Skocz do zawartości
DrKleiner

Geforce GTX 285/295

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, a jakies szczególnie stery pod GTX 295 możecie polecić?

To zależy do czego wykorzystujesz kartę.

Do gier 185.85 WHQL są całkiem niezłe, do win7 tyż.

Ale jeśli liczysz GPUGRID to odradzam, wprowadzają obsługę CUDA 2.2 a narazie aplikacja projektu jest komatybilna z CUDA 2.1 więc polecam sterowniki 182.08.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te stery są ok odnośnie wydajności , co do stabilności i bezproblemowości to wypadają kiepsko. Bez problemowe to te z serii 182 np. 182.08 , 182.50 , 182.52 , 182.65 :wink:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zależy od tego jakiej wydajności oczekujesz. Jeśli obecnie grasz w coś na granicy płynności (a pewnie nie) to warto dokupić. Potestuj jak ci PhysX chodzi na tym co masz, jak ci będzie brakować FPS-ów to dokupisz dodatkową kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od tego jakiej wydajności oczekujesz. Jeśli obecnie grasz w coś na granicy płynności (a pewnie nie) to warto dokupić. Potestuj jak ci PhysX chodzi na tym co masz, jak ci będzie brakować FPS-ów to dokupisz dodatkową kartę.

ale jaka musze dokupic? czy taki 8800 wystarczy czy musi być cos mocniejszego?

bo niewiem czy dobrze rozumie?

teraz mam 2x285 w sli i mam gdzies 50fps, kupie dodatkowo karte ktora bedzie odpowiedzialna za fizyke i wlacze te dodatkowe efekty i dalej bede mial 50fps czy mniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Blue - wydajność nawet z dedykowaną kartą będzie niższa niż to co masz obecnie, gdyż dochodzą dodatkowe obliczenia dla CPU i dodatkowe elementy do renderowania.

O co mi chodziło to żebyś włączył PhysX na obecnej konfiguracji i sprawdził wydajność, jeśli będzie niewystarczająca to dokupisz dodatkową kartę.

Nie wiem natomiast jak wygląda różnica między wydajnością dedykowanych kart. Efekty PhysX teoretycznie powinny być pisane pod konkretną moc obliczeniową (tak jak kiedyś była jedna tylko karta AGEIA), ale nie wiem jak jest obecnie. Nie spotkałem też żadnych porównań pokazujących różnicę w wydajności między różnymi dedykowanymi kartami.

Swego czasu był dziwny problem z tym trybem pod Vistą. Jeśli chciało się używać dedykowanej karty to trzeba ją było także podłączyć do monitora (tego samego lub drugiego). W XP nie było to konieczne. Dużo czasu mineło, ale nie wiem czy zostało to już rozwiązane.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze w grach opartych o physix liczy się głównie procesor , karta graficzna jedynie delikatnie wspomaga procesor w tych obliczeniach. Także ładowanie nie wiadomo jakiej grafy , jako stricte tylko do Physx nie ma sensu. Karta pokroju 88gt jest aż nadto do takiego rozwiązania , jak wiadomo każda kolejna grafa to dodatkowe obciążenie dla procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

O delikatnym wspomaganiu to chyba nie można powiedzieć, skoro wydajność potrafi wzrosnść 3-4 razy po przełączeniu obliczeń z CPU na GPU (nawet pojedynczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, ile jest tych gier z PhysX-em, jak co to już bym dokupił trzeciego GTX-a 285 i zrobił Tri-SLI, i tak będzie lepiej...

Na Viście różnica miedzy 3 Way a SLI jest prawie niezauważalna :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem na allegro asusa 285gtx i bez oc, karta robi artefakty po tescie cpu w 2006 w vantage tak samo , gta po okolo 2-3minutach robia sie smieci na ekranie. Gdy wentylator ustawie na 100% wtedy bez OC jest ok, nie próbowałem zwiększać. Na samej drugiej karcie jest ok i oc jakies tam jest 720/1635/1350 i wszystko smiga,wentyl na 40%. Może zdejmę chłodzenie i założe jeszcze raz, bo wydaje mi się ,że po prostu się coś przegrzewa....tylko jak z gwarancją potem?

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie temperatury? Bo nie podałeś jak na razie.

83C w atitools jak ustawie 1475 to wywala arty po okolo 3-4minutach, w grach też.

jak ustawie 1450 moge dac wentyl na 40% i mam wtedy okolo 95C ale idzie i niema artefaktów.

macie jakis pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem. GTX 295 nawet na C2D 4GHz ma żenująco niskie wyniki w 3D marku 2006 - w pierwszym tescie klatki spadają poniżej 15! Czego to może być wina?

Stery 181.22 oczywiście włączona obsługa wieu rdzeni graficznych a PhysX wyłączony. WTF?

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

88GT to tez nie młode karty, więc próbował Pan tych najnowszych sterowników?