Skocz do zawartości
kain-x

"drżenie" Obrazu Monitora Lcd A Nowy Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio padł mi stary zasilacz w kompie więc wymieniłem go na nowy (chieftec gps 450). Po wymianie okazało się że obraz na monitorze zaczął "drżeć". takie objawy są tylko przy rozdzielczości natywnej, przy zmianie na niższą (z 1400x900 na 1360x768) drżenie prawie znika, a przy zmianie na 1280x1024 całkowicie znika. Czy jest możliwe żeby przyczyną problemów był zasilacz?

Monitor to Ijama PL 1902w, karta graficzna to Gigabyte geforce 8800gt.

Wie ktoś może OCB?

PS Drżenie po jakimś czasie prawie znika, nasila się po tym, jak wybudzę monitor z trybu oszczędzania energii

Edytowane przez kain-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jakieś interferencje magnetyczne.. na 90 procent spowodowane zle zaekranowanym wiatrakie mw zasilaczu... ja mam to samo jak w lato chłodziłem duzym wiatrakiem pokojowym upalne bebechy kompa... tylko ze ja mam CRT i problem występował tylko w 60Hz czyli natywnym dla LCD... przy 85 Hz wzwyż juz nie trzęsło... zaopatrz się w dobrej jakosci podwójnie ekranowany kabel sygnałowy (taki kosztuje około 150zł niestety) i bedzie po sprawie.. ja kupiłem taki gruby (2 razy grubszy od firmowego z podwójnym ekranowaniem na koncach i obraz jest czystszy ostrzejszy a delirka monitora nie wystęuje już)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktoś jeszcze jakieś inne sugestie? Bo taniej mi będzie pójść wymienić zasilacz niż dokupywać jeszcze do zestawu kabel do monitora. A jak już mam się kłócić o wymianę to nie chciałbym wyjść na idiotę. Może ktoś miał podobny problem?

Ok problem rozwiązany. Pomogła wymiana kabla na ekranowany. Koszt kabla: 40 PLN w sklepie dla "sprytnych inaczej"

Edytowane przez kain-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi