Skocz do zawartości
matei

Lcd 40" Za ~4000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego, nie ośmieszaj się. Idąc takim tokiem myślenia to TV Hdready (720p) też są FullHD bo mogą wyświetlić 1080i, tak? FullHD to 1080 linii w poziomie bez przeplotu.

Linki nijak mają się do dyskusji. Ja wiem w jakim standardzie nadają cyfrówki - w większości to 1080i, rzadziej 720p, żadna dostępna w Polsce nie nadaje w 1080p.

.... w pionie

Co do nadawania ... bywa tak że materiał jest "p" choć flaga w strumieniu DVB-S jest "i" ... :]

Kolejna sprawa to materiały "przeplatane" 3:2 ~30 fps z których można wyciągnąć źródłowy progresywny materiał ~24 fps.

... tak więc tam nawet gdzie jest przeplot to nie zawsze on jest ... a nawet jak jest to bywa że nie do końca :P

... choć chyba większość materiałów "LIVE" jest faktycznie czysto przeplatana i już trzeba używać bardziej zaawansowanych filtrów usuwających przeplot co prowadzi do pogorszenia jakości.

To wszystko nie zmienia faktu że 1080i to jednak i tak full HD (choć lepsze jest 1080p)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Miałem na myśli 1080 w pionie, oczywiście.

Nadal będę się upierał przy tym że 1080i to nie FullHD. Byłbym wdzięczny za jakiś link, gdzie jednoznacznie określone jest, co jest standardem FullHD. Ustosunkuj się jeśli możesz do tego, co napisałem o TV HdReady, które także wyświetlają 1080i, więc tak naprawdę są FullHD, tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustosunkuj się jeśli możesz do tego, co napisałem o TV HdReady, które także wyświetlają 1080i, więc tak naprawdę są FullHD, tak? :)

Czy monitor CRT 14" pracujący w rozdzielczości 640x480 wyświetlający 1920x1080 przeskalowane do 640x360 jest fullHD, tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja co się kryje pod określeniem FullHD do niczego nie prowadzi, ponieważ podobnie jak HDready, są to terminy czysto marketingowe i nie opisane w żadnych normach. Jeżeli chodzi o tryby wyświetlania HDTV, to można oprzeć się np. o normę European Broadcasting Union: http://www.ebu.ch/CMSimages/en/tec_doc_t3299_tcm6-23327.pdf , gdzie jak widać takich terminów w ogóle nie ma. Producenci natomiast stosują termin FullHD, by zaznaczyć możliwość wyświetlenia sygnału 1080p bez żadnych przeskalowań itp. (czyli fizyczną rozdzielczość 1920x1080pix). Z taką konwencją zgadza się też Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/1080p

1080p can be referred to as full HD or full high definition to differentiate it from other HDTV video modes

Edytowane przez ChamRyszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączę się do tematu by nie robić bałaganu i nie bawić się w archeologię.

Interesuje mnie tv lcd 32" (max 40" ) w cenie do 2,5k ( to jest górna absolutna granica) ładnego z wyglądu.

Z wstępnych poszukiwań widziałem sony KLD 4000w i samsunga a656 oraz jakiegos niezłego panasonica. Generalnie odległość jaka mnie czeka do ekranu to jakieś 2,5~~3m w pomieszczeniu o pow. 22m2. Początkowo użycie to filmy dvd/divix z laptopa, potem może konsola ps2,ps3 lub x360 oraz na szarym końcu telewizja.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jesli masz troszke czasu jeszczed na zastanowienie sie i poczekanie z zakupem to polecalbym sie wstrzymac poniewaz firmy produkujace sprzet zawsze wypuszczaja cos nowego na rynek wiosna i mozna za te pieniadze co masz przeznaczone na zakup kupic cos nowego i fajnego .

a jezeli chodzi o firme to polecam LG

http://www.lgacademy.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi