Skocz do zawartości
skyline2000

Problem Z Wc

Rekomendowane odpowiedzi

w tym tygodniu złożyłem swoje pierwsze WC, które składa się z: Laing DDC + OCZ lab top, Prison pro v2, BWU 123, o tank 170, króćce to SM 8/11 i wąż cellfast. WC ma chłodzić procka AMD x2 3800+ (może nie demon wydajności ale robi te 3,2 GHz na AC).

zestaw jest podłączony w następujący sposób : pompka -> blok -> chłodnica -> rez.

Złożyłem wszystko do kupy zalałem płynem FESER zielonym i odpaliłem. Problem jest w tym że w płynie który wraca z chłodnicy są pęcherzynki powietrza (wszystcy mam nadzieje wiedzą o co chodzi ;]) i 1/5 rezu jest wypełniona tymi pęcherzykami. I nie wiem dlaczego bo z niczego nie cieknie, wszystkie gwony pokryłem teflonem i przez założeniem zestawu do PC przetestowałem na zwykłej wodzie i nie było problemu z pęcherzykami, i było widać w rezie "wir" który robi pompka a teraz go nie widać ;/ Dodatkowo temperatury są jak dla mnie (moge sie mylić) za wysokie, bo 36* w IDLE przy Vcore 1,54 to chyba dużo?? biorąc pod uwage ze na scythe infinity było okolo 35*. Natomiast w stresie mam 49*. Problem mam też ze "znikającym" płynem w rezie, nie wiem czy on paruje czy co ale od wczoraj przykładowo ubyło mi około 0,5 cm (to chyba troche duzo).

Niestety zdjęć nie moge zamiescic dzisiaj bo niemam aparatu w domu, postaram się cos jutro skołować. Może ktoś wie w czym tkwi problem ... bo ja już dostaje gorączki ;/

P.S. sry za kolejną epopeje, ale krócej nie umiałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym że masz źle odpowietrzoną chłodnicę i dlatego ubywa płynu w rezie. Postaraj się potrząsać chłodnicą na tyle żeby wyleciało całe powietrze, następnie zalej reza prawie na full i niech tak pracuje układ. Po pewnym czasie bąbelki same znikną ze ścianek reza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym że masz źle odpowietrzoną chłodnicę i dlatego ubywa płynu w rezie. Postaraj się potrząsać chłodnicą na tyle żeby wyleciało całe powietrze, następnie zalej reza prawie na full i niech tak pracuje układ. Po pewnym czasie bąbelki same znikną ze ścianek reza :wink:

zaczynasz taniec szamana z budą :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bywa jak uklad ma duzy flow.. plyn Ci sie spienia, troszki zle napelniales i tyle.

Odpal sama pompke, zalej reza prawie do pelna, odpal pompke, pomachaj obudowa i wylacz pompke.

Dzieje sie tak jak wypychane do reza powietrze jast zasysane z powrotem.

Trzeba to pare razy powtorzyc:

1. dolewasz plyn

2. odpalasz pompke

3. machasz obudowa

4. jak zobaczysz duzo bombli w tezie wylaczasz pompke i dajesz im spokojnie bez ponownego zassania wyleciec

I tak z 10 razy i bedzie ok.

Tak bywa w niektorych ukladach przy duzym przeplywie i Feserze, jest zasysany zanim wyleci i przez to sie spienia jeszcze bardziej...

Nie ubylo Ci plynu, tylko zwyczajnie powietrze wylecialo... jak przestanie spadac poziom plynu to znaczy ze odpowietrzyles dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykonałem "taniec szamana" :P i faktycznie chlodnica była zapowietrzona , ale nie rozwiązało to mojego problemu do końca gdyż w płynie który wychodzi z chłodnicy i trafia do rezu nie ma juz pęcharzów powietrza , ale w rezie są ;/ fakt ze mniej ale dalej są ;/ nie mam pomysłu co dalej robić ;/ i te temp sa troche wysokie w IDLE 38* to mnie też martwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykonałem "taniec szamana" :P i faktycznie chlodnica była zapowietrzona , ale nie rozwiązało to mojego problemu do końca gdyż w płynie który wychodzi z chłodnicy i trafia do rezu nie ma juz pęcharzów powietrza , ale w rezie są ;/ fakt ze mniej ale dalej są ;/ nie mam pomysłu co dalej robić ;/ i te temp sa troche wysokie w IDLE 38* to mnie też martwi

Rurką w rezie jest płyn wciągany czy wyrzucany? Spróbuj wkręcić rurkę w otworek tak żeby pompka wciągała płyn przez nią :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurka w rezie plyn musi wlatywac i tyle...

Jak zrobisz odwrotnie bedzie 10 razy gorzej... ja miale mtaki genialny pomysl coby ciagnac przez rurke a wpychac dolem (coby ewentualny syf sie zatrzymywal ponizej rurki) i nie dalo sie ukladu odpowietrzyc wogole... (w ukladzie O-tank, D-Tek, BIX 480 i MCP-655)

Po prostu przeplyw za duzy byl...

Ostatecznie pusc pompke na 5V przez jakis czas, spadnie flow i nie bedize zasysac bombelkow, pochodzi pare godzin i bedize ok.

Ewentualnie poczekaj pare dni i po woli sie ustabilizuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tanki sa obrzydliwe dla duzych flowow.

Mialem uklad z 5vioma blokami i przy DDC mialem taki flow ze musialem uzyc o tanka 400

gdy byl wypelniony do polowy, mialem fontanne w srodku - naturalnie podlaczenie takie jak kolega pisze - wyplyw do reza od strony rurki - zamiana moze dac poprawe, ale nie wiem czy nie zrobi sie wir i nie zacznie zasysac powietrza.

Obecnie uzywam reza od EK o budowie podobnej do Otanka - krocce ustawione z boku a nie od dolu

i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. flow ogromny utrzymuje sie, a zadnego problemu z powietrzem nie mam - sytuacja unormowala sie sama po 1h pracy ukladu.

takie moje przezycia z Otankiem

moge zapodac filmik z udzialem o tank 400 wypelniony do polowy

niezla fontanna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie tylko czy pompka wystartuje na 5v, u mnie nawet na 7 nie chce ruszyc. co do EK vs Otank to moim zdaniem Ek lepszy. u siebie mam jeszcze te mala przegrodke wsadzana do srodka reza, rewelacja, zadnego wiru, powietrze jak wpadnie do reza to juz nie jest zasysany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh Ty miales problem na 5 blokach i DDC, ja sie mordowalem na MCP655 i 1 bloku :) O-Tank 250. Nawet na 1 biegu bylo kiepsko...

Podlaczenie wlotu otworem bez rurki to masakra, jak pisalem wczesniej probowalem i tak, nie da sie ukladu odpowietrzyc...

DDC mi bez problemu wstaje na 5V

Na 7 nie radze podlaczac pompki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem pełen podziwu że te otanki mimo tak złych opinii sprzedają się jak głupie...lepiej dołożyć do ek i mieć więcej możliwość w układaniu lub oszczędzić i kupić mcresa który ma genialną budowę zresztą... http://www.swiftnets.com/assets/images/pro...RO/P1010003.mpg tyle w temacie wirów , czarnych dziur i zassysania powietrza nie wiadomo skąd :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi