Rewil Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Witam. Posiadam tableta tx2500z wszystko pięknie chodzi ale mam jeden problem. Chłodzenie... Cały czas chodzi wiatrak nawet jak nic nie jest włączone (to wiatraczek wtedy cicho ale jednak chodzi) I stąd moje pytanie wie ktoś jak można nim zawładnąć?? NHC wywala bład przy wyborze opcji zasilania. Natomiast FanSpeed wogóle nie widzi lapka. ;/ Jakieś pomysły?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) u HP w biosie powinna być opcja AC power always ON enabled/disabled ostrzegam jednak, że niewiele Ci to pomoże ponieważ ten tablet z racji dosyć mocnego procka w porównaniu do jego wielkości zdążył już zasłynąć na różnych forach jako jeden z głośniejszych komputerów i niestety trzeba się z tym pogodzić! programy, które wymieniasz nie chcą poprawnie współpracować z nowymi HPkami i radzę Ci ich nie instalować bo przysporzą więcej problemów niż to warte (rozwalają profile zasilania i potrafią procka oraz wiatrak wprowadzić na pełne obroty nawet gdy nic nie robi)było o tym już sporo tutaj napisane i jest chyba nawet temat poświęcony RMClock i NHC Edytowane 13 Października 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rewil Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) No właśnie wiem HP chyba nie zrobiło w miarę normalnego modułu że przy pewnej temp wiatrak się całkowicie wyłącza. Spróbuje jeszcze wsadzić do lodówki zobaczymy czy ponizej jakies temp. (40C jest przy oszczedzaniu energi) się wyłaczy :D Jeżeli tak tzn. że za niski próg dopuszczalny ustawili ;/ Jak by ktoś szukał: f10 kiedy jest logo HP(bios) W ustawieniach biosu jest funkcja fan always on / off deflautowo jest ustawiona na on. ale coś mi się zdaje że chłodzenie procesora jest po prostu za małe i nie daje rady ochłodzić na tyle żeby wyłaczył się na off chociaż jak jest zimno to laptop chodzi super cicho i trzeba ucho do samego wlotu przyłożyć żeby go usłyszeć. ;D Dodatkowo jeszcze polecam właczyć w biosie Virtualization Technology ponieważ równiej rozkłada prace na 2 procesory co za tym idzie mniej się grzeją i rzadziej wiatrak przyśpiesza. Edytowane 25 Października 2008 przez Rewil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...