Skocz do zawartości
misieek

Chłodzenie Na 9800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam GB 9800GT z Zalmanem. ...myślałem że to nie takie złe a tu zonk! Bez podkręcania mam 83*C w stresie (FurMark), w idle 47. Zmieniałem już paste - też nic

To strasznie dużo. Chciałbym karte podkręcić, a więc konieczne jest lepsze chłodzenie. Co kupić do 70-80zł i coś co przedewszystkim dostane w Bydgoszczy. Zależy mi na czasie - dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam GB 9800GT z Zalmanem. ...myślałem że to nie takie złe a tu zonk! Bez podkręcania mam 83*C w stresie (FurMark), w idle 47. Zmieniałem już paste - też nic

To strasznie dużo. Chciałbym karte podkręcić, a więc konieczne jest lepsze chłodzenie. Co kupić do 70-80zł i coś co przedewszystkim dostane w Bydgoszczy. Zależy mi na czasie - dzięki.

Jakiego masz tego Zalmana? Ja miałem kiedyś VF-900 CU (heatpipe) na Radeonie X1800XL i ładne mi temperaturki trzymał po ostrym OC. Może jakieś Accelero spróbuj albo silencera. Na 8800Gt 512 mam referencyjne i po O\C 730\1660\2022 mam 75 C w stresie jak gram w STALKERA CS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi się udało teraz 725/1830/2280 przy domyślnym napięciu i jest 93*C max. Ale ja chce więcej...

A nie wiem jaki tam zalman jest ale taki dosyć malutki z 2hp.

Dołączona grafika

To musisz zastosować coś szybciejobrotowego i o lepszej wydajności. Może pasywny Thermalright + jakiś 12cm wentylator da dobre efekty. Ale niestety koszty są już wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Gigabyte z Zalmanem, ale w 8800GT. Cooler z wiatrakiem chyba się nie zmienił, więc generalnie można założyć, że w 9800GT Gigabyte dał to samo chłodzenie.

Dla mnie było zdecydowanie za głośne i nie chłodzi sekcji zasilania i Ram. Próbowałem skręcać wentyl Fanmate Zalmana i było lepiej, ale jednak dalej za głośno. Poza tym karta sypała artami i wywalała system.

W obecnej mam założony Accelero S1 rev01 + Acutake 120 i radiatorki (dodatkowe) na sekcje zasilania po obu stronach laminatu. Nawet jak katuje kartę FurMark'iem to temp. nie przekracza ~70 st. a wentyl chodzi na 7V.

Polecam takie combo, choć wentyl może być dowolny lub np. 2x80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi