Skocz do zawartości
ppawlo

Witam wszyskich - świeży - pyta!!

Rekomendowane odpowiedzi

Świeży odnośnie systemu linux. Po kilku dniach męczenia się w consoli, zainstalowałem X windowsa!! - i pierwszy problem, nie mogę zainstalować sobie gadu gadu.

CZy ktoś byłby tak miły i krok po kroku napisał mi co mam robić. Mam go już ściągniętego i wypakowanego, ale co dalej

wpisując ./config - czy coś takiego niby coś ładuję, ale nic tak naprawdę poza przeskokiem parudziesięciu linijek się nie dzieje. Ikona koło zegarka też się nie pokazuje!!

Mogę prosić, wielkie dzieki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

looki: lepiej się zamknij jak nie masz pojęcia.

Po pierwsze: poprzez wpisanie ./configure nic się nie skompiluje, bo nie do tego to służy (służy do przygotowania kompilacji).

Po drugie: jeśli ./configure mu coś wypisało to znaczy, że jest we właściwym katalogu.

Po trzecie: nie pieprz, co ma do tego jajko, jak nawet kompilować nie zaczął.

Wniosek: Obydwu wam przydałaby się lekcja na temat czytania manuali, README i używania www.google.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij sobie z www.kadu.net najnowsza stabilna wersje rozpakuj wejdz do katalogu i wpisz Instaluj lub ./Instaluj (teraz juz nie pamietam)

wiekszosc problemow ktore maja poczatkujacy i sie zastanawiaja co zrobili zle ! wynika z tego ze zapominaja o tym ze linux rozroznia Wielkie Litery :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc problemow jest spowodowana tym, ze ludzie przesiadajacy sie z Windowsa (w jakiejs czesci myslacy, ze go swietnie znaja...) nie potrafia sie przestawic na czytanie. Z reguly kazdy program ma swoja dokumentacje, dobra dokumentacje. Najpierw tam trzeba zajrzec, potem na strone www danego programu, potem www.google.com, potem tutaj :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi