Skocz do zawartości
Kalin20

Komp Do Obróbki Zdjęć, Video, Pracy Biurowej I Pesa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kumpel poprosił mnie o pomoc w poskładaniu komputera. Już coś nie coś ustaliliśmy ale chciałbym jeszcze poznać

Wasze opinie na temat wybranych podzespołów no i wysłuchać ewentualnych sugestii zmiany konfigu jeśli by coś nie pasowało.

Zastosowanie:

Głównie obróbka fotografii, tworzenie grafiki na strony internetowe, foldery reklamowe, ulotki itp. Obróbka video: filmy z wesel, studniówek itp. Ogólna praca z tekstem, internet, multmedia. No i musi hulać na tym kompie najnowszy PES :wink:

Budżet:

około 1200 zł

Do tej pory wybraliśmy takie podzespoły:

Procesor: Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz s. 775 Box cena:245 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-EP31-DS3L IP31 s775 cena 189 zł

RAM: GoodRAM DDR2 2 x 2 GB PC 800 CL 5 cena: 169 zł

Karta graficzna: ASUS HD4670 512MB 128bit PCI-E cena 285 zł

Dysk Twardy: Seagate ST3320620AS 320GB sATA II 16MB cena 155 zł

Zasilacz: ModeCOM ATX MC 350W 2.0 PFC cena 99 zł (lub inny w podobnej cenie, tylko jaki?)

Nagrywarka DVD: kompletnie nie wiemy co wybrać... cena ok 90 zł

Razem wyszło 1232 zł

W miarę potrzeby przewidujemy lekkie OC - priorytetem jest jednak stabilność i niezawodność.

A i jeszcze jedno... Dobrze by było gdyby części pochodziły ze sklepów które mają zwe oddziały w Gliwicach czy Rybniku np. proline.pl, inwazjaPC.pl, komputronik.pl.

Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuję :)

Edytowane przez Kalin20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROLINE

KingMax DDR2 2GB 800 170,00

Gigabyte GA-EP35-DS3L IP35 s775 265,00 nie wiem czy jest róznica ale ja mam taka sama płyte tylko bez ep35 tylko p35-dsl3

Intel Dual-Core E2180 2.0 GHz s. 775 Box 219,00

Samsung 320GB 16MB HD321KJ sATA-2 139,00

Pioneer DVR-216BK Sata OEM Black 85,00

Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt 165,00 jak by dało pentagram 430W za 120 zł lub 460W za 140zł

Cooler Master Elite RC-331 Silver/Black B/Z 145,00

Galaxy GF 9600GT 512MB DDR3 256Bit PCI-E 279,00

Suma z rabatem (Przelew, Za pobraniem) - razem brutto: 1467,00

Na płycie nie oszczedzaj !!!!! i na zasilaczu !!!!!!!

Edytowane przez amd79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@amd79 nie dość że wyskoczyłeś ponad proponowaną cenę(pomijając że sklep lipny) to Twój zestaw jakoś nie oszałamia możliwościami.

cpu gorszy

mobo lepszy , tyle że Kalin przewidział niedomagania płyty opartej na p31 kupując 4G ramu w dwóch kościach(oczywiście wymiana biosu wymagana)

ram porównywalny

gpu porównywalny

psu wystarczy modecom mc 350 , jedyna jego wada to głośność

hdd każdy na 320G talerzach będzie ok (oczywiście samsung f1 jest jak najbardziej ok)

dvd ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprzecik częściowo kupiony a reszta części zamówiona.

Nagrywarke wziąłem taką jak radziliście czyli pioneer dvr-216 (mam nadzieję ze jest tak samo dobra jak 215).

Dysk twardy Samsunga ale niestety nie f1 :-( tylko t166. Mam jednak nadzieję że będzie cichy bo jeśli chodzi o wydajność to obecnie kumpel któremu składam kompa ma stary dysk bodaj 40 GB więc różnice napewno poczuje.

Zasiłke zamówiłem modecoma mc-350 i mam nadzieję ze trafi mi się cicha sztuka... ewentualnie zawsze można zrobić fanswap... noa le może nie bęedzie trzeba :)

Co do mobo to eee... BLiT dlaczego bedzie potrzebny update biosu??? (Czytałem troche temat o p31-ds3l i nie znalazłem odpowiedzi...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi