Skocz do zawartości
dr.elich

Nietypowy Przypadek - Czy Ten Modecom Wystarczy By Sprawdzić Czy 260gtx Chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie następującego problemu - udało mi się kupić na ebay nvidie 260gtx za200pln, niby jest nowa itd, ale generalnie nie wiem czy nie będę jej odsprzedawał. chodzi o to, że chciałbym najpierw ją sprawdzić bo wiedzieć czy jest sprawna,a mój zasilacz jest słabszy niż zalecany.szukałem informacji,ale nie znalazłem więc pytam - czy jeśli wrzucę do mojego zestawu (sempron 3000+ wykręcony na 2,7ghz przy 1,55v, płycie gigabyte m55plus-s3g,3 kostkach ram (2x512, 1x256) 8600 gt z vmodem na 1,7v 750/1800mhz i zasilaczu modecom feel II 400watt) tę kartę to nic się nie spierdzieli? Z tego co czytałem pobór mocy przez kartę w stresie dochodzi do 136watt, komputer w konfiguracji mocniejszej niż moja jakieś 270watt. zdaję sobie sprawę,że mój PSU to kiep, ale wiadomo - kasa..postanowiłem dlatego"odkręcić" proc i ramy puścić na 400mhz,zresztą na 1 kości,odłączyć wentylatory w obudowie, dvd, sieciówkę i nie zapuszczać karty w stresie..niestety nie mam kumpla z dobrym zasilaczem,więc muszę sobie radzić..poza tym zastanawia mnie taki fakt - zalecają zasilacz minimum 500watt,ale nowe procesory potrafią ciągnąć ponad 100,ludzie często mają więcej niż 1 hdd - może te 500 watt jes na wyrost?aha - te 400 watt na PSU - to pobór czy moc w jaką zaopatrywany jest komputer?bo wiadomo- sprawność nigdy nie wynosi 100%..proszę o odp,bo pewnie w środę-czwartek dostanę kartę a jak już będę ją miał to się nie oprę włożeniu jej do komputera

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy odpalenie kart w idle i zobaczenie "czy chodzi" ma sens?z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę?

Jak ja odpalisz w idle i zobaczysz czy chodzi to nic z tego sprawdzianu sie nie dowiesz, bo pulpit moze wyswietlac dobrze a w momencie odpalenia gry cos sie bedzie kasztanic z grafika, wiec sam idle test nie jest testem;] a w stresie na tej zasilce nie uda ci sie pociagnac.

Z kwota mosialbys sie liczyc spora bo poza zmiana zasilki mosialbyc wymienic reszte bebechow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy odpalenie kart w idle i zobaczenie "czy chodzi" ma sens?z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę?

Jeśli potrzebujesz jej tylko do oglądania pulpitu to tak :P Ale 260GTX to raczej nie będzie w biurowym piecyku, więc 3dsmarki i inne / Crysis i pomęczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę?

Przynajmniej 185zł, OC StealthXStream 500W lub niepolecany przeze mnie Pentagram CAV 500W, Ewentualnie lepsze zasilacze (i droższe) o niższym watażu jak BQT DarkPower Pro 450W , Enermax Pro82+ 425W, Corsair 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zdecydujesz sie testowac na swoim badz na innym słabym zasilaczu to:

-odlacz wszystkie napedy poza glownym hdd

-zmniejsz taktowania i napiecia proca do domyslnych albo nawet ponizej

- odlacz od kompa wszelkie zbedne urzadzenia na usb

Ps. dOdam tylko ze kumpel kupil niedawno kompa z allegro zestaw ze sklepu Athlon X2 6000+,2GB ramu, 9800GT a w obudowie siedzi jakis modecom 450W i komp chodzi ok..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze kwestia stosunku poboru prądu przez 9800gt i 260gtx.. 260 według niektórych źródeł pobiera 136, według innych 183, natomias 9800 gt jakieś 120W..poza tym może mieć ten kumpel modecoma mc,a to ponoć duża różnica..

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...-theory_12.html

Załączam napięcia mie rzone speedfanem(wiem,powinien być miernik), po 3h prime i atitool - generalnie spadaja do 11,65 z 12, co daje 3 procent i wedle tego,co wyczytalem to nie jest żle, ale czy te spadki faktycznie nie są poważne?

post-159086-1223898216_thumb.jpg

Edytowane przez dr.elich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi