Skocz do zawartości
vasilij

Cpu/mobo/gpu/ram Do 600 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pisze z konta kumpla (to chyba nie za bardzo ważne ale OK) i mam zamiast zakupić komputer do kwoty 600 złociszy. Sprawa wygląda tak, zę potrzebuje wsumie tego kompa na wczoraj i jedynym wyjściem jest zakup w kompuszrocie. Wiem, że troche drogo (szczególnie teraz gdy ceny części poszły do góry), ale to jest gardłowa sprawa. Wszelkie agito i inne esc odpadają bo za długo mi to zajmie.

Mobo:

Nie wiem która z tych płyt jest lepsza. Obydwie wejdą, mi do starej obudowy.Koniecznie ma być zintergrowana grafa, na tzw. przeczekanie na dzień Matki Boskiej Pieniężnej.

Proc:

Wsumie jeszcze niedawno 5000+ byl w tej cenie ale ok <_<

Ram:

Tutaj nie wiem co wybrać kompletnie. Preferowane jest niby przy procach AMD pamięci z Cl4. Chwilowo potrzebuje 2 GB ramu ale nie wykluczam gdy przypłynie troche gotówki zakupic2 kość GoodRama i mieć 2x2GB.

Co do ogółu to kwote teraz lekko przekroczyła 600 zł ale to jest ostateczna kwota. Wszelkie próby przejścia na intela nie mają sensu, ponieważ nie da się zrobic sensownego kompa przy tej cenie z cześci nowych.Całość będzie zasilana pozyczonym Taganem u15-430, dyski mam,napędy tez. Wszelkie pomysły typu "dołóz 400 zł i kup e8200", badz " bierz e2xxx i kręć" to podziekował.Z góry podziekował.

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie ma to ma byc platforma pomostowa to ja bralbym GA-MA78G-DS3H, bo w tej drugiej moze byc potem ciasno, proc wzialbym o te 30zl wersje 5000, z ramow polece zwyklego geila 2x1@800 cl4 270+230+130... te pare piw przebolejesz

Edytowane przez grzechuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na Twoim miejscu brał te Goodramy, bo pomiędzy CL5 a CL4 nie ma odczuwalnej różnicy w normalnym użytkowaniu. Sam testowałem. A tak przynajmniej bez problemowo i tanio rozbudujesz do 4GB w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 800mhz to tylko CL4.CL5 nie pozwoli na podkręcanie...

Moje A-Data-y 800mhz CL4 przeszły do 1100mhz CL5.Trudniej będzie jak już przy 800mhz będzie CL5...

Co to za Bzdura?! :blink: Wyczytałeś to w "Pani Domu"?

Pierwsze słyszę aby pamiątki leciały wyżej na cl4 niż na cl5(czyt. łatwiej)

Po to się zniża timingi aby wyciągnąć jak najwięcej mhz.

No chyba że na Intelu są takie cyrki...

Kup A-Daty EE 800 cl4

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzechuk Napisano Dzisiaj, 01:00

jesli nie ma to ma byc platforma pomostowa to ja bralbym GA-MA78G-DS3H, bo w tej drugiej moze byc potem ciasno

Tak będzie to już przyszła platforma. Nie oczekuje raczej późniejszych zmian płyty głównej, jedynie dołożenie grafy ale narazie nie czas by o tym rozmawiać. Czy te płyty różnia się jakoś znacząco wydajnością DS3H vs S2H. Bo z tego co widzę zbudowane są na tym samym chipie, i poza wymiarami,liczba złącz to nie różnią się zbytnio. Zapewne propozycja Grzechuka co do DS3H, jest słuszna bo zaczął by się jakis flame. Mam racje ?

Co do ramu to mam pytanie czy opłaca sie brać teraz GoodRama 2GB w jednej kości i dołożyć do 5000+?

Czy jednak <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakieś 2*1GB? Jak tak to jakie?

I czy przy Cl4 i Cl5 będzie odczuwalna różnica podzas normalnego użytkowania?

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosta sprawa: jak kupisz gpu z 2 slotowym chlodzenim pozostanie ci tylko jedno gniazdo rozszerzen na tej mniejszej karcie, wiec juz audio i tunera nie podlaczysz

cl4 i cl5 to tylko takie orientacyjne oznaczenie, bo w wiekszosci przypadkow ramy sa te same, tylko inaczej ustawione domyslnie

jesli to konieczne - bierz w jednej kosci, dual channel to wzrost wydajnosci rzedu kilku procent, mozna wiec to olac, no chyba, ze jestes maniakiem benchmarkow i innych tego typu fajbojowskich narzedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będzie to już przyszła platforma. Nie oczekuje raczej późniejszych zmian płyty głównej, jedynie dołożenie grafy ale narazie nie czas by o tym rozmawiać. Czy te płyty różnia się jakoś znacząco wydajnością DS3H vs S2H. Bo z tego co widzę zbudowane są na tym samym chipie, i poza wymiarami,liczba złącz to nie różnią się zbytnio. Zapewne propozycja Grzechuka co do DS3H, jest słuszna bo zaczął by się jakis flame. Mam racje ?

Co do ramu to mam pytanie czy opłaca sie brać teraz GoodRama 2GB w jednej kości i dołożyć do 5000+?

Czy jednak <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakieś 2*1GB? Jak tak to jakie?

I czy przy Cl4 i Cl5 będzie odczuwalna różnica podzas normalnego użytkowania?

Bierz DS3H.

Bierz 2gb Goodram,dokupisz sobie 2gb i będzie dual,który i tak sporo nie daje...

Nie odczujesz różnicy przy "normalnym" użytkowaniu,między cl4 i cl5.Chyba że bawisz się 3marki i superPi.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja po raz przedostatni mam nadzieje :lol2: zdecydowalem sie na

Mobo: Gigabyte GA-MA78G-DS3H - 250 zł

Proc: 5200+ - 199 zł

Ram:GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5 - 90 zł

ceny z esc (539 całośc). W agito natomiast wynoszą 250+196+76=522

Całość będzie zasilana Taganem u15-430, dyski mam,napędy tez. Teraz na koniec kilka pytań :

1. Gdzie jest lepiej kupic sprzęt, esc czy agito, tzn.: chodzi o koszt przesyłki i sposób realizacji wymiany/gwarancji(mam nadzieje ze do tego nie dojdzie, ale istnieje taka mozliwosc)

2. Jaką maksymalnie grafe dałoby rade wepchnąć do tego cfg zeby proc nic nie blokował a zasilacz wyrobił.

3. Czy sprzęt jest poprawnie złożony(chyba na pewno :rolleyes: )

4. Czy robią aktualke biosu jak kupie sprzęt czy zostawić jaki jak będzie.

5. Stery instalować nowe czy z neta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i OK

1 - niestety nie kupowałem w żadnym z nich - ale ponoć ESC realizuje większosć zamówień w przeciagu 2dni a Agito 4-5 ;]

jak pisałem do Agito w sprawie kilku komponentów to nigdy nie wiedzieli co mają ( nawet x2 90nm od 65nm nie odróżniają ;] w ESC wiedzieli co mają ;]

w agito masz kingmax-y :D polecałbym je zamiast goodramów ;]

2 - HD4670/gf9600GT - 4850 będzie juz ograniczony i to sporo - chyba że będziesz grał w duzej rozdzielczości i z full efektami ;] - wtedy strata minimalna ;]

3 - bedzie OK (chociaż IMO lepiej Asrocka A780/128mb :D - wieksze mozliwosci ;] )

4 - raczej nie - ale podczas produkcji mógł byc juz wgrany nowszy ;]

5 - na pewno nie stare z neta ;]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekwosci, to czemu odrzucasz np. E5200 ? Nawet bez OC bedzie sporo wydajniejszy, a przy tym bierze duzo mniej pradu niz 4800+. Nie mowiac juz o OC, ktory przy takim mnozniku pozwala wycisnac z proca 3,8Ghz na Gigabyte P31 za 160zl. Zestawienie wychodzi praktycznie taniej niz to na AMD, a jest wydajniejsze nawet bez OC.

Co do ramow to polecam http://proline.pl/sklep.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106 - pamieci ida jak burza. Jest temat na forum. Oczywiscie jesli mialbys Proline w swoim miescie, bo widze ze wysylki nie wchodza w gre.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak coś na p31 to lepiej zaryzykować kingmaxy 800cl5 2GB - a nóż sie trafi coś sensownego ;]

bo ten chipset pozwala tylko na 2 kosci ramu ...

no ale jw.

ja też miałem brać zestaw na AMD ale po dłuższym zastanowieniu wybrałem to co w sigu ;]

ten e5200 na def. taktowaniu jest ~tak wydajny jak athlon X2 na 3Ghz - a wielu sytuacjach (jak kodowanie audio/video czy gry) o wiele szybszy ...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 5 pytania :lol2::D to za bardzo się śpieszyłem w bibliotece na uczelni ^_^

Wysyłki wchodzą w grę ponieważ mam chwilowo pozyczony komp.Mieszkam niby w miescie wojewódzkim, ale wsyd bo w mieście mam wybór albo drogi jak @#$@ komputronik, albo bazujący na zestawach vobis.Pomijam jakiś domorosłych sprzedawców bo marże narzucają zabójczą.To z trójki (esc, agito,proline) najlepij wybrać prolina?

Co do Intela to ciężko byłoby kupić wszystko nowe w tej cenie ew grafa byłaby uzywka, ale za dużo w przeciągu 3 lat nacięłem sie na używki.

Edit. Co do proline nie zauważyłem Goodramów :/

Edytowane przez vasilij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj w proline, denny sklep, raz byłem u nich osobiście, nędza.... Ceny często mają z kosmosu, no i dosyć mały wybór części, a z pracownikami często nie można się dogadać.

Polecam kupić w Agito, wysyłają na ogół sprzęt nastepnego dnia. Przynajmniej tak było wszystkie 4 razy jak tam kupowałem części. Z gwarancją też nie ma problemu. ESC to też bardzo dobry sklep, no ale jednak mają drożej więc wybrałbym Agito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj w proline, denny sklep, raz byłem u nich osobiście, nędza.... Ceny często mają z kosmosu, no i dosyć mały wybór części, a z pracownikami często nie można się dogadać.

Polecam kupić w Agito, wysyłają na ogół sprzęt nastepnego dnia. Przynajmniej tak było wszystkie 4 razy jak tam kupowałem części. Z gwarancją też nie ma problemu. ESC to też bardzo dobry sklep, no ale jednak mają drożej więc wybrałbym Agito.

Mozesz rozwinac mysl cen z kosmosu w proline ? Wiele czesci jest najtanszych na necie, np. te KingMaxy. Poza tym, to oddzial oddzialowi nie rowny. U mnie we Wrocławiu obsluga jest bardzo mila i nie ma problemu z gwarancjami.

A z wysylkowych to polecam Agito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi