Skocz do zawartości
kaka

programowe podkrecanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

no a on ma athlona 1.4

Pewnie chodzi o softFSB. Ten program ma dostep do czegos co sie nazywa PLL czyli uklad taktujacy proca, pci, agp i pamieci. Tylko, ze za kazdym razem trzeba go odpalac pod winda :( :( :(

Testowalem na moim K7S5A i dziala, ale to syf do kwadratu. Co hardware, to hardware overclocking :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnej różnicy pomiędzy ustawianiem FSB z BIOSa, zworek czy aplikacji mającej dostęp do PLL. Ja używałem SoftFSB a teraz CoolCPU (wprawdzie nie ustawiam w nim większego FSB, bo mam Abita, ale taka możliwość jest).

Czasami jest tak, co stwierdziłem w przypadku Abita BP6, że można ustawić częstotliwość na niższą podczas bootowania systemu, a potem zwiększyć do odpowiedniego poziomu, bo coś co się odpala podczas bootowania może wywalać system, a potem już może być OK.

A po drugie też może być tak, że np. SETI albo UD może chodzić na jakiejś kosmicznej częstotliwości a np. gra już nie ze względu na AGP i takie tam. Wtedy praktycznie jedyna możliwość rozsądnego zmieniania częstotliwości to taki program.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...