Skocz do zawartości
DrKleiner

Geforce GTX 285/295

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie?. Bardzo przyzwoity wynik :).

Ciekawy jestem czy sprawdzales karte z tymi shaderami w dx 10 na np. lost planet ?.

Tam grafika dostaje szalu.

Crysis na plazy tez lubi wywalic arty.

LOST PLANET Nie sprawdzałem bo nie mam;) Na tych ustawieniach odpalałem GTA4, Crysis, GRID, Counter strike, Folout 3 i to narazie tyle..

Ogolnie powiem tak nie narzekam.. co do procków itd. Kupiłem GTX285 głownie z myslą o przesiadce na i7 + drugi GTX285 w Sli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage...nie mam pytan :lol2:.

Raczej argumentow , bo powielasz oklepany schemat vide "bez 4GHz nie podchodz do gier"... Nie przypominam sobie aby np. Mass Effect zle mi lazil w 1680x1050 bez 4GHz...

...a takich gier jest sporo , takich jak Crysis...juz nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage nie tłumacz nie ma po co, gość usłyszał "urban legend" i stosuje ją do wszystkiego na innych forach pewnie się z nim zgadzali i było cool a tu na ppc nagle WTF ? :zonk: ktoś próbuje go wyprowadzić z błędu. "takich gier jest sporo , takich jak Crysis...juz nie" jak tego nie przyjmie do wiadomości to jego sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Art385...jestes burak.

Ja pisze to co mam a nie powielam, a tym bardziej nie lize [gluteus maximus] gosciowi, ktory na innych forach tez jest chamski.

Firekage...facet....jestes na polskim forum, wiec pisz normalnie. Twoje slogany sa do bani.

Chociarz raz opisz cos co posiadales, a nie obrazaj kogos, kto opisuje to co mial.

Bzdury typu: "No patrz , ja w GOWa gralem jeszcze na PDC bez OC E2140 , a w takiego COD4 smigalem na maxa przy 1 jajowym SD3700..." to sobie przyklej do ulubionych bo nikt przy zdrowych zmyslach tego nie przyjnmie do wiadomosci. Chyba, ze grasz w 800/600 :D.

Marcin5611...sciagnij sobie demko lost planet. Spodoba Ci sie :):

http://programy.gamestar.pl/pobierz/gry/4567.html

Demko jest fajne a cala gra jeszcze lepsza. Japonce wiedza jak zoptymalizowac gre. 4 rdzenie smigaja az milo :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage...facet....jestes na polskim forum, wiec pisz normalnie. Twoje slogany sa do bani.

Chociarz raz opisz cos co posiadales, a nie obrazaj kogos, kto opisuje to co mial.

Bzdury typu: "No patrz , ja w GOWa gralem jeszcze na PDC bez OC E2140 , a w takiego COD4 smigalem na maxa przy 1 jajowym SD3700..." to sobie przyklej do ulubionych bo nikt przy zdrowych zmyslach tego nie przyjnmie do wiadomosci. Chyba, ze grasz w 800/600 :D.

1. W regulaminie nie ma.

2. San Diego 3700 + 8600GE 512DDR3 = COD4 w 1280x1024 max plynnie , to raz. Ta gra , do twojej wiadomosci tak jak i GOW , ma taki a nie inny silnik przez co dyma na maxa u wiekszosci osob , a AA zalezy od karty , a nie proca.

3. GOW to E2140 def + 9600GSO Galaxy 384 1280x1024. Kolejny konwert z konsol , bez problemow.

4. Crysis to E2140 + 9600GSO , E8200 + 9800GTX+ , E8200 + 4870

5. Moja kolekcja oryginalnych gier jest spora , mam na czym przeprowadzac to i owo.

6. Wierzyc mi nie musisz tak samo jak tobie z ta "urban legends" odnosnie 4GHz i jazda do GTX295/285 bo to zalezy od GIER w jakie grasz.

7. Mass Effecta konczylem z max det bez aa w 1680x1050 bez ox E8200.

8. Niedawno skonczylem DMC4 - bez problemow , zero oc proca.

9. Przeszedlem GIRDA 1680x1050 , zero oc , po co?

10. Niedawno Hitmana BM , tez bez oc - po co.

11. Bioszok - 1680x1050 . def proca , po co ?

12. Stalker - konczylem to jeszcze na 9600GSO w 1024x768 , bez problemow , bez oc proca.

13. GRAW 1 oraz R6V - to jeszcze E2140 + 8600GT , bez problemow w 1024x768 bez oc proca , na 8600GE zapodawalem wyzsza bo ten mial 512 , a nie 256.

Mam robic wyliczanke?

Mogblym Ci wymieniac naprawde dlugo , ale po co?

Ja wiem , ze na tym forum sa zboczency , ktorzy wyznaja zasade "krec wszystko nawet CDROMA" , ale zastanow sie czasem , pomysl nad czym CZY KAZDA gra tego wymaga , czy w KAZDEJ jest to potrzebne po tworzysz forumowe mity , cos jak problemy 48xx od ATI , ludzie czytaja i sie pozniej tym sugeruja.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Art385...jestes burak.

Ja pisze to co mam a nie powielam, a tym bardziej nie lize [gluteus maximus] gosciowi, ktory na innych forach tez jest chamski.

tak w skrócie I lol'ed dałeś świadectwo swojej osoby i zapewniam cie nie muszę lizać choć nawet nie wiem skąd wyciągnąłeś takie wnioski może dlatego, że nie zgadzam się z poglądem głoszonym przez ciebie, naprawdę wszystko na poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite....nie przesadzaj. Przy gpu 720 mhz i shaderach 1628mhz, ktorych nie osiagniesz na 65 nm gtx 280, to i tak sa swietne temperatury. To jest takie samo chlodzenie jak w Twojej karcie.

Jesli takie tempy są na ocowanej karcie to zwracam honor - ale mnie się wydawało,że na standardzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jak co , ale wpinać GTX 295/285/280/260 do kręconego PDC , czy E4xxx/E7xxx to marnowanie kasy. I potencjału karty. Duża ilość z tych gier co wymieniłeś Firekage, jest mało wymagająca. Po drugie , ludzie kupujący takie karty nie patrzą na avg fps - tym bardziej na max. Tylko na min fps. I tu leży pies pogrzebany w części nawet tych gier co wymieniłeś. Przy słabym CPU.

Wszystko trzeba dopasować mniej więcej. A nie robic np GTX 260 z PDC 3,5ghz. I mówić np. ,że stalker rwie w zadymie. Czy Crysis tnie przy wybuchach/dużej ilości wrogów , bądź DiRT zacina w full Race z przeciwnikami , albo dziwić się na niski frame ogólny w CoH tak samo w AoC... Itd.

Gier jest masa co nie wymagają dużo.... - ale nie można tego generalizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jak co , ale wpinać GTX 295/285/280/260 do kręconego PDC , czy E4xxx/E7xxx to marnowanie kasy. I potencjału karty. Duża ilość z tych gier co wymieniłeś Firekage, jest mało wymagająca. Po drugie , ludzie kupujący takie karty nie patrzą na avg fps - tym bardziej na max. Tylko na min fps. I tu leży pies pogrzebany w części nawet tych gier co wymieniłeś. Przy słabym CPU.

Sory , ale o czym ja pisalem? Czy ja kaze ludziom kupic GT200 i Celerona? Podalem przyklad na to , ze majac Wolfa 8200 na stanie w domu do SPOREJ ilosci gier nie musze go krecic bt grac zupelnie komfortowo , nie przeczylem tez temu , ze sa gry jak Stalker czy Crysis. Min FPS uzalezniony jest od proca mocno i nie musisz mnie uswiadamiac bo nie o tym pisalem. Pisalem o kreceniu mocnego proca , strone wczesniej o tym ta osoba wspominala. "Bez 4GHz nie podchodz" co jest naduzyciem bo nie kazda gra to STALKER/Crysis. Sam piszesz "gier jest masa" , a ile jest takich jak Crysis , co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś od siebie napiszę.

Ja mam problem tylko z dwomagrami - Crysis Warhead i nieszczęsny NFS Undercover.O ile w przypadku pierwszego mam za mało RAMu i on mnie limituje bo pograć mogę 1680/1050 na ustawieniach GRACZ (tak,żeby cały czas chodziło płynnie), to w przypadku drugiego (nie wiedzieć czemu) po włączeniu AA gra ścina się jak głupia i grać nie można - gra i tak beznadziejna , więc mnie to nie rusza.

Nie grałem w nowego STALKERA więc się nie wypowiadam.

Wrócę do Crysisa Warhead - tutaj procesor faktycznie potrzebuje minimum 4 GHz na zegarze,żeby można było komfortowo grać, w COD 4 proca nie trzeba dotykać, to samo było na E8400.

Far Cry 2 - choć grałem może raptem 20 minut i gra więcej nie zostanie ruszona to procesor nie ma większego znaczenia i ocować go nie trzeba - gra nie ma wbrew pozorom aż takich dużych wymagań - ale może przez to,że silnik jest okrojony.To samo w GRID - spokojnie można grać bez ocowania.

Także faktem jest ,że jak dla mnie są dwie gry , które trzeba podkręcić CPU - Crysis i Warhead inaczej nici z płynnej rozgrywki.Jeśli dojdzie do tego Clear sky to wygląda na to,że to wszystko jak na razie.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z tymi "osławionymi" mikroprzycięciami w kartach dwuprocesorowych w czasie gier?Czy na GTX 295 tez to występuje?

Ja tego nie zaobserwowałem. Nawet specjalnie sprawdzałem to, grając w te gry "niby" mające syndrom micro.

"Niestety" - nie doszukałem się niczego.

Chodź z drugiej strony - mało ludzi to dostrzega/odczuwa. Więc pewnie jestem w tej większości :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to się o ile mnie pamięć nie myli tyczyło Radeonów X2

No i tu cię pamięć zawodzi, bo tyczy się to kart również ze stajni NV...

Rzecz w tym, że większość użytkowników i tak tego nie zauważa

Chodź z drugiej strony - mało ludzi to dostrzega/odczuwa. Więc pewnie jestem w tej większości :wink: .

No właśnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wsumie poki co nie zauwazylem jakos tycg mikro przyciec a mialem radka 4870x2 przez jakis czas , i teraz gtx 295 , moze rzeczywiscie to jest tak zawazalne ze tego nie widac ;) , ogolnie gra crysis wyglada teraz tak jak powinna wygladac i do tego plynnie cos rewelacyjnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wsumie poki co nie zauwazylem jakos tycg mikro przyciec a mialem radka 4870x2 przez jakis czas , i teraz gtx 295 , moze rzeczywiscie to jest tak zawazalne ze tego nie widac ;) , ogolnie gra crysis wyglada teraz tak jak powinna wygladac i do tego plynnie cos rewelacyjnego :)

Ta , crysis w very high dx 10(nie tam żadne mody) myka pięknie 50-60 fps (zależnie od etapu to się waha i czasem będzie te 4x coś np średnio.). To fakt.

A micro przycięcia to nie każdy po prostu to wyczuwa. Większość ludzi defakto nie czuje tego. Ja się z tego faktu tylko ciesze, że jestem w tej grupie "nieczującej" :wink: .

Edytowane przez ^mobo*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... czytałem, że macie na swoich 285GTX temp. 40 oC...

ja niestety non stop w 2D mam ok 60 oC...

w 3D - np. COD4 dochodzi do 80 ale zazwyczaje jest to 70 pare oC

wiatrak non stop kręci 40 % nie zauważyłem żadnych zmian jego predkości...

obserwacje robie oczywiście GPU-z'etem

tak w ogóle karta jest dziwna w porównaniu do poprzedniego mojego 8800GTS512 - tam była duża różnica w temperaturach jaki i głosności chłodzenia miedzy trybem 2D i 3D

w tym BFG GTX285 OC zawsze jest goraco i dość głosno... - kart nie kreciłem jest fabrycznie ustawiona na 666/1242/1512

ja rozumiem ze w 3D musi być głośno i goraco ale czemu w 2D nie jest w miare cicho? i dlaczego min. temp to 60oC?

juz nie wspomne o sterownikach BFG... dramat - najprostrze od Nvidii bez dodatków - wczesniejsza karta była od MSI i tam w strach mozna było zrobić dużo a tu kiszka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta , crysis w very high dx 10(nie tam żadne mody) myka pięknie 50-60 fps (zależnie od etapu to się waha i czasem będzie te 4x coś np średnio.). To fakt.

Jaka rozdzielczosc i czy bylo AFx16 i AAx?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak w ogóle karta jest dziwna w porównaniu do poprzedniego mojego 8800GTS512 - tam była duża różnica w temperaturach jaki i głosności chłodzenia miedzy trybem 2D i 3D

w tym BFG GTX285 OC zawsze jest goraco i dość głosno... - kart nie kreciłem jest fabrycznie ustawiona na 666/1242/1512

ja rozumiem ze w 3D musi być głośno i goraco ale czemu w 2D nie jest w miare cicho? i dlaczego min. temp to 60oC?

juz nie wspomne o sterownikach BFG... dramat - najprostrze od Nvidii bez dodatków - wczesniejsza karta była od MSI i tam w strach mozna było zrobić dużo a tu kiszka...

Ja tak kiedyś miałem na 280-ce. Jak odpaliłem w idle jakiś GPU-Z, czy coś, to karcie się przestawiały takty na 3D, temperatura rosła pod 60-tkę i tak jej zostawało.

Minęło z jakimiś kolejnymi sterami i teraz ładnie zmieniania tryby pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki zasilacz?

jak z cyrkulacja powietrza w obudowie?

jesli nie ma zadnych artefaktow zwisow i tego rodzaju problemow to nie szukalbym raczej przyczyny temp w karcie a w czyms innym.

no i czy uzywasz najnowszych strownikow?

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki zasilacz?

jak z cyrkulacja powietrza w obudowie?

jesli nie ma zadnych artefaktow zwisow i tego rodzaju problemow to nie szukalbym raczej przyczyny temp w karcie a w czyms innym.

no i czy uzywasz najnowszych strownikow?

zasiłka to CoolerMaster RealPower M520 80+ itp. a wiec nie jakiś tam noname - na pewno sie męczy ale to chyba nie ma nic wsponego z temp GPU...?

chłodzenie w budzie pewnie rewelacyjne nie jest - pomieszczenie cieple a komp jest pod biurkiem i tył ma blisko sciany więc całe gorace powietrze wali prosto w nia...

dołączam w załączniku zdjecie budy

procek lekko tylko podkrecony i z Ultra 120 + cichutki Fander więc mam na procku 30oC ale w obudowie czujnik plyty pokazuje mi 50oC...

teraz ogladałem film -czyli od 3 godz. nie było trybu 3D a na GPU mam 63oC...

stery zainstalowałem najnowsze - 181.20 z http://www.nvidia.com/Download/ bo tam przenosi strona producenta karty - zreszta to samo jest na strach dostarczonych na CD - nie mam zadnych artefaktów w grach czy zwisow grafy wszystko chodzi super - jest tylko non stop goraca karta...

no nie moge dojść dlaczego w 2D temp nie spada...?

post-156997-1232755180_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z otwartą budą też masz takie temp?

Gdzie kupiłeś kartę?

otwarta obudowa - otwarte okno w pokoju

uruchumiony komp - uruchomone tylko GPU-Z i program do płyty glownej - nic wcześniej nie uruchamialem - wszystko cichutko pracuje - nawet nie slychac zasilacza:

temp na GPU 52oC...?!

procek 21oC system 44oC...

karta kupiona w sklepie z gwarancją itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi