Skocz do zawartości
majkels123

Twardy dysk - w2000 na PIO

Rekomendowane odpowiedzi

Pisalem jakis czas temu o moim dysku Seagate..BAAAARDZO WOOOLNYM twardzielu :( . Jak sie okazalo dysk raczej nie jest wadliwy. Chodzi ew. o konfiguracje w w2000. W zaden sposob nie moge wymusic na systemie zeby dysk pracowal mi w trybie DMA (a wiem ze jest obslugiwany i przez plyte ECS K7VZA i twadziela ST 20GB). Jest tylko tryb transferu PIO. Zmienialem rejestr, bawilem sie w BIOSie, usuwalem kanaly itp. Ostatnia uwaga dotyczy pracy CD-ROMa. Otoz on potrafi pracowac w DMA :!: :?: . Obawiam sie ze to uszkodzony kontroler na plycie.

OBJAWY(juz od 2 lat): powolny start systemu, okropnie wolny transfer (na HDTACH-u 3000kb/sek - odczyt).

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszesz ze w biosie masz wszystko ok to moze to byc faktycznie kontrolelr albo szmata. Sprawdz szmate a jak nie zadziala to wez dysk do kumpla i sprawdz czy u niego obsluguje DMA. Jesli tak to pozostaje ci serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś instalować "IDE Miniport Drivers"?

(plik sie nazywa IDE_MPD3014)

To są zupełnie odzielne stery ide do chipsetów VIA, po zainstalowaniu pojawia się ide tool jak w starych 4in1 np. (chyba do numeru 1416),

możesz sobie wtedy wybierać od pio-2 do udma-133(oczywiście na ile sprzęt pozwala).

Jest tylko jeden szkopuł, dyski i CDeki widziane są przez system jaki SCSI, co u mnie w win98 SE nie przeszkadza, ale nie wiem jak w NTkowych systemach to sie objawi, na pewno nie da rady odczytać statusu S.M.A.R.T. z dysków, ale za to są szybsze od standardowych.

Zawsze możesz zrobić ghosta systemu i wypróbować te stery.

link do nich:

http://www.viaarena.com/?PageID=66

A jeszcze jedno, Norton Utility 4.0 i Antyvirus 5.0 gryzą się z tymi driverami, ale w wersjach od NU2000 i NAV2000 już jest dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...