Skocz do zawartości
Boxster

Wysoki Fps, Ale Z Freezami...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zainwestowałem w sprzęt swojej żony, tzn. lekko zmieniłem/odświeżyłem jej 5 letniego (sic!) kompa. Postanowiłem dać szanse AMD i zainwestowałem w:

- Gigabyte GA-MA78GM-S2H

- Athlon X2 5000+ (2.6GHz);

- 2GB Kingmax 1066;

- Palit 9600GT 512MB;

- Samsung HD321KJ (320GB)

- Jakieś nagrywarki (2szt.) i flop;

- Feel 300W.

Jako, że miał to być komp typowo damski i służyć głównie do netu dlatego początkowo padł wybór na integre... z czasem się jednak okazało, że ja siedzę natym kompie więcej niż żona i dlatego też dokupiłem 9600GT. ;)

Po zainstalowaniu systemu wszystko chodzi całkiem zgrabnie i w 100% stabilnie. Problem jednak pojawił się podczas grania. We wszystkich tytułach zaliczam dziwne freezy. Fraps pokazuje niby jakiś stały wysoki poziom np. CS:Source ~140fps, ale ja co parę sekund łapię delikatne przycinki i mam wrażenie, że obraz ciągle haczy i gubi cenne fpsy. Dzieje się to praktycznie na wszystkich tytułach jakie odpalałem, nie pomaga tu zmiana rozdzielczości, czy obcięcie detali. Gdzieś czytałem, że X2 nie jest zbyt szczęśliwym wyborem jeśli chodzi o gry... Łapałem się już wyłączania jednego jaja, zwiększania priorytetu na konkretną aplikację... ciągle jednak bez efektu. Drugim podejrzanym jest mój strusieńki zasilacz Fell 300W, który niby daje radę, ale podczas grania jest bardzo gorący. W/g moich obliczeń to działa już nawet na pograniczu swoich możliwości, ale czy zasilacz może mieć wpływ na przycinki, czy już czas cisnąć go w kierunku śmietnika i zainwestować w jakiegoś Fortrona (min. 400W)?

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę spać spokojnie, bo zasilacz zmieniony - Feel III 500W. System przeinstalowany, najnowsze stery nVidii, komp. podpięty do monitora (24" HP w2408h) kablem d-sub... wszystko niby cacy... a problem rwania nadal występuje. Na dniach zmienię kabel od monitora i podepnę kompa przez przejściókę DVI-->hdmi. Powoli kończą mi się już pomysły i zaczynam się chwytać absurdów.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę spać spokojnie, bo zasilacz zmieniony - Feel III 500W. System przeinstalowany, najnowsze stery nVidii, komp. podpięty do monitora (24" HP w2408h) kablem d-sub... wszystko niby cacy... a problem rwania nadal występuje. Na dniach zmienię kabel od monitora i podepnę kompa przez przejściókę DVI-->hdmi. Powoli kończą mi się już pomysły i zaczynam się chwytać absurdów.

Jakieś pomysły?

5 lat na forum i nadal nie wiesz czym jest feel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@papillon86

Feel III nie jest już taki straszny, nawet u Zenfista załapał się do oferty, a to już dobrze... zresztą dałem tylko 70 zł. Wiem, że to nie kosmos, ale chciałem mieć coś szybko i bez kombinacji, typu wysyłka i czekanie.

@leborg

Właśnie, że za bardzo nic nie instalowałem, myślałem, że to "dobry" procek ;) Biorę się za to - http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...-a-t211510.html

Zaczynam żałować, że zachciało mi się AMD... sic!

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leborg

Właśnie, że za bardzo nic nie instalowałem, myślałem, że to "dobry" procek ;) Biorę się za to - http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...-a-t211510.html

Zaczynam żałować, że zachciało mi się AMD... sic!

Nie trzeba aż tak kombinować, do zwykłego użytkowania wystarczy normalna instalacja.

http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...1_13118,00.html

Ja mam wrzucony sterownik od amd i dual core optimizer i jakoś działa ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem stery od proca + dual core optimizera i nadal lipa. Dysk wygląda na ok, zero "badów", testy przechodzi jak na początku, sterowniki też spoko, trojan odpada, bo system jest świeży. Spróbuję podpiąć dysk w inny sposób lub wrzucę testowo na chwilę jakiś inny.

Jak to nie zadziała to chyba w przypływie gotówki przesiądę się na Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem stery od proca + dual core optimizera i nadal lipa. Dysk wygląda na ok, zero "badów", testy przechodzi jak na początku, sterowniki też spoko, trojan odpada, bo system jest świeży. Spróbuję podpiąć dysk w inny sposób lub wrzucę testowo na chwilę jakiś inny.

Jak to nie zadziała to chyba w przypływie gotówki przesiądę się na Intela.

Się nawet nie zastanawiaj. Jak chcesz to tanio Ci sprzedam E2180 bez IHS'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem na stałe vsync w RivaTuner-ze i teraz jest git! Dziwne jest tylko, że do tej pory włączenie vsync w samej grze nie dawało oczekiwanych rezultatów, lekko to dziwne, ale najważniejsze, że teraz działa.

Przyznam, że jestem lekko zawiedziony tą platformą, ale skoro znalazł się skuteczny sposób na mój problem to dam jej jeszcze szansę.

Ach... gdzie te czasy kiedy miałem Intela i wszystko było takie proste. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi