Skocz do zawartości
vasilij

Problem Z Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj próbowałem włączyć komputer, ale nie mogę. Ani przez przycisk ani przez zwarcie pinów.Wniatraki sie kręcą, dyski też, NB grzeje się po pewnym czasie, proc też. Nie pojawia się natomiast żaden obraz na monitore. Monitor sprawny bo sprawdzałem u brata, natomiast grafy nie mam jak sprawdzić bo nie mam nikogo znajomego który posiada jeszcze złącze AGP w swoim kompie. Próbowałem wsumie wszystko zrobić. Ale nic. Clear cmos tez nic nie dał. Czytałem faq,google ale wsumie nic pomocnego tam nie było.

Cfg:

Celeron 800@1110 (chodził tak z 2 lata i było gites)

256 SDRAM

Seagate 40GB+Samsung 20 GB

GF4-440 MX 64bit

Sound Blaster 128 PCI

Tagan u15-430

Czy to wina grafy ? (grafa ma tylko 1 x DSUB)

Z góry dzięki za pomoc. :unsure:

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pewny jesteś że ram jest sprawny? Speaker coś mówi?Pożycz jeszcze od kogoś kostke SD ramu jeśli możesz, najlepiej wymieniać po kolei wszystko i sie dowiesz co i jak bo kiedy monitor nie włącza się to przyczyn może być wiele ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pewny jesteś że ram jest sprawny? Speaker coś mówi?Pożycz jeszcze od kogoś kostke SD ramu jeśli możesz, najlepiej wymieniać po kolei wszystko i sie dowiesz co i jak bo kiedy monitor nie włącza się to przyczyn może być wiele ;]

Właśnie teraz cos piszczy głośnik, długimi seriami ciągle, jakby byłby problem z ramem. Nie moge go sprawdzić memtestem bo nie pojawia mi się bios nawet :/

Ktoś ma jakis inny pomysł?

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli piszczy to raczej RAM.

Moj brat miał identyczny problem, ale komp nie piszczał i okazało się, że mobo było uszkodzone. Pamięci do takigo kompa kosztują grosze. Także nie ma problemu ze sprawdzeniem.

A ram masz w jednej kości? Jak nie to sprobuj na każdej po kolei, zmieniaj sloty, może sie uda. :P

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pamiątki 2x128.

Edit. Więc tak

Ram działa u kumpla, natomiast grafika nie. Pożyczyłem od niego jakiegoś starego SIS-a bodajże i u mnie nic nie wskazuje (nastepna jakąś normalna kartę bede mial dopiero w poniedziałek). Czy istnieje mozliwość, że karta pociągnęła za sobą do świata wiecznego spoczynku również złącze AGP?

Edit2: wiec pozyczony GF4 Ti4200 odpala kompa ale nie wyswietla obrazu. Wyglada tak jakby AGP pociagnelo za soba karte lub odwrotnie. Mam racje co do moich gdyban, że płyta+grafa do smieci?

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup grafike pod pci. Za ok 5zł można mieć karte, która umożliwi ci sprawdzeni mobo oraz pozwoli smigać po necie, odtwarzać divxy itp...

Rok temu kiedy byłem bez grafy uzywałem tridenta 8mb i do powyższych zadań stykał xD

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi