Skocz do zawartości
JaX_CCC

Bloczek Na Mosfety

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z chwili wolnego czasu postanowiłem sobie wystrugać bloczek na mofy na mojego mobaska.

Zakupiłem trochę miedzi i zabrałem się do pracy.

Poniżej przedstawiam efekty:

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

Bloczek jak widać kompaktowy :)

Top wykonany z aluminium. Spód dałem na niklowanie. Śruby M3 - chciałem jak najmniejsze z powodu estetyki.

Najwięcej czasu zajął mi rowek pod o-ring oraz ogólny projekt w autocadzie. Nie chciałem partyzantki robić ręcznymi robótkami więc postawiłem na maszynę :)

Złączki G1/4" 10/13.

Mam też spód od pewnego bloczku posłuży mi za bloczek na SB. Top zrobię sam w identycznej konwencji jak na mofy.

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

To już OFC nie homemade gdyż pozyskałem to za grosze. Oczyściłem i dałem na niklowanie.

Spód Cu, multizapinka stal.

Jak zrobię top i będę miał trochę czasu zrobię update WCeta z kolejnymi bloczkami czyli: mofy, SB i GPU (który już od dłuższego czasu leży i czeka).

Bloczek pasuję na Abit: IP35-E oraz IP35 z racji tego samego PCB a także na 99% na IP35 Pro gdyż po oględzinach/pomiarach w sklepie i zdjęciach w necie można stwierdzić iż sekcja zasilania różni się jedynie obróceniem o 180st jednego rzędu stabilizatorów napięcia.

PCB inne ale rozstaw otworów montażowych identyczny i wymiary radiatora te same. :rolleyes:

BTW: kto zgadnie z jakiego bloczka pochodzi w/w spód :lol2:

Pozdrawiam

Edytowane przez JaX_CCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie się mylę, ale alu nie wygląda na anodowane- może z wierzchu czarnym sprayem psiknięte.

edyt2- bo zaforgotałem- mnie się podoba- inwencja i samodzielność a nie komercja (nie mam nic naprzeciwko, wręcz przeciwnie ;-) ).

Ehhh... stare dobre home-made'owe czasy...

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abadon

Top miał pasować do prisonów ;) (wspieram rodzimą produkcję ;) )

Jakby i top był niklowany to IMO zbyt by dawało po oczach... choć nie wykluczam że zrobię dwa topy na SB i jeden będzie niklowany :) bo kosztowało mnie to dwa piwka dla znajomego 'dziadka' :)

Miał być mosiądz ale nigdzie nie mogłem dostać płaskownika tylko wałki.

Pleksa jak dla mnie blee. chociaż mam znajomego co by mógł laserowo powycinać.

Top nieanodowany ( a miał być) bo dziadek powiedział że za 2 tygodnie dopiero :) więc chciałem proszkowo ale dwie lakiernie się zaklinały że im się nie opłaca... więc odtłuściłem porządnie dałem najpierw pseudo podkład i zaśperjowałem dziada :) wyszło jak dla mnie oki.

Edytowane przez JaX_CCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi