Gość kronic Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Witam.Ma takie pytanie odnośnie ustawienia tego rozmiaru tworząc raid 0.Odrazu powiem na wstępie że głownie wydanjośc takiego raidu 0 mnie interesuje tylko do rozrywki 3d.Nie bawię się w przenoszenie jakiś wielkich rozmiarów plików czy obróbki video czy coś w tym stylu.Głownie ma zasuwać system,ładowanie się gier,instalowanie,benhmarki itp.Na to się nastawiam najbardziej i jaki rozmiar użyć co by mi w tym najefektowniej pomogło.Podobno zalecają zostawić rozmiar jaki jest czyli 128kb.Raid 0 składa sie z 2xSeagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II).Planuje w przyszłości dołożyć jeszcze 2 takie.Czyli powiedzcie mi jaki będzie najlepszy rozmiar klastra do takich zastosowań.Pozdrawiam i dzięki za każde info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Witam.Ma takie pytanie odnośnie ustawienia tego rozmiaru tworząc raid 0.Odrazu powiem na wstępie że głownie wydanjośc takiego raidu 0 mnie interesuje tylko do rozrywki 3d.Nie bawię się w przenoszenie jakiś wielkich rozmiarów plików czy obróbki video czy coś w tym stylu.Głownie ma zasuwać system,ładowanie się gier,instalowanie,benhmarki itp.Na to się nastawiam najbardziej i jaki rozmiar użyć co by mi w tym najefektowniej pomogło.Podobno zalecają zostawić rozmiar jaki jest czyli 128kb.Raid 0 składa sie z 2xSeagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II).Planuje w przyszłości dołożyć jeszcze 2 takie.Czyli powiedzcie mi jaki będzie najlepszy rozmiar klastra do takich zastosowań.Pozdrawiam i dzięki za każde info. Większy rozmiar strip size to szybszy odczyt dużych plików, mniejszy rozmiar szybszy odczyt małych plików. Podobno w kontrolerach tzw. "fake raid" bez własnego procesora - (czyli wszystkie płyty do domowego użytku) lepiej ustawić mniejszy rozmiar strip size. Eksperymentowałem trochę z tym i im ustawiłem mniejszą wartość tym średni odczyt sprawdzany np. hdtach był wyższy. W końcu utworzyłem 2 woluminy RAID. Jeden na system (strip size 32) i drugi na resztę danych (strip size 64). Najlepiej postawić system na 3 dysku. Dwa dyski zpiąć w RAID i eksperymentować w INTEL MATRIX STORAGE CONSOLE. Można zmieniać parametry macieży bez restartu systemu i testować. Gdzieś na forum już widziałem taki temat i poradnik odnośnie RAID z wykresami wydajności dla poszczególnych wartości strip size. Oczywiście szukać się nie chciało prawda? EDIT: A już konkretnie nie wiem jak można nie zauważyć tego tematu: KLIK Jest na 1 stronie! Edytowane 4 Października 2008 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...