Phantom_ Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Witam. Wczoraj, po siedmiu godzinach użytkowania komputera (prace biurowe, 2D) nagle na ekranie pojawiły się pionowe pasy jak na załączonym zrzucie: http://img355.imageshack.us/my.php?image=awariazn7.png Wyłączyłem komputer, sprawdziłem podłączenia, temperaturę karty graficznej. Dwie godziny później znów włączyłem peceta. Pasy pojawiły się po 30 minutach użytkowania w 2D. W grach występują różne defekty, jak np. "zabudowana" - zamiast "prześwitującej" - siatka w Pro Evolution Soccer 5. By upewnić się, że to nie monitor, wziąłem dziś wysłużonego Samsunga do znajomego. Przez 2h nie było żadnych usterek. Wróciłem i ku mojemu zdziwieniu, przez 1h 30 min pracowałem bez zakłóceń. Jednak potem znów pojawiły się wspomniane pasy. Dodam, że nie pojawiają się one na "stałe", lecz np. przesunięcie okna w eksploratorze wywołuje zmianę koloru białego pola na ten charakterystyczny jasnożółty. Kilka słów o karcie: jest to 3-letni Radeon 9800 Pro Sapphire. Od razu po zakupie wymieniłem chłodzenie na Arctic Cooling ATi Silencer oraz komplet radiatorów Zalmana. Czy do już znak, że karta dogorywa, czy może jakieś problemy z chłodzeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Wyczyść chłodzenie (silencer dużo kurzu łapie - wiem bo miałem), daj nową paste, pomęcz karte skanerem artefaktów w ATI Toolu lub ATI Tray Tool's -> zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodam jeszcze, że mój 9800PRO @ XT (HIS, seria IceQ) padł nagle, bez ostrzeżenia po 3 latach bezprobemowej pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Te karty niestety bardzo sie grzaly, a to nigdy nie sluzy zywotnosci sprzetu komputerowego. Do tego bylo duzo tematow, ze niby z Silencerami karty padaly znacznie czesciej. Nikt nic nie udowodnil, ale zwracam uwage na to, ze cos moze byc na rzeczy. Tak czy siak tak jak napisal kolega wyzej, najpierw dokladne przeczyszczenie, nowa pasta. Jak nie podziala to mozna sprobowac zmniejszyc takty i jesli zadziala to wgrac mniejsze na stale. Ale tak czy siak te karty teraz grosze kosztuja, wiec raczej nie ma problemu z wymiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Wymieniał raczej nie będę, od razu przejdę na nową platformę. Karta chyba padła. Problem nie dawał mi spokoju, więc sam w niedzielę ruszyłem do przeczyszczenia wentylatora, smarowania pastą, ale już więcej poprawnie nie popracowała. PC nie wstaje, widzę tylko kilka kolejnych ekranów pełnych różnych pasków. Co do żywotności pod Silencerami, to jeszcze przed założeniem chłodzenia czytałem temat o tym. Ludzie twierdzili, że sprawa dotyczyła Silencerów rev.3, tych starszych, cięższych i z charakterystycznym niebieskim wiatrakiem. Mój jest większy, lżejszy, ma czarny wiatrak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Podmien zasilacz (co jest a co nie jest zasilaczem znajdziesz TUTAJ), znajdz kolege ktory ma markowy sprawny i zechce pozyczyc za browara do testow. Mialem mase problemow z R9800Pro od Club3D, lacznie z wylaczaniem sie kompa i piszczeniem przy starcie. Zmienilem zasilacz - karta dziala w 100% dalej. Z R9800SE nie mialem tyle szczescia, drugie padlo ktore nieswiadomie nazywalem zasilaczem mi go zjaralo. Byc moze to nie to, a Twoja karta udaje sie do digitalowego nibylandu - ale warto sie upewnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...