lPiOtRaS Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Witam. Od 2 dni jestem posiadaczem panasonic dmc fs3 i zaznaczam, że jest to mój pierwszy aparat. Będę używał go do robienia amatorskich fotek, oraz co dla mnie najważniejsze do archiwizacji dokumentów, notatek. Proszę was drodzy forumowicze o wskazówki jak najlepiej ustawić aparat do robienia fotek notatek, dokumentów. Zdjęcia będą robione przeważnie w szkole na szybko przy świetle dziennym, bądź sztucznym (oświetlenie klasy, holu). Chciałbym aby otrzymany tekst był jak najbardziej ostry. Jeśli macie doświadczenie w robieniu takich fotek proszę o cenne wskazówki. Pewnie wielu z was poleci mi statyw, ale nie zawszę będę go miał pod ręką, więc wolał bym aby fotki było robione z ręki. Pozdrawiam: Piotr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Aparat bez lampy i bez statywu (bo zakładam że to do robienia fotek na zaliczeniach) to chyba nie bardzo. Takie coś ci potrzeba KLIK, następnie przekładasz karte pamięci do fona i wysyłasz scan po np. GPRS. :wink: Edytowane 7 Października 2008 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 ISO 100 lub 200, włączony tryb makro. Generalnie dużo zależy od jasności pomieszczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 ISO 100 lub 200, włączony tryb makro. Generalnie dużo zależy od jasności pomieszczenia. Wydaje mi się, że przy takim ISO , przy świetle holu, bardzo łatwo będzie poruszyć zdjęcie. :? Ja bym dawał ISO 400 conajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Albo ustawić szybką migawkę (np.1/500s), wysoką wartość przysłony (np. f8.0) i lampę na najniższą moc :) ISO też można dać słabe (nawet 50). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Tylko bardzo możliwe że tam nie ma pełnego manuala, jest tylko suwak EV. Suwak EV styknie na -1 lub -1 i 1/3 moim zdaniem. A co do ISO, zaczynać od 100, 200, jak ciemno i czasy nadal za długie to zwiększać. IMHO :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Tylko bardzo możliwe że tam nie ma pełnego manualaRacja... To zwykły, prosty pstrykacz... :-| I znów potwierdza się, że nawet laikowi czasem może się przydać tryb manualny... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...