marcints Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Witam Po około 5 latach postanowiłem wymienić zasłużony sprzęt na coś nowego, no i pomimo, że zakup komputera to niewątpliwie rzecz przyjemna, okazało się, że mam kilka dylematów dotyczących tego co wybrać i czy to co już wybrałem będzie działać w porządku. Komputer ma być przede wszystkim bezawaryjny, ponieważ będzie chodzić 24/7, jedyne downtime'y spodziewane są tylko wtedy, gdy jakiś miłosierny pan z elektrowni da mu odpocząć. Miło byłoby również jeśli komputer zbytnio by nie hałasował ;] Do tego od czasu do czasu zagrać w jakąś nowszą gierke, ale to jest rzeczą drugorzędną, ponieważ trochę odzwyczaiłem się od grania w najnowsze produkcje z racji tego, iż obecny sprzęt na to nie pozwala. Wzorując się na zestawie z podwieszonego, narazie wychodzi mi coś takiego: Procesor : Intel Core2Duo E8400 - 475 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 369 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 220 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4870 512MB - 699 zł Zasilacz : OCZ StealthXStream 500W SLI rev.2 - 190 zł HDD : Samsung 640GB 16MB Cache F1 - 210 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA (black) - 90 zł Obudowa : Antec Gamer Three Hundred - 199 zł Monitor : Benq X900 (5ms, DVI) - 549 zł Karta dźwiekowa : Creative Labs Sound Blaster Audigy se - 69 zł Razem około 3200 zł Po dokupieniu routera i karty sieciowej, o czym niżej, zostanie mi około 100 zł do czego byłoby lepiej je dołozyć ? Kupić RAMy 1066 mhz czy może jakąś lepszą grafe ? Powercolor ? Co do routera jestem zdecydowany wziąć Linksys'a WAG200G, pozostaje kwestia karty sieciowej wifi (do starego komputera) jakiś pomysł ? Za wszelkie rady z góry dzięki, mam nadzieję, ze o niczym nie zapomniałem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Benq X900 Wszystko fajnie,tylko monitor jakiś nie pasujący...Karta mega odjazd,a do niej 19 cali? OCZ StealthXStream 500W SLI rev.2Tak się patrzę,ale cicho nie będzie.Ten zasilacz,owszem jest znośny,ale nie cichy.Polecę ci Pentagram 500W SilentForce.Dla mnie bardzo cichy... Reszta bardo fajna! Najlepiej dołóż do monitora.Ten będzie pasował LG '22 Edytowane 6 Października 2008 przez macias173 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Wszystko fajnie,tylko monitor jakiś nie pasujący...Karta mega odjazd,a do niej 19 cali? Tak się patrzę,ale cicho nie będzie.Ten zasilacz,owszem jest znośny,ale nie cichy.Polecę ci Pentagram 500W SilentForce.Dla mnie bardzo cichy... Reszta bardo fajna! Najlepiej dołóż do monitora.Ten będzie pasował LG '22 Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 369 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 220 zł Nie wiem czy to dobry wybor ... poniewaz procesor ma potencjał ... a nie znam tych pamieci mam nadzieje ze sie kreca ... (ja wpadlem bo wzioelm to co mam is ie nie chca krecic : / ledwo 900 z 800) Wiec lepiej wez szybsze ramy .... jak jest mozliwosc szukaj grafy z ramem 1GB przy rozdzialkach od 1680 brakuje ramu w niektorych grach łykaja okolo 700~mb BTW .... co do dysku odposc spobie kup SEagate 500GB sata2 32mb cache sa do kupienia w okolicach 175-200zl. Monitor zobacz Samsungi ... Edytowane 6 Października 2008 przez Dzieju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcints Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Co do monitora wybrałem 19', ponieważ jakoś przyzwyczaiłem się do monitorów 4/3 czyli tradycyjnych i jakoś nie widzi mi się przesiadać na panoramiczny, stąd grafa z ramem 512 mb, bo do grania w rozdzielczości 1280x1024 powinno to wystarczyć ;] Co do zasilacza to dzięki za info, w takim razie będę się musiał jeszcze rozejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Aż szkoda się kisić z takim sprzętem na rozdziałce 1280x1024 , grafika woła o większe pole do popisu :) Zasilacz to w/w pentagram cav500 lub jeśli masz jeszcze parę groszy be quiet dark power 450 Reszta w jak najlepszy porządku , a pamiątki bujają się do 1000 i więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcints Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Ehh chyba się jednak zdecyduje na tego 22' LG, najwyżej przerzucę go później do starego kompa, a ja wróce do swojego 4/3 ;] Tylko czy jeśli wezmę tego LG, to czy przy wyższych rozdzielczościach przyda się karta z 1gb ramu czy 512 w zupełności wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Do 1680x1050 512MB w zupełności wystarczy. Ten nowe radeony lepiej zarządzają pamięcią i nie potrzebują nie wiadomo jakich ilości. 1GB to by było przydatne przy FulHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...