Skocz do zawartości
TheNaturaT

Konwerter A Hd-tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam taki problem...

mam nowy dekoder polsatu z HD-TV. Koles w salonie powiedzial ze do prawidlowego wyswietlania kanałów HD (Tj. w pelnej rozdzielczosci) potrzebny jest konwerter kompatybilny z HDTV.

Wszystko ok, szukalem na allegro koszt 40-80zł aleee...

... pytalem w saturnie i koles mi mowi ze cos takiego nie istnieje! O_o

Moje pytanie brzmi - wymagany jest taki konwerter do obrazu full-hd? Czy koles w saturnie po prostu nie wie o czym mowi??

W sumie nie pierwszy raz bym sie z tym spotkal - czyli - sciemnianiem kiedy nie zna sie odpowiedzi na pytanie zadane "fachowcowi" :P

Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz tv z obsluga full hd, a Cyfrowy polsat nie wymaga zmiany dekodera (tak jak Cyfra) to po cholere jest potrzebny jakis konwerter?...wg mnie koles z salonu sciemnial..ale niech sie wypoie ktos, kto ma Cyfrowy polsat i tv z full hd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV ma FullHD 1080.

Co do polsatu to do kanalów HD wymaga dekodera - HD Samsung DSB-H370G

Mam tylko watpliwosci co do samego konwertera na talerzu - bo szczerze powiem ze nie jestem pewien co do tego i generalnie rzecz biorąc nie znam sie tak dokladnie na specyfikacjach technicznych.

Jest niby opcja - patrz na kanal a zobaczysz roznice - z tym ze TV do mnie dojdzie za 3-4 dni i dlatego chcialbym sie wczesniej dowiedziec jak sprawa wyglada:/

Licze na kolejne odp :)

Edytowane przez TheNaturaT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na antenie masz stary konwerter, to niestety ale musisz zmienić konwerter na taki, który jest "hd ready".

Ja też musiałem to zrobić instalując 'N-kę".

Zrobili Cie w balona.

Nie trzeba wymieniac zadnego konwertera, bo on nie dekoduje sygnalu - jego jedyna rola (jak sama nazwa wskazuje) jest przemiana czestotliwosci z pasma Ku do L-Bandu. Dekodowaniem i demodulacja zajmuje sie odbiornik (popularnie zwany dekoderem) i to on musi byc zgodny z HD zeby ogladac HD.

Jedyne, nad zcym mozna ew. pomyslec, to zmiana kabli miedzy konwerterem a odbiornikiem, jesli sa dlugie i ma sie problemy z odbiorem HD (sygnaly HD sa duzo bardziej wrazliwe na tlumienie i zaklocenia).

Nie ma czegos takiego jak konwerter HD-Ready - to jest bujda, sluzaca wycisnieciu kasy z naiwnych.

W domu jade na ok. 10-letnim konwerterze, pamietajacym jeszcze czasy Wizji TV, w pracy mamy najrozniejsze LNB, niektore z nich tez maja po 10-15 lat, i HD chodzi na nich bez problemu.

Od razu przedzajac - kodowanie MPEG2 lub MPEG4 tez jest dla konwertera bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi