zzachm Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Teraz 295 i cisza...Może to jest odpowiedź :D Zrobić Step-Up do 295 ? Ciekawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 zzachm, a vsync byl wlaczony, gdy karta piszczala ?. Teraz puscilem crysisa bez vsync i grafika zaczela piszczec....to pikus...komputer sie zrestartowal :). Pokazalo sie menu z ponad 2 k fps i karta zglupiala :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Tak. Ale w Crysis jest ogólnie OK z Vsync. Gorzej z X-Men (menu szumi z wł. i wył. Vsync) ale sednem jest cichy Fallout 3 gdzie podczas grania komputer na mnie syczy cichutko :) BTW sprawdziłem możliwość Step-Up do 295 i jest możliwe. Kusi mnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 chyba nie ma innego sposobu niz edycja biosu żeby zmiejszyć % fana w 2d? W idle cały czas trzyma te 42% i nie jest za bardzo cicho.. Btw coś na tych nowych sterach RT mi nie znajduje sterownika. Też tak macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 zzachm, a vsync byl wlaczony, gdy karta piszczala ?. Teraz puscilem crysisa bez vsync i grafika zaczela piszczec....to pikus...komputer sie zrestartowal :) . Pokazalo sie menu z ponad 2 k fps i karta zglupiala :) . Zmien zasilacz na mocniejszy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Zmien zasilacz na mocniejszy.... Przecierz mam 600 watowy zasilator. Zeby bylo jasniej, dwa tygodnie temu podlanczalem dodatkowo 8800 gtx jako fizyke i zasilacz nawet sie nie spocil. Ja nie mam problemow z komputerem a bez vsync grac sie nie da bo rwie jak diabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Zmien zasilacz na mocniejszy....tak najlepiej odrazu 1200W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 O tak.... Wypowiedzial sie ten kto ma kanapke na pokladzie.... Mialem u siebie Zalmana 600W oraz GTX280 i mialem takie same problemy co kolega... Zmienilem na BQ 650W i problem zniknal. Cos jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Pierwszy sampel "nowej" 295: http://en.expreview.com/2009/05/12/the-fir...-unearthed.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 O tak.... Wypowiedzial sie ten kto ma kanapke na pokladzie.... Mialem u siebie Zalmana 600W oraz GTX280 i mialem takie same problemy co kolega... Zmienilem na BQ 650W i problem zniknal. Cos jeszcze? Bzdury gadasz i tyle,tu nie chodzi o W 1.zasilator 550w gtx285 i7 3800 6gbram i pod obciazeniem resety(sprzet max pobieral 400w) 2 enermax 525w i wszystko smiga cacy,zasilacz se nawet radzil-i7 4870x2 i co ty na to???????????????? Tu raczej o ilosc A na liniach 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Ze sie wtrace.... Poszczegolne linie 12 volt nie sa odzielnymi zasilaczami. Te napiecia sa pobierane z jednego miejsca, wiec 16 amper na jednej lini tak na prawde nie istnieje. Liczy sie calkowity amperaz na 12 v, a taki dla zalmana, to 42 amp. Edytowane 12 Maja 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Zapuszczal ktos demko techniczne "Medusa" ?. http://nzone.com/object/nzone_medusa_downloads.html Slicznie to wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 (edytowane) Bzdury gadasz i tyle,tu nie chodzi o W 1.zasilator 550w gtx285 i7 3800 6gbram i pod obciazeniem resety(sprzet max pobieral 400w) 2 enermax 525w i wszystko smiga cacy,zasilacz se nawet radzil-i7 4870x2 i co ty na to???????????????? Tu raczej o ilosc A na liniach 12v Co do amperow, to sie zgadzam.... Chodzi tez o W bo im wiecej W tym wiecej A na linii 12V :) (oczywiscie nie jest to regula ale tak jest...) Porownaj sobie Tagana 600W i 800W. Ten mocniejszy ma wiecej A na linii 12V (to oczywiste) Hmmm markowy zasilacz 500W da rade ale nie ogarnie ten ktory ma nisko ustawiony prog i po prostu sie wylacza za wczesnie ;) (zabezpieczenie przeciw obciazeniowe?). Pomimo 'powera' takie szopki bywaja niestety.... BTW Nie pisze bzdur ;) Po prostu nie rozumiesz do konca mojego przekazu ;) Aaaa i nie chce mi sie dalej przekamazac ;) ) Pozdrawiam Cie ;) Edytowane 13 Maja 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Chodzi tez o W bo im wiecej W tym wiecej A na linii 12V (oczywiscie nie jest to regula ale tak jest...)To akurat jest regułą wynikająca z elektrotechniki (fizyki) W (moc) = A (natężenie) * V (napięcie) np 40A * 12V = 480W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Jemu chodziło o to że zasilacze oferujące wyższą łączną moc z reguły oferują też wyższą moc na liniach 12 V. Nie jest to koniecznością bo mogą oferować mocniejsze linie 3.3/5 V. W przypadku obecnych zasilaczy jednak prawie wszystkie są zgodne ze standardem ATX 2.2 czy nowszym, więc występuje właśnie taka reguła. W przypadku starszych zasliaczy można zauważyć jak to było kiedyś, przykładowo stary Tagan 380 W oferuje 22 A na 12 V, czyli 264 W, a mój be quiet! 300 W oferuje 21 A, czyli tylko 12 W mniej mimo aż o 80 W mniejszej mocy całkowitej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Dodam od siebie, że miałem zasilacz korsiarza 520 W i dał rade z GTXem 295 razem z q9550. Ale wymieniłem na 620 dla zapasu komputer chodzi 24 h :) nie chce mi sie wyłączać :P Takie zadam pytanie. Dlaczego w idle mam na do 77 stopni na GPU 1 oraz 2 ?? Czym to spowodowane, kurzu raczej nie ma za wcześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 A na jakim profilu pracuje karta w idle ?, w 2d czy w 3d ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 tzn ?? Pracuje w dwóch trybach czy jak ?? Te temperatury są podczas pracy w systemie operacyjnym gg, opera, winamp itp. czyli 2d. Chyba, że są jakieś tryby gdzie można to ustawic, ale w sterownikach nic nie znalazłem. Teraz pod ręką miałem NFSa Pro Streeta po 45 minutach grania temperatura na GPU nie przekroczyła 84 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 To w końcu kanapka - będzie ciepło :) Po zamontowaniu wody sporo spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 No tak ale ponoć temperatura tych kanapek miała być niższa. Nie wiem jak tam poprzednie kanapki. Ciekawi mnie porównanie kanapki GTX 295 do GTX'a 285 z pamięcią 2 Giga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Szanowni koledzy, koleżanki, forumowicze. Takowe pytanie zadać chciałem, czy zasilacza marki Topowe P6 627 o mocy 520W do uciągnięcia GTX 295 po OC wystarczy (ma bojarze po 20A na każda z dwóch linii 12V)? Do tego cista będzie jeszcze - C2D 4GHz - 4GB DDR3 - Płyta na P45 - DvD - HDD - 7 Wentyli w tym 3x230 mm - Parę dupereli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Raczej tak , pobór mocy zwiększy się dokładnie , jakbyś dołożył 3szt 88gt :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Takowe pytanie zadać chciałem, czy zasilacza marki Topowe P6 627 o mocy 520W do uciągnięcia GTX 295 po OC wystarczy (ma bojarze po 20A na każda z dwóch linii 12V) ... z palcem w d... Koledzy jak tam GTX 285 z 2 GB pamiecią ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Ciezko bedzie od kogos uzyskac odpowiedz...ludzie nie maja a poza tym poprostu nie oplaca sie kupowac karty o wydajnosci gtx 285 z 2 giga pamieci. Karta zdechnie przy monitorku 2500/1600, bo taki monitor widze, zeby karta z 2 gb miala sens. tzn ?? Pracuje w dwóch trybach czy jak ?? Te temperatury są podczas pracy w systemie operacyjnym gg, opera, winamp itp. czyli 2d. Chyba, że są jakieś tryby gdzie można to ustawic, ale w sterownikach nic nie znalazłem. Teraz pod ręką miałem NFSa Pro Streeta po 45 minutach grania temperatura na GPU nie przekroczyła 84 stopni. Pokaz glowna zakladke z nibitora. Tam beda widoczne profile: http://www.programosy.pl/program,nvidia-bios-editor.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) nibitor nic nie wyświetla, nie mniej dziś robiłem ostre porządki w pokoju i postanowiłem posprzątać kurz dookoła komputera jak i trochę w komputerze większość przedmuchałem, samą grafikę zaś wyciągnąłem i pędzelkiem odkurzyłem, sprzęt złożyłem kompa odpaliłem temperatura GPU 1,2 nie przekracza w spoczynku teraz 60 stopni. update po 4 godzinach pracy do 61 stopni, karta nie była w sumie aż tak zabrudzona, i zaraz taki skok temperatur, chyba zamontuje WC..... Edytowane 16 Maja 2009 przez cyclooxy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy222 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) witam panowie mam pytanie do posiadaczy EVGA GTX285 FTW 720/1620/2772MHz czy u was też wentylator działa stale na poziomie 40% bez względu na obciążenie GPU ? pozdr Edytowane 17 Maja 2009 przez nowy222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 nie tylko w EVGA, w każdej masz tak ustawione, zainstaluj sobie EVGA Precision i zmieniaj na czas gry (ewentualnie w RivaTuner) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Dobra, a jakies szczególnie stery pod GTX 295 możecie polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Ja zawsze patrzę na ostatnio wypuszczone przez nvidie i co jakiś czas robie update. Co się tyczy obrotów wentylatora to należy uważać by nie za mocno obniżyć, w Riva Tuner raz ustawiłem koło 30% odpaliłem Crysis Warhead i po 30 minutach spadła wydajność gry, co sie okazało, temperatura GPU osiągnęła 105 stopni :/ Ustawiłem na auto i spokój. W sumie na 100% chłodzenie aż tak głośno nie chodzi, porównuje do ostatniej karty jaką posiadałem czyli 4870 od Asusa tam jak obroty wentylatora ustawiłem na 100% to hałas był niczym z małej serwerowni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy222 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 nie tylko w EVGA, w każdej masz tak ustawione, zainstaluj sobie EVGA Precision i zmieniaj na czas gry (ewentualnie w RivaTuner)nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, chodzi o to że u mnie prędkość wentylatora jest stała 1500obr niezależnie od temperatury GPU. W grze Crysis po 3 min gry sypie artefaktami bo Gpu się przegrzewa. Oczywiście ustawiłem w Rivie prędkości wentyla zależne o temp i wszystko śmiga jak trzeba . Wentylator zwiększa obroty pod wpływem wzrostu temp GPU. Ale to nie jest rozwiązanie, ponieważ za regulację obrotów odpowiedzialny jest Bios karty, a ta funkcja jest nieaktywna czyli to wina karty i producenta tak? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...