6.

Tam w zakladce "temperatures" jest mozliwosc regulacji predkosci obrotowej coolerka. Mozna go ustawic na auto lub na dynamic.

Wedlog biosu pobranego z googlownika wynika, ze masz ustawiony coolerek na dynamiczna akcje a predkosc poczatkowa coolerka jest ustawiona na 30 %.

Temparatura, od ktorej zwieksza sie obroty coolerka to 84 st C.

Powyzej 100 st C nastapi zanizenie zegarow gpu aby nie uszkodzic procesora.

Pytanie: jakim cudem u Ciebie jest glosny coolerek skoro jest on puszczony na 30 % wedlog odczytu nibitora ?.

Sprobuj zrobic jak pisalem. Moze masz ustawiony tryb automatyczny ?. To jest doslownie parenascie minut roboty wiec....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi