Stanko Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) Witam. Nadeszła pora na zmiany. Mam do wydania 1200 zł na procka, płytę do niego i pamięci, żeby wszystko współgrało. Niestety rosnący kurs dolara i zbliżające się święta powodują, że ceny ostatnimi czasy skoczyły do góry i pewnie nie ma co oczekiwać ich spadku w najbliższym czasie. Niemniej coś muszę zmienić, bo gdy chodzą coraz wolniej aż nie chce się włączać kompa... Planowałem zakup w tym miesiącu: -procesora Intel Core 2 Duo E8400, płytę Asus P5Q Pro oraz pamięci A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition. Nie boję się overclockingu i mam zamiar trochę podgonić procka (3,8 GHz nie powinno chyba stanowić problemu.) I teraz pytanie: czy taki zestaw jest obecnie opłacalny? Czy może ograniczyć się Pentiuma 5200 z jakąś tańszą płytą bądź Pentiuma 7200? Wiem, że to kilka-kilkanaście klatek mniej w grach i do tego 8400 wyżej się "kręci" i ma wyższe cache, jednak cena też sporo wyższa od słabszego modelu. A może poczekać na premierę nowych procesorów od Intela? Chociaż z drugiej strony nie uśmiecha mi się tkwić kolejne miesiące na A64 z 1 GHz ramu na pokłądzie. W przyszłym miesiącu i po kolejnej wypłacie mam w planach dokupić do tego jakąś fajną kartę graiczną (możę GF 260, albo taniej ATI 4850). Sprzęt ma służyć do wszystkiego po trochu (gry, filmy, net) i ma posłużyć przynajmniej 2 lata bez wymiany podzespołów. Zatem co polecacie w kwocie 1200 zł, bądź niższej, jeżeli jednak lepiej zaoszczędzić? Edytowane 11 Października 2008 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) wyznaje zasade, ze nie warto kupowac sprzetu pod rozbudowe, jak kupowac to raz a dobrze(co nie znaczy, ze zalecam kupowanie hiendowych czesci), zeby na te 2-3 lata starczylo... masz 1200? bierz to co mam w sygnaturze... proca wychaczysz za 230-250, mobo za 300-320, ramy za 240 i jakiegos radoslawa za 460-500... w cenie, masz juz gpu i z nastepnej wyplaty bedziesz mogl kupic sobie za to 2 pary dobrych butow, albo kurtke... nie ma sensu pchania sie na sile w 8xxx, bo poza grami roznicy nie odczujesz, a w grach po przesiadce i tak bedziesz zadowolony (moj config na viscie64 w crysisie wyciaga 25-30fpsow podczas biegania po lesie i 15-20 fpsow podczas ostrej jadki z wybuchami, rozdzielczosc 1280-1024, ustawienia na entuzjasta czyli wsio na maxa), dlatego sie zastanow, czy nie lepiej kase wydac na cos wazniejszego... jesli masz system 32bitowy kup 2x1@800 ramu i e7200... Edytowane 11 Października 2008 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) Też nie lubię wydawać na siłę więcej kasy, tylko po to żeby się pochwalić, że mam 8xxx. Tylko, że mój monitor ma natywną rozdzielczość 1680 na 1050 pikseli i w takiej chciałbym sobie pograć. Czy e5200, Radek 4850 i 2 GB ramu wystarczy i taki Crysis wyciągnie na średnich detalach te 30 klatek? Mam Windowsa XP. Przesiadki na Viste na razie nie planuje. Czy 2 GB ramu nie będzie do gier za mało? Przy obenych cenach pamięci chyba warto dołożyć do 4 GB. No chyba że nie odczuje zadnej różnicy. A sprzętu szybko zmieniać nie będę i na 2 lata musi wystarczyć. Edytowane 12 Października 2008 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 zestaw przez cieie wymieniony spokojnie poradzi sobie z crysisem w tej rozdzialce na srednich detalach (nawet wersja 512ram) 2gb w zupelnosci wystarczy przy xp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Dobra, to ostatecznie biorę: -Proc: Intel Pentium E5200 ~ 240 zł -Płyta: Gigabite EP45-DS3 ~ 350 zł -Ram: A-Data EE 2x2GB ~ 200 zł -Grafika: Asus HD4850 ~ 495 zł (referent, bo z tego co czytam, z autorskimi konstrukcjami są problemy). Razem wychodzi niecałe 1300 zł i tyle max mogę wydać. Jeżeli macie inne pomysły w takiej kwocie, to piszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 bierz ten zestaw, bedziesz zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...