Skocz do zawartości
igo05

Gigabyte Ga-m56s-s3

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2607

Mam problem: posiadam procesor AMD Athlon X2 4800+ (65w) na BOXowym chlodzeniu, procesor strasznie sie nagrzewa pod ta plyta glowna.

W spoczynku obywda rdzenie maja po 15stopni i sam procesor ma tez malo bo poniżej 30stopni ale gdy odpalam gre np Pro Evolution Soccer 2008 nagrzewa sie do 70 stopni (rdzenie po ok 50stopni), a gdy

odpalam gre typu Crysis to temperatura dochodzi do 110stopni i komputer sie wylacza. Posiadalem tez plyte glowna MSI NF520 K9N v3 pod ktora temperatura proca nie dochodzila nawet do 60stopni przy Crysis'ie

(sprzedalem ja bo potrzebowalem pieniedzy, a tą mam na gwarancji) --- Dajcie jakies pomysly co moge zrobic (nie mam zadnego chlodzenia innego na proca ale nakladalem zwykly wiatraczek dodatkowo na wiatrak - taki z obudowy i w spoczynku procek mial ok 20stopni a rdzenie po ok 10, w stresie i tak dochodzilo do 110stopni w Crysis'ie)

Zasilacz 400W (taki co daja do obudow :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź,czy dobrze radiator leży na procku,może masz za dużo lub za mało pasty.

"obywda rdzenie maja po 15stopni i sam procesor ma tez malo bo poniżej 30stopni"

Większej bzdury nie słyszałem...

Włącz core temp. I zobacz co pokaże.

Włącz Crysis dotknij radiatora jak ma 110*C to oparzenie 1-2stopnia. -W co szczerze wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź,czy dobrze radiator leży na procku,może masz za dużo lub za mało pasty.

"obywda rdzenie maja po 15stopni i sam procesor ma tez malo bo poniżej 30stopni"

Większej bzdury nie słyszałem...

Włącz core temp. I zobacz co pokaże.

Włącz Crysis dotknij radiatora jak ma 110*C to oparzenie 1-2stopnia. -W co szczerze wątpię.

Na gwarancji wymieniałem az trzy te Płyty GIGABYTE i w jednej z nich też był taki problem, że, pomimo iż Procek był chłodny to sensor pokazywał bardzo wysoką temp. CPU, po czym zadziaływało wyłączenie automatyczne kompa. Tak, że defakto nie musi wcale być problem temp. procka a wina sensora Płyty Głównej. Jest to moja pierwsza i ostatnia Płyta Gigabyte. Ta ostatnia ma wadę Kontrolera SATA. Pod kontrolą Systemu Op. VISTA napędy optyczne na SATA różnych Firm nie potrafią uruchomić płytek cd i DVD. Podczas gdy pod XP nie ma takiego problemu. Nie startują też płytki cd/ DVD ze wspomnianych napędów takie jak Recovery Dysk(przywracające Partycje Dyskowe) oparte na podsystemie VISTA. Problem ten sprawdzałem na kilku komputerach z Gigabyte GA-M56S-S3 i wynik był identyczny. Nie wiem, co się dzieje z tą Firmą. Wczoraj, gdy kupowałem nową Kartę Grafiki to też tym razem wybrałem ASUS gdyż po przebojach z tą Płytą Główną straciłem zaufanie do Firmy GIGABYTE. Wysyłałem trzy maile do Pomocy Technicznej GIGABYTE i otrzymałem na nie odpowiedź tyle, że nie pomogło to w rozwiązaniu problemów z tą Płytą Główną. Mam nową Vista Home Premium, której z powodu nieprawidłowego działania Kontrolerów SATA w tej Płycie pod kontrolą tego Systemu Operacyjnego po prostu nie mogę używać.

Jednak nie mogę nigdzie znaleźć innej markowej Płyty na AM2 z takim jak w tej Gigabyte układem gniazd PCI E i co najmniej trzech zwykłych PCI. W innych Płytach np. ASUS moja nowa Karta Grafiki dokładnie przesłania dwa z dwóch dostępnych gniazd PCI, które potrzebne mi są do Karty AUDIO SB 5.1 Digital oraz Karty TV Compro X500.

goombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim programem sprawdzasz te temperatury? Bo u mnie a Aida 32 tez są wysokie pomimo że chipset jest letni. Prawdopodobnie masz takie odczyty bo używasz programu innego niż Easy Tune 5. Poczytaj sobie recenzje tej płyty z komputronika i proline. Wszystkim się przegrzewają mostki a odczyty biorą albo ze speed fana albo z aidy czy sisoft sandry. Na dodatek jak odpalisz Easy Tyne 5 to zobaczysz że temperatury nie dość że niższe to jeszcze na odwrót (u mnie w speedfanie większa temp. chipsetu a mniejsza proca, a w easy tune na odwrót, na dodatek wszystkie niższe o 10 st.)

Jakoś mam taką płytkę w domu i drugą w pracy i nic się nie przegrzewa i nie wiesza. Więc nie wierzę że w te lamenty klientów komputronika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi