Skocz do zawartości
Yamnick

Msi K9a2 Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Dzisiaj przeżyłem tzw. chwile grozy...

Musiałem zresetować BIOS - dlatego, że od dwóch dni wogóle nie mogłem wejść do BIOSu :blink: ... Nie mam pojęcia co się stało, gdyż nie przeprowadzałem żadnych aktualizacji, ani nie instalowałem żadnych nowych sterów, nie grzebałem też w systemie (zresztą co to niby wspólnego mogłoby mieć z BIOSem??).

Kilkunastokrotne próby zresetowania BIOSu i odpalenia kompa kończyły się tak samo - komputer niby się uruchamiał, ale nie wydawał żadnych dźwięków, ani nie POSTował, po czym po około 30 sekundach wiatraki zwalniały do minimalnych obrotów, ale sprzęt nadal pracował - ekran był czarny (ale sygnał przez kartę był podawany, gdyż monitor nie przełączał się na "stan by" :blink: ).

Próby wyłączania kompa z zasilania, wyjmowania baterii od BIOSa itp nic nie dawały-objawy jak powyżej...

Wreszcie odpiąłem gada, rozebrałem (wypiąłem wszystkie wtyczki, wyjąłem wszystkie karty i baterię BIOSa) i zostawiłem tak rozbebeszony spzęt na 5 min. Złożyłem to potem do kupy i o dziwo działa...

W związku z powyższą historią z pogranicza opowieści o duchach - ma ktoś pomysł co się mogło stać ?? Czy jakaś część umiera i było to ostrzeżenie ?? Jeśli miałbym, bawić się w typera to obstawiam mobo albo RAM - zasiłkę raczej nie, bo sprzęt jak pisałem chodził, grafika IMO też nie, bo podawała sygnał all the time... Jest jakiś sposób żeby sprawdzić mobo ?? Bo pamięci przelecę przez noc profilaktycznie MemTestem...

Jakieś inne ciekawe teorie ??

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uda Ci się uruchomić kompa to obowiązkowo MemTest, ponadto zmieniłbym bateryjkę na mobo. Możliwe że to MSI coś stroi fochy, rozejrzyj się za nowym/innym biosem.

Pamieci przechodza MemTest spokojnie - bateryjke faktycznie wymienie (tylko to troche dziwne, ta mobo nawet nie rok temu jest wyprodukowana). Co do BIOSa - nie widzialem niczego nie orginalnego na podmiane, mam najnowszy od MSI... Zastanawiam sie nad downgrade do wersji 1.3 - jest opisywana jako najstabilniejsza i najbardziej krętliwa - ale na stronie MSI jest wyrazne ostrzezenie, ze po flashu w dół płyta może nie wstać i trochę się tego obawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm faktycznie coś koleś na XS pisał o blokadzie downgrad'u biosu, ale pisał coś tez o problemach z Phenomem na jakimś biosie, może to sprawa CPU a raczej złego współdziałania biosu z tym CPU. Troche niebezpiecznie ryzykować z tym downgrade ale może napisz jeszcze do MSI co sądzi w tej sprawie bądź napisz temat na oficjalnym forum polski MSI, jest tam taki facet co zna się na produktach tejże firmy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm faktycznie coś koleś na XS pisał o blokadzie downgrad'u biosu, ale pisał coś tez o problemach z Phenomem na jakimś biosie, może to sprawa CPU a raczej złego współdziałania biosu z tym CPU. Troche niebezpiecznie ryzykować z tym downgrade ale może napisz jeszcze do MSI co sądzi w tej sprawie bądź napisz temat na oficjalnym forum polski MSI, jest tam taki facet co zna się na produktach tejże firmy ;]

Naskrobię - i na PL i na EN forum MSI o tych problemach... Nie lubie jak mobo robi takie psikusy, juz musiałem walczyć, zeby pamięci chodziły wg. nominału a nie niżej, a teraz to... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi