Skocz do zawartości
mkszakal

Zestaw, Niedrogo A Dobrze

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam za zadanie złożyć kompa dziewczynie do 1200-1400zł

90 % czasu będzie to zwykły kaszlak domowy do internetu, filmów, gg itd

cały trik polega na tym że ma dźwigać gierki i ma być przystosowany do rozbudowy za 1-2 lata

pomyślałem o 2 GB DDR2 w jednej kości (zostaje miejsce na przyszłość), najlepiej OCZa ale nie widzę nigdzie CL4

grafika kluczowa, w tym przedziale cenowym myślałem o GF 9600 GT ? tylko ten palit ... może coś w gigabyte ?

druga sprawa czy kupic teraz kartę do SLI i po jakimś czasie dokupić drugą czy bardziej będzie opłacać się wymienić kartę kupioną dzisiaj ?

procek Intel Core2 Duo 2.5Ghz lub coś w to kopyto, raczej duzego pola do popisu akurat tutaj nie ma

i największy problem mobo ? tak żeby wydoliła za rok-dwa, może pod grafikę SLI, może pod cztery rdzenie ?

będę wdzięczny za konstruktywną krytykę i uwagi

Edytowane przez mkszakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za rok czy dwa nie uda Ci się rozbudować platformy na intelu. Obecne procesory pracują na podstawce LGA775 a pod koniec roku wchodzą nowe procki na podstawkach LGA 1160/1366.

Palit czy Gigabyte żadna różnica obie firmy to średniacy i ich produkty są na zbliżonym poziomie.

Sprawa zrobienia sli z dwóch 9600gt wydaje mi się przesądzona , KOMPLETNIE NIEOPŁACALNE , pojedynczy radek 4850 jest tańszy niż 2x 96gt a będzie o wiele wydajniejszy.

Poza tym płyty pod sli , to tylko chipsety nForce czyli za coś godnego uwagi sporo zapłacisz , zabawki od intela wspierają tylko CF.

Jak dla mnie zestaw wygląda następująco

e5200

gigabyte ep35-ds3l

a-data 2x1G 800 cl4

9600gso 768MB

modecom mc350

samsung f1 320G

pioneer dvr215

CM Elite 33x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już lepiej HD4670 ;] na nowsze UVD ;]

Które co dziwne spisuje się trochę gorzej....

Ale zgadzam się że lepiej kupić HD4670

A tak nawiasem mówić to skoro komputer nie ma być akiś high-endowy a przyszlościowy to może coś na AMD??

Athlon 5200+

gigabyte 770-ds3 ( lub cos innego byle na amd7xx)

2gb w jednej kości 800mhz

mc-350/psf-460

hd4670

wd 320gb aaks (samsungów juz nie ma)

pioneer 216

sharkoon rebel9

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten GB jest na SB600 więc mało przyszłosciowy raczej...

już prędzej Asrock A770CF na SB700 ( z resztą narazie też nie ma pewnosci czy będzie się dało wetknąć w to daneba ;p )

no i 5200+ w rewizji F3 2Mb cache - jak takiego nie mają to 5000+ G2

reszta to co NeoMagNeT podał

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do asrocka to ja bym się nie zbliżał, ten model niby zbiera dobre opinie jak narazie ale jak widziałem w temacie o niej to wypowiedziało się moze ze 3 jej użytkowników, więc to tyle co nic. W każdym razie asrock zawsze będzie tylko asrockiem czy totalny low-end który nie koniecznie musi działać poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam; od dawna nie siedzę w temacie

jak sie ma wydajność takiego Athlon 64 X2 6000+ do intel Core2 Duo 2.5Ghz bo cena porównywalna, moze troche na korzyść AMD

a grafika bardziej pod gry niż filmy HD

mobo: asrock ? ... n/c

a GB to zawsze GB

ale mniejsza o producenta, chodzi o to żeby wydoliła za 2 lata po wymianie procka i z dołożonym ramem

graf: zostanę chyba przy 9600gso\gt

+jeszcze jedna sprawa

obudowa nie musi być ładna, im bardziej podziurawiona tym lepiej, ma być przewiewna i funkcjonalna z jakąś konkretną siłką

@mały off-t

który sklep internetowy jest najtanszy ?

Edytowane przez mkszakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6000+ jest nieopłacalny - ostatni w miare warty zakupu jest ten 5200+ 2Mb cache za ~215zł

co do wydajnosci - AMD X2 to max ~3,4Ghz = 2,8/2,9GHz tego E5200 (moze nawet mniej)

przy czym E5200 podkręcisz do ~3,5Ghz bez problemów, a E7200 do jakichs 4Ghz

ale mniejsza o producenta, chodzi o to żeby wydoliła za 2 lata po wymianie procka i z dołożonym ramem

za 2 lata nic nowego nie włożysz - zarówno do AM2+ jak i s775 - 775 juz nie jest rozwijany a AM2+ przestanie być za kilka miesięcy.

co najwyzej ramu dołożysz.

ten Asrock jest w Mid-End ;] w te dwa lata się nie rozpadnie raczej ;] a oferuje większe możliwosci od tego GB

co do Obudowy - ten Rebel właśnie taki jest ;]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AM2+ włożysz jeszcze phenoma x2, x3 albo x4. Niedugo pojawi się Deneb który ma być trochę wydajniejszy od obecnych phenomów i też wyjdzie na AM2+ tylko do jego obsługi z tego co się orientuję to już potrzebny SB750/SB700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel - będzie szybszy,mniej prądożerny, bardziej podatny na OC

AMD - tańszy, ale wolniejszy i bardzo prądożerny ...

a za 2 lata i tak bardziej będzie się opłacało wymienić wszystko niż próbować aktualizować to co sie ma ...

ja stawiam na Intela - E5200 lub E7200 - podobna wydajność Mhz w Mhz - przy czym 7200 da sie bardziej podkręcić ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecał:

C2D 7200 2.54GHz

Płytkę na intelu np. P35 ja mam Gigabyte P35-DS3L

Minimum 2GB Ramu 800MHz w dualu (2x1)

Dysk osobiście posiadam Seegate

Pioneer np. 215

Grafika albo seria NV 96xx albo ATI 4xxx (sam mam stary wynalazek GF 7600GS) ale filmy Full HD bez wspomagania przez Pure Video płynnie chodzą na wyżej wymienionym procku

Co do gier to CoD 4 ma zoptymalizowany kod więc śmiało śmiga mi na 1440x900 w prawie ful detalach natomiast MoH Airborne to już na lekko średnich, zauważyłem to że CoD 4 po podkręceniu procka na 3GHz i Ramu z 800MHz na 1GHz spytał się czy może zoptymalizować ustawienia pod nowy sprzęt, dałem TAK i widać było różnicę w efektach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi