majkels123 Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Pisalem jakis czas temu o moim dysku Seagate..BAAAARDZO WOOOLNYM twardzielu :( . Jak sie okazalo dysk raczej nie jest wadliwy. Chodzi ew. o konfiguracje w w2000. W zaden sposob nie moge wymusic na systemie zeby dysk pracowal mi w trybie DMA (a wiem ze jest obslugiwany i przez plyte ECS K7VZA i twadziela ST 20GB). Jest tylko tryb transferu PIO. Zmienialem rejestr, bawilem sie w BIOSie, usuwalem kanaly itp. Ostatnia uwaga dotyczy pracy CD-ROMa. Otoz on potrafi pracowac w DMA :!: :?: . Obawiam sie ze to uszkodzony kontroler na plycie. OBJAWY(juz od 2 lat): powolny start systemu, okropnie wolny transfer (na HDTACH-u 3000kb/sek - odczyt). Z gory dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Skoro piszesz ze w biosie masz wszystko ok to moze to byc faktycznie kontrolelr albo szmata. Sprawdz szmate a jak nie zadziala to wez dysk do kumpla i sprawdz czy u niego obsluguje DMA. Jesli tak to pozostaje ci serwis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Ta płyta jest chyba na KT133 więc mnie to pachnie skopanym VIA4in1... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 A próbowałeś instalować "IDE Miniport Drivers"? (plik sie nazywa IDE_MPD3014) To są zupełnie odzielne stery ide do chipsetów VIA, po zainstalowaniu pojawia się ide tool jak w starych 4in1 np. (chyba do numeru 1416), możesz sobie wtedy wybierać od pio-2 do udma-133(oczywiście na ile sprzęt pozwala). Jest tylko jeden szkopuł, dyski i CDeki widziane są przez system jaki SCSI, co u mnie w win98 SE nie przeszkadza, ale nie wiem jak w NTkowych systemach to sie objawi, na pewno nie da rady odczytać statusu S.M.A.R.T. z dysków, ale za to są szybsze od standardowych. Zawsze możesz zrobić ghosta systemu i wypróbować te stery. link do nich: http://www.viaarena.com/?PageID=66 A jeszcze jedno, Norton Utility 4.0 i Antyvirus 5.0 gryzą się z tymi driverami, ale w wersjach od NU2000 i NAV2000 już jest dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 To znaczy że BIOS i winda pokazuje PIO czy tylko winda? Jak BIOS to zaktualizuj go do ver. 3.6a lub 3.7 jak tylko winda to VIA4in1, sprawdz dysk w innym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...