Malik Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Ostatnio mialem okazje sprawdzic zasilacz firmy Antec, a dokladniej mowiac Antec Signature 850W i chcialbym sie podzielic wrazeniami z jego uzytkownia. Nie bede opisywal jego techinczych danych gdyz jezeli ktos jest tym zainteresowany to na pewno znajdzie duzo na ten temat u innych zrodel. Glownie chcialbym sie skupic na tym co tak naprawde dostajemy za ta cene ( ktora nie jest w sumie mala ). Niektorzy moga sobie nie zdawac sprawy jak wplywa na wybor zakupu opakowanie produktu. Widac ze firma Antec wziela to rowniez pod uwage poniewaz sposob w jaki jest nam dostarczany zasilacz jest wrecz wzorowy. Opakowanie jest porzadne i idealnie zapobiega aby jego zawartosc ulega jakimkolwiek uszkodzeniom. Dodatki ktore otrzymujemy razem z zasilaczem nie sa moze liczne ale to co potrzeba znajduje sie w pudelku. W sumie liczy sie glownie jakosc zasilacza a nie to co z nim otrzymujemy. Czas przejsc do najwazniejszej czesci - zasilacz Pierwsze co mi sie rzucilo w oczy kiedy zobaczylem Signature to to ze zastosowano w nim wentylator 80mm. Od razu pomyslalem ze do cichych to on nie bedzie nalezal. A powiem szczerze szukalem zasilacza ktory bedzie sie charakteryzowal cicha praca. Moje zdziwienie bylo jeszcze wieksze jak go uruchomilem i okazalo sie ze pracuje ciszej niz jego poprzednik Corsair 620w HX. Nawet przy obciazeniu go sprzetem ( dokladny spis w sig'u ) jego glosnosc nie wzrosla. Trzeba bylo sie zblizyc na odlegosc okolo 20 cm aby uslyszec lekki szum wydobywajacy sie z niego. Kolejna zaleta jaka zauwazylem to dlugie kable. Nie trzeba stosowac zadnych przedluzaczy oraz dzieki tej zalecie mozna tak rozplanowac ich przebieg aby nie byly widoczne. Mozna rowniez zauwazyc kolejna rzecz na zdjeciach. Antec postanowil zamontowac na stale glowne wiazki ktore przewaznie sa uzywane, a mianowicie: - 1 x 20/24-pin ATX - 1 x 4-pin 12V ATX - 1 x 8-pin EPS12V ATX - 2 x 6+2-pin PCI-E Natomiast reszta okablowania jest dopinana: - 2 x 6-pin PCI-E - 9 x 5-pin SATA - 9 x 4-pin MOLEX - 1 x 4-pin FLOPPY Natomiast najwazniejsza rzecz ktora w sumie jest wazniejsza od tych wszystkich o ktorych wspomnialem to wydajnosc i stabilnosc pracy. Tutaj rowniez zostaniemy mile zaskoczeni, gdyz czy to idle czy stress - antec sie kompletnie nie "wzrusza" i utrzymuje napiecia z minimalnymi odchyleniami. Osobiscie zmiana zasilacza u mnie owocowala lepszym OC karty graficznej ( poprawa rzedu 15mhz na rdzeniu ) oraz procesora. Podsumowujac, Antec Signature jest naprawde bardzo dobrym zasilaczem. Wykonany solidnie, bardzo stabilny i wydajny a przy tym wszystkim prawie ze nieslyszalny. Jedyny minus jaki mozna mu zarzucic to cena. Ale patrzac z drugiej strony - zalety ktore wymienilem sa warte tych pieniedzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Wielkie dzięki Malik za powyższą relację. Tego właśnie szukałem, jako dopełnienia do testu na anandtechu. W sumie - może nie do końca - interesuje mnie wersja 650W, ale z drugiej strony - jest to przecież tylko słabszy model z tej samej "rodziny". :) Edytowane 8 Października 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olorin Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego zasilacza. Drugim kandydatem jest be quiet! Dark Power P7-PRO 550W. Który z nich będzie ciszej działał przy takiej konfiguracji: Gigabyte GA-EP45-DS3R Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz Gigabyte GeForce 9600 GT SilentPipe 512MB DDR3 PCI-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Nie wiem jak seria 550 ale miałem 2 sztuki BQ p7 650 i obydwie piszczały pod obciążeniem. jak go zamkniesz w budzie i schowasz pod biurko to może nie będzie słychać. Dla mnie to jednak dyskwalifikacja tego producktu. Ostatecznie u mnie zagościł ENERMAX modu+ 625W :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...