Skocz do zawartości
punek

Zabytki! Który najlepszy. Ile można dać za takie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam taki problem. Braciak prosił mnie żebym mu pomógł ale ja nie bardzo potrafie. Przejde może do rzeczy. Z jego firmy robią wyprzedaż. I mają kilka zestawów. To będzie forma licytacji ale nie do końca. Ldzie zostawią swoje oferty ile mogą dać za dany zestaw. Później komisja zobaczy kto dał najwięcej i ten dostaje kompa. Dane o komputerach mam takie ogólne ale zawsze coś.

1) Ppro/200 128 dysk 3*9GB

2)2*Ppro/200 256 dysk 4 GB

3)Ppro/200 128 dysk 4 GB

4)2 * Ppro/200 256 dysk 2*4,3GB

5)server PIII/500 256 dysk 3* 9,1 GB Streamer DAT

6)PII/400 128

Wszystkie kopmputery są firmowe Compaq lub HP.

I mam do was taką prośbę.

1)Czy moglibyście powiedzieć mi który zestaw jest najlepszy

2)I ile można dać tak żeby nie dostać w plecy za każdy z tych komputerów.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Punek

P.S. Odrazu mówie że więcej danych się nie dowiem na temat tych komputerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko te tasmy sa podobno kiepskie :( tzn trwalosc danych jest slaba :(

Tylko szybko zapisuje. Streamer jest zrobiony to trzymania backupu ciagle, bo taki serwer ma 5lat gwarancji po 24h na dobre. ;-)

Wiec backup co najwyżej musi trzymać dwa-trzy dni ;>

I jakie to dyski. Zakładam że IDE ;-)

1) 600zł

2) 400zł

3) 300zł

4) 500zł

5) sam komp 1000zł + streamer

6) 300zł

To ceny podawane tak nijak ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szybko zapisuje. Streamer jest zrobiony to trzymania backupu ciagle, bo taki serwer ma 5lat gwarancji po 24h na dobre. ;-)

Wiec backup co najwyżej musi trzymać dwa-trzy dni

nie zartuj, po jaka cholere roibc backupy na 3 dni. trwalosc tasm jest ok, bo nikt z nimi nie biega, tylko od razu wedruja do sejfu czy w inne bezpieczne miejsce. a tam to moga latami lezec i trzyamc dane.

a z ciekawostek, ladnych pare lat temu, kiedy nie bylo jeszcze nagrywarek (tak tak, maluchy, byly takie czasy :D ), kumpel dzialajcy dosc aktywnie na tzw. demo-scenie (ciekawe kto wie co to jest :wink: ) wysylal kasetki poczta polska do francji, i spowrotem - ZADNYCH strat (streamer hp colorado)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec backup co najwyżej musi trzymać dwa-trzy dni

nie zartuj, po jaka cholere roibc backupy na 3 dni. trwalosc tasm jest ok, bo nikt z nimi nie biega, tylko od razu wedruja do sejfu czy w inne bezpieczne miejsce. a tam to moga latami lezec i trzyamc dane.

a z ciekawostek, ladnych pare lat temu, kiedy nie bylo jeszcze nagrywarek (tak tak, maluchy, byly takie czasy :D ), kumpel dzialajcy dosc aktywnie na tzw. demo-scenie (ciekawe kto wie co to jest :wink: ) wysylal kasetki poczta polska do francji, i spowrotem - ZADNYCH strat (streamer hp colorado)

Heh stare czasy... Kiedyś każdy na giełdzie miał streamera. Sam miałem w domku i paredziesiąt kasetek, każda po 120MB (!!!) zipów i arj-ów ;) ... Dobra rzecz, ale fakt faktem, że czasem ciężko było coś odczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Streamery to ma kazda szanujaca sie firma w wiekszych serwerkach. Miesci sie na kasetce paredziesiat GB danych i jest to podstawa przy tzw. disaster recovery. Oprocz tego sa wieksze kasetki zgromadzone w bibliotekach tasmowych (masakryczne pieniadze), tam na tasiemke wchodzi kilkaset GB danych. Tasiemki to podstawa backupow w kazdej powaznej firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy chcecie od strteamerów, przecież to jest na dzień dzisiejszy najbezpieczniejsza i najlepsza metoda robienia backupów, Taka tasiemka od DDS-a czy DLT ma trwałość ok. albo powyżej 50 lat, jest mniej wrażliwa na uszkodzenia (tak jak to jest w przypadku cd lub dvd), nowoczesne streamery są dosyć szybkie

tak dla uogólnienia to

DDS-4 20/40 GB

DLT 40/80 GB

SDLT nawet do 200 GB

to są najnowsze i najpopularniejsze napedy, i niech ktoś mi powie że ładowanie w streamera jest głupie, sam mam w pracy kilka takowych i żadnych problemów, zarówno z backupem jak i z odzyskiwaniem, poprostu looozik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź zestaw 2 lub 4 - będzie pseudo HyperThreading tylko wolniejsze :lol: :wink:

a tak na poważnie - te dwa będą najlepiej hulać ... Pentium500 w pojedynkę przy nich nie stanie...

a namolnie wracając do streamera - zastanowiłbym się też nad tym streamerem : gdyby mnie było stać na 3500 zeta do wydania , to byłby to jeden z pierwszych zakupów - np. Seagate Python na DDS-y . Cena tasiemek też przyjemna - 12-15 zeta za 90 metrową BASF-ę

Szybkość , pewność danych i ich trwałość jest praktycznie bezkonkurencyjna - BEZ KOMPRESJI zgrywa mi w firmie ponad 6GB z partycji w niecałe 10 minut :!:

pokażcie mi tak wydajną wypalarkę CD-RW , a argument dotyczący problemów z odtwarzaniem - nawet nie komentuję , bo te tasiemki (np BASF DDS-4 120m) wytrzymują 10000 kopii , chyba że ktoś przeżuwa tą taśmę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...