Skocz do zawartości
DrKleiner

Geforce GTX 285/295

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli 3xGTX295 nie da rady?

No nVidia tego nie przewiduje - trza by pisać specjalne drivery - a to raczej przekracz możliwości "nie producenta".

A swoją drogą, z ekonomicznego i wydajnościowego punktu widzenia, to w sumie lepiej jest kupić 3xGTX260 niż GTX295... nie mówiąc już o 2xGTX285....

648 vs 480

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie to bywa http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3518&p=1

Z tego co zasłyszałem od user'ów którzy imali się tri sli, to zabawa nie warta świeczki. Oczywiście marki dostają kopa, niektóre gry również, ale więcej z tym kłopotu, więc maks (co ma sens) to zwykłe SLI :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam nad tym wynikiem 3DMark06 - system świeży, oprócz proca nic nie kręcone stery te same - no i tu tkwi pytanie - dlaczego S.M. 3.0 ma sporo gorszy wynik niż ten sam sprzet na P45 Diaomnd? Co sądzicie?

P45 Diamond, E8400@3800 MHz, GTX 295 - stery 181.22/182.50

3DMark06 - 18.500

S.M. 3.0 - 10019

S.M. 2.0 - 8306

CPU - 3561

X48 Platinum, E8400@3900 MHz, GTX 295 - stery 181.22/182.50

3DMark06 - 17.600

S.M. 3.0 - 8872 (??)

S.M. 2.0 - 8218

CPU - 3660

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy pytanka do kolegów/ koleżanek.

1. Czy w konfiguracji SLI ( np. 285 GTX ) występują mikro przycięcia jak w kanapkach?

2. 780W od OCZ wystarczy do SLI 285 GTX + proc z podpisu?

3. Warto brać 2 GB wersję czy 1 GB? Rozdzielczość 1920x1200, ale lubię włączać dodatki AA/AF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy w konfiguracji SLI ( np. 285 GTX ) występują mikro przycięcia jak w kanapkach?

3. Warto brać 2 GB wersję czy 1 GB? Rozdzielczość 1920x1200, ale lubię włączać dodatki AA/AF?

1.Raczej na odwrót - na kanapkach są ledwo zauważalne, a w zasadzie ja ich nie widzę. Jako były właściciel 2x8800 GT trochę na to narzekałem – teraz na GTX 295 zero problemu.

2.Sprawdź wydajność linii 12v, ale na oko bez problemu.

3.Raczej wybrałbym 1 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Raczej na odwrót - na kanapkach są ledwo zauważalne, a w zasadzie ja ich nie widzę. Jako były właściciel 2x8800 GT trochę na to narzekałem – teraz na GTX 295 zero problemu.

2.Sprawdź wydajność linii 12v, ale na oko bez problemu.

3.Raczej wybrałbym 1 GB.

Dzięki za info.

Sam się nie orientuję, nigdy nie miałem sli ani kanapki. Na pclab narzekali, że na kanapkach jest ten problem, co do sli to nie wiem, ale chyba także. Czyli jak miałeś sli to dałeś radę wyczuć ten microstuttering? To w sumie dobre info, bo są osoby, które tego nie widzą.

Co do zasiłki, to przy poprzedniej modernizacji kompa "wziąłem na zapas", żeby starczyło. Niby są 4 linie +12v po 20A każda. :unsure:

Co do 2GB vs 1 GB nie mogę znaleźć testów porównawczych. Niby ludziki ogólnie narzekają, że w niektórych gierkach ( np. gta 4 ) gra zdycha jak jest mało vram.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wg mnie nie warto już inwestować nawet w SLI z GTX 285. Lepiej wziąć GTX 295 jak już potrzeba tak mocnej karty. Za pół roku (lub ciut więcej) bedzie GTX 3xx, który będzie wydajniejszy od SLI na obecnych kartach, więc lepiej teraz wydać mniej niż potem dużo stracić na wymianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no coś słyszałem o nowych układach. Może się wstrzymać z zakupem. Jakoś bardzo naglące to nie jest, pomęczę się z gts a później skok na 3xx.

Tylko ciągle pytanie, brać sli czy kanapkę? Obawiam się tych przycięć, a że jestem wyczulony na kwestie "obrazowe" to pewnie to wyczuję. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Żadnych micro przycięć nie ma ani w SLI GTX285 ani w 3Way SLI GTX285

2.Teoretycznie powinna spokojnie zasiłka wystarczyc ....jednak nie mam za grosz zaufania do zasilaczy OCZ

3.Wersja 2GB kompletnie bez sensu.

Edytowane przez jimmy1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie kwestia microstuttering'u ma się podobnie do zauważalnego przez wielu ludzi smużenia na LCD ;) czytam, że niby jest, ale ja ani jednego, ani drugiego nie zauważyłem u siebie :)

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy za opinie.

A tak już w ogóle, to jest kwestia sterowników, czy danej gry? Czy nie wiadomo? :razz:

Jak dla mnie kwestia microstuttering'u ma się podobnie do zauważalnego przez wielu ludzi smużenia na LCD ;) czytam, że niby jest, ale ja ani jednego, ani drugiego nie zauważyłem u siebie :)

No niestety, jak się postawi obok crt to wyjdzie od razu. :lol2:

W obecnych LCD brakuje po prostu 120Hz, bo czas reakcji piksela jest na tyle szybki, że to już zazwyczaj nie stanowi problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do 2GB vs 1 GB nie mogę znaleźć testów porównawczych. Niby ludziki ogólnie narzekają, że w niektórych gierkach ( np. gta 4 ) gra zdycha jak jest mało vram.

Są testy na Radku 4870 (albo 4890 nie pamiętam) i widać wyraźnie że 2GB to zbytek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTA4 wszystko max , gra pokazuje 1600mb z karty , rzeczywiście jest max 753mb ehh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTA4 wszystko max , gra pokazuje 1600mb z karty , rzeczywiście jest max 753mb ehh.

Heh, to ja nie wiem, każdy inaczej mówi. :razz: A o jakiej rozdzielczości mówimy?

Wydaje mi się, że w moim przypadku 285 GTX to byłoby w sam raz. Wydajność ma jeszcze raz taką jak mój obecny gts, a do nowych gierek jeszcze nie doszedłem. :lol2: A jeszcze pytanko, jak wypada 295 gtx pod względem głośności i gorąca? Podobno pieruńsko ciepłe i hałasuje nawet w 2d? Prawda to, czy fałsz? :razz:

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem z reklamacji nowego gigabajta 285gtx i komputer sie nie wlacza, staje na vga bios i nic dalej sie nie robi...

karta sie nagrzewa, po wlożeniu jej i drugiej karty , w windowsie wykrywa dwa 285gtx ale gigabajta nie mozna zainstalowac, oddawac ją spowrotem czy może biosa sprobowac wgrac jeszze raz do niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze pytanko, jak wypada 295 gtx pod względem głośności i gorąca? Podobno pieruńsko ciepłe i hałasuje nawet w 2d? Prawda to, czy fałsz? :razz:

Jak jest na auto to poziom glośności nie doskwiera, moja po OC do 650/1500/2400 nagrzewa się przyz zabawie z Crysis do 85 C max, ale zawzwyczaj w inncyh tytulach mam 75 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, to ja nie wiem, każdy inaczej mówi. :razz: A o jakiej rozdzielczości mówimy?

Wydaje mi się, że w moim przypadku 285 GTX to byłoby w sam raz. Wydajność ma jeszcze raz taką jak mój obecny gts, a do nowych gierek jeszcze nie doszedłem. :lol2: A jeszcze pytanko, jak wypada 295 gtx pod względem głośności i gorąca? Podobno pieruńsko ciepłe i hałasuje nawet w 2d? Prawda to, czy fałsz? :razz:

1680 , ale wyższa rozdziałka niewiele więcej zabierze. Na 1920 to będzie ok 10mb więcej także różnica niewielka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest na auto to poziom glośności nie doskwiera, moja po OC do 650/1500/2400 nagrzewa się przyz zabawie z Crysis do 85 C max, ale zawzwyczaj w inncyh tytulach mam 75 C

No to wynik wyśmienity, u siebie w gts temp. mam około 80 C. :wink:

1680 , ale wyższa rozdziałka niewiele więcej zabierze. Na 1920 to będzie ok 10mb więcej także różnica niewielka :wink:

No to chyba mogę być spokojny. :razz:

Dzięki za info.

Na chwilę obecną wziąłbym 285 GTX z 1 GB. Myślę że to najlepsze rozwiązanie. Czy jakąś specjalną firmę możecie polecić? Bez piszczenia i innych niespodzianek. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co daje jedna płytka PCB zamiast dwóch? Pewnie mniejszy pobór prądu, ale coś jeszcze?

----------

Koledzy, co sądzicie o BFG GTX 285 OCX. Głównie mi chodzi o samą firmę. Dobre to? Nie kwiczy, piszczy czy co tam jeszcze? :wink:

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, co sądzicie o BFG GTX 285 OCX. Głównie mi chodzi o samą firmę. Dobre to? Nie kwiczy, piszczy czy co tam jeszcze? :wink:

BFG jest jedną z lepszych firm - daje 10 lat gwarancji. Mam kartę BFG GTX 285 OC. Opinia:

- Skwierczenie tylko przy dużej ilości klatek np. przy ekranach wejściowych Crysis. Później niesłyszalna

- Słabo mi się podkręca szczególnie shader ale pamięci dobrze.

- Dźwiga rozdziałkę 1920x1200 ale na GTA4 przydałaby się karta z większą pamięcią.

- Dość głośna przy wentylatorze powyżej 40%. Rekomendowana woda :rolleyes:

Ogólnie może być ale przy tej kasie może lepiej popatrzeć na EVGA?

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi