Skocz do zawartości
Jarq

Procek: 1,81V zamiast 1,60V - zasilacz czy płyta?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z napięciem procesora:

zarówno bios, sandra, asusprobe, Aida, speedfan pokazują mi napięcie na procku 1,81V - mam Athlona 1800+ 0,13 na płycie Asus A7V8X i zasilacz megabajta 350W - procesor standardowo powinien być zasilany 1,60V (nie zmieniałem mu napięcia - w biosie jest ustawione 1,60V i nie można niżej).

Pomijam że napięcia na płycie są bardzo niestabilne (mimo to system pracuje ok) ale martwi mnie to napięcie na procku - przez to jego temperatura waha się w granicach 55stopni C po około godzinie obciążenia. Aha, jest na FSB 333 (synchro z pamięcią) zamiast 266 ale z obniżonym mnożnikiem tak że OC wynosi tylko kilka Mhz. Wiatrak na procu to CoolerMaster CP-5 z miedzianą podstawką za 80PLN :evil:

Czy to wina płyty czy zasilacza - a może obu?!?!!? 8O

ps. mam zamiar zmienić zasilacz na Fortrona FSP300-60GTP - jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej płyta.Miałem tego Asusa przez mięsiąc czasu i na Duronie 1 Ghz też pokazywało 1.81V mimo ustawienia w biosie na 1.75V, mój zasilacz to Huntkey 300W.Ogólnie jest to płyta trochę problematyczna.Niedawno zmieniłem na Gigabyte i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo zabawne   :evil:  

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Proszę o jakieś info !!!

Njaczęściej winna jest płyta. CHoć jeszcze nie spotkałem się z taką co by zawyżała aż o tyle napięcie. Zwykle jest to między 0,01-0,05V. Na soltecu na kt266 widziałem zawyżanie o 0,1V czyli już dość sporo.

Możliwe tez że płyta dość dużo zawyża, oraz zasilacz jeszcze robi swoje. Jak piszesz że napięcia są niestabilne to i on może mieć w tym swój udział. Prawdopodobnie jest na skraju wydolności i powolutko domaga się odpoczynku... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech to szlag trafi, tyle czasu spędziłem na wyborze MOBO i zdecydowałem się na tego asusa - manewrowałem między asus, abit, gigabyte, msi - no i wybralem z 3 liderow (ab,as,gbt) tego asusa chociaz byl 39 pln drozszy od gigabyte'a :(((

Czy jest jakis trick na obnizenie tego napiecia ? jakis MOD z wlutowaniem czegos w plyte? :twisted:

Planuje zakup prawdziwego zasilacza -może choć trochę to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mur beton to wina plyty.

Co do niestabilnosci napiec, to rowniez moze powodowac wadliwe dzialanie MoBo.

Oprocz tego moglbys napisac jaka masz paste termoprzewodzaca. Bo jak na Throughbreada masz za duza temperature, nawet jak na takim napieciu. Ja mam tyle samo na Palomino 1600+ na 1.81V :)

@ 1675MHz w tej chwili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, wyjaśniło się trochoo, więc tak: :oops:

1. miałem ustawioną zworę OverVoltage na płycie i to ona zawyżała napięcia - teraz jest ok, mam 1,60~1,65maxymalnie 8) !!!

2. napięcia 5+ i VCORE są płaskie na maxa - znaczy nie wahają się !

3. problem jest tylko z 12V i 3.3V które sobie skaczą - ale ustawiłem w AsusProbe (taki hardware monitor) +-5% to wyskakuje tylko 12V i to w górę, więc niewiem czy to powód do zmartwień 8O

4. A co do temperatury proca to napiszcie czym się bardziej sugerować: diodą w procesorze czy czujnikiem pod socketem ?

Bo:

Aida np. pokazuje jedno i drugie i wygląda to tak że na diodzie cpu jest np. 28stopni a na czujniku zewnetrznym kilkanascie stopni więcej...

5. jeśli chodzi o paste, to hm, mam tylko oryginalną tą która była nasmarowana na radiatorze :oops: (Cooler Master CP5-JIDB7-OL)...

Właśnie zamówiłem płytkę miedzianą na proca (4max.com.pl) więc po założeniu płytki lekko ją przesmaruje pastą - kupiłem taką za 5 PLN i niewiem czy to nie jakaś kpina :D . Dajcie znać co i jak z tym smarowaniem, jak grubo, czym i dlaczego wazeliną :twisted:, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...