Skocz do zawartości
pYthondancer

Tv 37" Dylemat Z Wyborem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Was, znawców sprzętów elektronicznych prośbę o pomoc w wyborze TV.

Chciałbym kupić TV LCD fullHD o przekątnej 37"

Używany będzie do TV SAT SD/HD, DVD i opcjonalnie do podpięcia laptopa.

Próg cenowy 3000 - 3500 zł max

Przeczytałem dość dużo postów na kilku forach, jeszcze więcej specyfikacji, ale nadal jest do dla mnie prawie czarna magia. Ostatni raz kiedy kupowałem TV CRT nie było aż takich problemów.

Teraz liczę na Waszą pomoc. Może komuś się będzie chciało naskrobać parę słów i naprowadzić mnie na właściwą drogę.

Upatrzyłem sobie następujące modele:

- Toshiba LCD TV Full HD 37'' 37XV505

- Samsung LCD TV Full HD 37" LE37A615

- Sharp LCD TV Full HD 37" LC37D65E

- Panasonic 37" LCD Viera TX-37LZD80

Najbardziej skłaniam się ku Panasonicowi. Mam wieloletnie doświadczenia zze sprzętami tej firmy i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem, ale ... czy z LCD też tak będzie?

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za namiar :)

TV na moje lamerskie oko wygląda ciekawie, ale...

Czy nic do 3000zł nie jest warte kupna??

Przepraszam, że tak pytam, ale budżet mam lekko napięty i zaoszczędzenie prawie 700zł było by dla mnie bardzo ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ~3K nie kupisz raczej 37" 100 Hz full HD 10 bit (LCD) ... wiadomo ... możesz iść na kompromisy i musisz zdecydować czy tego chcesz.

Za 3250 PLN można kupić niezłą plazmę 42" 100 Hz (nie powinno być pulsacji), FullHD (1920x1080), kontrast statyczny 20 000:1, 4096 odcieni gradiacji ... za ~3650 kupisz nieco lepszą plazmę z kontrastem podniesionym do 30 000:1 i gradiacją 5120 ... reszta bez zmian (FullHD, 100 Hz)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrki za mącenie, ale mój budżet nieco się zwiększył i oczywiście w raz z nim apetyt.

Szperałem trochę i nasunął mi się taki TV: Sony Bravia KDL - 40W4500 którego mogę wciągnąć za 3999zł

(choć na.p w Euro RTV kosztuje już 4999zł w "promocji" a w SATURNie 6499zł bez promocji :blink: ) Oglądałem go na własne oczy i choć nie znam się na tej technice, to gołym okiem widać było różnice w porównaniu z niższymi modelami. "Zachorowałem" więc na niego.

Czy będzie to najlepszy wybór w okolicach 4 - 5 tyś ? Pytam, bo sprzedawcy nie chcieli zapuścić na nich sygnaly ze zwykłej TV, a wiadomo, że na demach zawsze jest inaczej. Na jednym oglądałem film Final Fantasy, ale w HD więc też było extra. Tylko czy przy zwyklej TV/TV Sat SD szlag mnie nie trafi?

Ogladałem też w SATURNie Sharp 37" LCD Aquos LC-37XL8E Ale nie powalił mnie jakością obrazu. Dodam, że zapuścili na nim sygnał SD z Astry. Byłem zdziwiony, bo Kyle polecał go.

Z góry dzięki za odpowiedź, bądź inne, lepsze propozycje w granicach nie przekraczających 5 tyś.

Update: TV o przekątnej 37" - 40"

Na 40" aż tak mi nie zależy, 37" też wystarczy.

Może jakiś Panasonic?

Plazmy raczej nie chcę, ze względu na pobór prądu.

Edytowane przez pYthondancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego brakowało Ci w Sharp LC-37XL8E? SONY 40W4500 Cię "powalił" ? Ostatnio jak widziałem jakiegoś SONY to miał obrzydliwie przejaskrawione barwy - jednak zakładam że można to skorygować.

Aquos LC-37XL8E Ale nie powalił mnie jakością obrazu. Dodam, że zapuścili na nim sygnał SD z Astry.

Ja się skupiam na max jakości w materiale FullHD (1920x1080) a nie na niskiej jakości sygnale SD (gdzie jest często rozdzielczość pokroju 480x576 ... a 720x576 to prawdziwa rzadkość).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego brakowało Ci w Sharp LC-37XL8E? SONY 40W4500 Cię "powalił" ? Ostatnio jak widziałem jakiegoś SONY to miał obrzydliwie przejaskrawione barwy - jednak zakładam że można to skorygować.

Ja się skupiam na max jakości w materiale FullHD (1920x1080) a nie na niskiej jakości sygnale SD (gdzie jest często rozdzielczość pokroju 480x576 ... a 720x576 to prawdziwa rzadkość).

Właśnie jakości i płynności obrazu mi brakowało.

Obraz był nie tylko nieostry do końca, ale też np napisy jakie "leciały" były jakoś tak poząbkowane na krawędziach (jak na starych grafikach bez wygładzania krawędzi) Przy ujęciach z zoomem kamery brakowało płynnosci ruchu, jakby tak skokowo się to odbywało.

Co do "jakiegoś Sony" to trochę względne jest. Inne modele nie "powaliły" mnie faktycznie. Ale 40W4500 tak. Wcześniejszy W4000 który ponoć też jest niezły wyglądał duuużo bladziej przy 4500

Cóż kupię i sam się przekonam. Podejrzewam, że i tak po przesiadce z 32" CRT będę dość zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jakości i płynności obrazu mi brakowało.

Obraz był nie tylko nieostry do końca, ale też np napisy jakie "leciały" były jakoś tak poząbkowane na krawędziach (jak na starych grafikach bez wygładzania krawędzi) Przy ujęciach z zoomem kamery brakowało płynnosci ruchu, jakby tak skokowo się to odbywało.

Co do "jakiegoś Sony" to trochę względne jest. Inne modele nie "powaliły" mnie faktycznie. Ale 40W4500 tak. Wcześniejszy W4000 który ponoć też jest niezły wyglądał duuużo bladziej przy 4500

Cóż kupię i sam się przekonam. Podejrzewam, że i tak po przesiadce z 32" CRT będę dość zadowolony.

Coś tam chyba było nie tak. Ząbki o których mówisz to efekt progresywnego wyświetlania materiału przeplatanego bez usuwania tego przeplotu. Brak płynności ruchu też bardzo zastanawia (brak aktywnej funkcji 100 Hz). Dziwne ... bardzo dziwne. SONY 40W4500 to akurat dobry model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi