matei Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Witam! Zamierzam kupić sobie jakiś telewizor lcd bo 17-letnii Philips już swoje przeżył. Niestety w tym temacie nie mam rozeznania po modelach. Wyznaczyłem sobie jednak kryteria, które przy zakupie powinny zostać spełnione. -Telewizor będzie w pomieszczeniu 25m^2, więc optymalną przekątną ekranu będzie 40" (ewentualnie 42"). -Zamierzam podłączyć do niego nboxa i ps3 przez hdmi, więc musi dobrze współpracować z owym sprzętem. -Powinien posiadać 100hz procesor obrazu -Nie powinien mieć obudowy błyszczącej (względy estetyczne) -Obsługa dvb-t -Długi okres gwarancyjny -Wysoka jakość obrazu (brak smużenia, dobra jakość sd) Marka raczej dowolna. Myślałem o Sony, Sharp, Toshiba. Mam do dyspozycji budżet 4000zł. Nie obraże się jeśli będzie mniej Odchyły w granicach 100zł są dopuszczalne, lecz wolałbym się obejść bez przekroczenia granicy początkowej. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Jeśli chodzi o Sharp to tylko model LC-42XL2E ma 100 Hz i 10 bitowy zapis barw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Z Twoich wymagań wykreśliłbym 100 Hz (całkowicie bezsensowny chwyt marketingowy) a dodał: - rozdzielczość FullHD (konieczna przy tym rozmiarze ekranu) i, - automatyczne skalowanie obrazu do pełnego ekranu (są TV, np. niektóre Samsungi, gdzie trzeba to robić ręcznie). Jeśli chodzi o jakość obrazu to za chwile dostaniesz tu 50 odpowiedzi, w których każdy będzie chwalił SWÓJ telewizor i ... właściwie każdy będzie miał i nie będzie miał racji - jest to sprawa tak subiektywna, że nic nie uchroni Cię przed wizytą w Media :) ... Ale generalnie za tą kwotę nie będziesz miał problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 O full hd nawet nie pisałem, bo w kwocie około 4000zł już chyba wszystko to ma ;) Dzisiaj byłem w szczecińskim centrum sony pooglądać tv, a konkretniej Bravię 40W4500, która jest polecana na kilku serwisach. Obok tego modelu stał inny bez 100hz. Różnica w płynności szczerze mówiąc spora :) Ma ktoś może z Was ten model? Jeśli tak to prosiłbym o opinie na jego temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Z Twoich wymagań wykreśliłbym 100 Hz (całkowicie bezsensowny chwyt marketingowy)A to czemu ? Różnica (co widać włączając/wyłączając funkcję) jest ogromna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalxp Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 polecam TOSHIBE 42Z3030 (Regza) (Full HD, 100 Hz) posiadam ten tv od lutego i zero problemow co do obrazu Discovery HD wyglada pieknie SD nie jest zle i da sie to ogladac bez problemow ;] pozatym tv ma sporo bajerow poprawiajacych jakosc obrazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 polecam TOSHIBE 42Z3030 (Regza) (Full HD, 100 Hz) posiadam ten tv od lutego i zero problemow co do obrazu Discovery HD wyglada pieknie SD nie jest zle i da sie to ogladac bez problemow ;] pozatym tv ma sporo bajerow poprawiajacych jakosc obrazuSądzę że ta Toshiba będzie oferować obraz podobnej jakości co Sharp ... a jest tańsza. Też ma przetwarzanie koloru 10 bit i 100 Hz ... tylko teraz zapytać o awaryjność Toshiba vs. Sharp i kupić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gemciu Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Polecam Sony http://otido.pl/product_info.php?cPath=707...oducts_id=93618 i trochę przekraczający budżet http://otido.pl/product_info.php?cPath=707...oducts_id=99039 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A co powiecie o technologii 200hz?? Ma ja z4500, ale cena jest duuuzo wyzsza od w4500... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Polecam Sony http://otido.pl/product_info.php?cPath=707...oducts_id=93618 i trochę przekraczający budżet http://otido.pl/product_info.php?cPath=707...oducts_id=99039 Chyba polecasz bo sprzedajesz :lol2: Ja zdecydowanie odradzam te modele SONY które podałeś : - brak 100 Hz - tylko 40" (Toshiba i Sharp polecany wcześniej mają po 42" i 100Hz ... i oczywiście FullHD, 10 bit kolor itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 40W4000 to według mnie najlepszy LCD bez 100Hz. Na ps3 gram u kumpla na 40W2000 i obraz jest ok tylko brakuje trochę 10 bitowego koloru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Temat do zamknięcia. Kupiłem 40W4500 ;) Doskonały tv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Cóż - dobry model , jedynie 5cm mniejsza przekątna ekranu niż u konkurencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Z Twoich wymagań wykreśliłbym 100 Hz (całkowicie bezsensowny chwyt marketingowy) a dodał: - rozdzielczość FullHD (konieczna przy tym rozmiarze ekranu) i, 100Hz, gdy przy 50Hz oczy wyskakują z orbit -> wejdź do byle jakiego sklepu i se poprzełączaj między 50Hz a 100Hz. I w kontekście bezsensownych wynalazków, którym wg. Ciebie jest 100Hz dajesz konieczność FullHD gdy 0% kanałów na świecie jest w HD. Jedynym zrozumiałym krokiem kupowania TV FullHD jest podłączanie pod niego konsoli do gier potrafiącej wyświetlić tą rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 dajesz konieczność FullHD gdy 0% kanałów na świecie jest w HD. Jedynym zrozumiałym krokiem kupowania TV FullHD jest podłączanie pod niego konsoli do gier potrafiącej wyświetlić tą rozdzielczość. A filmy blu ray ??? , ... a co do programów ... http://www.tvp.pl/tvp-hd + oferty TVN/Polsht kilku programów (na krzyż) jakiś sens już dają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) O sorry zapomniałem o Blue Ray - 2% Dajcie jeszcze mi pewność czy TVP HD daje w FullHD czy tylko HDready ? Edytowane 27 Listopada 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Dajcie jeszcze mi pewność czy TVP HD daje w FullHD czy tylko HDready ? tylko Ready a co do tv to lepiej prezentuje sie ten model http://www.agito.pl/telewizory-lcd/samsung...CFUob3godll-dIw Edytowane 27 Listopada 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) No więc o czym my mówimy :) Edytowane 27 Listopada 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Z tego co ogarniam full hd jeszcze dlugo bedzie nierealnym formatem ;) trzeba bedzie wymienic cale okablowanie, a satelita tez ma zbyt mala przepustowosc ;) Aczkolwiek w dzisiejszych czasach glupota by bylo pchanie sie w hd ready. 10 metrowy kabel hdmi i z kompa mozna wszystko sciagac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 A co powiecie o technologii 200hz?? Ma ja z4500, ale cena jest duuuzo wyzsza od w4500... ta technologia to pic na wodę wczoraj czytałem obszerny test tego telewizora, okazuje się że płynność gorsza od tej spotykanej w modelach 50Hz Z tego co ogarniam full hd jeszcze dlugo bedzie nierealnym formatem ;) trzeba bedzie wymienic cale okablowanie, a satelita tez ma zbyt mala przepustowosc ;) Aczkolwiek w dzisiejszych czasach glupota by bylo pchanie sie w hd ready. 10 metrowy kabel hdmi i z kompa mozna wszystko sciagac ;) jest realnym dla ludzi, którzy mają realnie dobre źródło i cenią najwyższą jakość ;) a odnośnie tematu, Samsungi z serii 9 wymiatają, ale póki co najmniejszy jest 46" no i troszkę droższy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Z tego co ogarniam full hd jeszcze dlugo bedzie nierealnym formatem ;) trzeba bedzie wymienic cale okablowanie, a satelita tez ma zbyt mala przepustowosc ;) Aczkolwiek w dzisiejszych czasach glupota by bylo pchanie sie w hd ready. 10 metrowy kabel hdmi i z kompa mozna wszystko sciagac ;) Full hd jest realnym formatem. Na satelicie sporo kanałów nadaje w tym formacie (na n chyba tylko tvn hd jest hd ready). Jest to jednak obraz bez progressive scan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 No to czyli nie full hd... -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Frugo powtwierdź Twoje rewelacje. Wg mnie to żadna telewizja na świecie nie ma jeszcze możliwości nadawać w FullHD. Edytowane 9 Grudnia 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Frugo powtwierdź Twoje rewelacje. Wg mnie to żadna telewizja na świecie nie ma jeszcze możliwości nadawać w FullHD. Widziałem teledyski fullHD 1920x1080 zgrywane z TV SAT ... więc już nadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zależy komu co potrzebne. Ale twierdzenie że FullHD to niepotrzebny bajer jest raczej nie na miejscu. Komputer, konsola, filmy w HD, na horyzoncie DVB. Jak ktoś tego nie używa to faktycznie jest to niepotrzebny bajer. Jakbym miał wybierać FullHD a 100hz to bez chwili namysłu wole to pierwsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 które konsole działają w full hd i ile jest filmów na Blu-ray / kanałów nadawanych w tym standardzie? Niewiele. A DVB na horyzoncie? Chyba w Szwecji, bo to jedyny kraj w Europie, który nadaje DVB-T w rozdzielczości HD. A w Polsce ile mamy multipleksów? :> Porażka... UKE wynegocjował z Unią deadline 17. czerwca 2015... dla przeciętnego usera w Polsce, telewizor full hd będzie miał realną wartość za 10 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) dla przeciętnego usera w Polsce, telewizor full hd będzie miał realną wartość za 10 lat.Ostra przesada z tak długim terminem. 5 lat - już prędzej (choć stawiam że trochę mniej). Ja bym tego nie określał nawet w latach tylko w wydarzeniach .... jeśli będzie TVP1, TVP2 , Polsat, TVN w full HD w DVB-T + ew. SAT to będzie TV Full HD w pełni użyteczny. Do tego filmy blu ray w gazetach i ceny napędów w okolicach 300 PLN Edytowane 9 Grudnia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 które konsole działają w full hd i ile jest filmów na Blu-ray / kanałów nadawanych w tym standardzie? Niewiele.wystarczy :) malo filmow BD? mozna zlozyc ladna kolekcje np. z amazona ;) konsole maja problemy z HD? np :) komp da rade. malo programow? osobiscie jak juz cos ogladam, to jest to HD - np. Disc, hbo, mtv, mgm, a jak juz cos ogladam w SD to i tak jest to mniejszosc, tak wiec imho szukasz dziury w calym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 No to czyli nie full hd... -_- 1080 to full hd. Nie ma znaczenie czy jest przeplot czy go nie ma. :angry: http://www.nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=6642 http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=20488 http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=9553 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Kolego, nie ośmieszaj się. Idąc takim tokiem myślenia to TV Hdready (720p) też są FullHD bo mogą wyświetlić 1080i, tak? FullHD to 1080 linii w poziomie bez przeplotu. Linki nijak mają się do dyskusji. Ja wiem w jakim standardzie nadają cyfrówki - w większości to 1080i, rzadziej 720p, żadna dostępna w Polsce nie nadaje w 1080p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...