dr.elich Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) Witam, Potrzebuję porady odnośnie następującego problemu - udało mi się kupić na ebay nvidie 260gtx za200pln, niby jest nowa itd, ale generalnie nie wiem czy nie będę jej odsprzedawał. chodzi o to, że chciałbym najpierw ją sprawdzić bo wiedzieć czy jest sprawna,a mój zasilacz jest słabszy niż zalecany.szukałem informacji,ale nie znalazłem więc pytam - czy jeśli wrzucę do mojego zestawu (sempron 3000+ wykręcony na 2,7ghz przy 1,55v, płycie gigabyte m55plus-s3g,3 kostkach ram (2x512, 1x256) 8600 gt z vmodem na 1,7v 750/1800mhz i zasilaczu modecom feel II 400watt) tę kartę to nic się nie spierdzieli? Z tego co czytałem pobór mocy przez kartę w stresie dochodzi do 136watt, komputer w konfiguracji mocniejszej niż moja jakieś 270watt. zdaję sobie sprawę,że mój PSU to kiep, ale wiadomo - kasa..postanowiłem dlatego"odkręcić" proc i ramy puścić na 400mhz,zresztą na 1 kości,odłączyć wentylatory w obudowie, dvd, sieciówkę i nie zapuszczać karty w stresie..niestety nie mam kumpla z dobrym zasilaczem,więc muszę sobie radzić..poza tym zastanawia mnie taki fakt - zalecają zasilacz minimum 500watt,ale nowe procesory potrafią ciągnąć ponad 100,ludzie często mają więcej niż 1 hdd - może te 500 watt jes na wyrost?aha - te 400 watt na PSU - to pobór czy moc w jaką zaopatrywany jest komputer?bo wiadomo- sprawność nigdy nie wynosi 100%..proszę o odp,bo pewnie w środę-czwartek dostanę kartę a jak już będę ją miał to się nie oprę włożeniu jej do komputera Edytowane 12 Października 2008 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 zasilacz jest zbyt ekstremalny, testuj czymś innym jeżeli nie chcesz sie pożegnać z nową grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A czy odpalenie kart w idle i zobaczenie "czy chodzi" ma sens?z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A czy odpalenie kart w idle i zobaczenie "czy chodzi" ma sens?z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę?Jak ja odpalisz w idle i zobaczysz czy chodzi to nic z tego sprawdzianu sie nie dowiesz, bo pulpit moze wyswietlac dobrze a w momencie odpalenia gry cos sie bedzie kasztanic z grafika, wiec sam idle test nie jest testem;] a w stresie na tej zasilce nie uda ci sie pociagnac. Z kwota mosialbys sie liczyc spora bo poza zmiana zasilki mosialbyc wymienic reszte bebechow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A czy odpalenie kart w idle i zobaczenie "czy chodzi" ma sens?z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę? Jeśli potrzebujesz jej tylko do oglądania pulpitu to tak :P Ale 260GTX to raczej nie będzie w biurowym piecyku, więc 3dsmarki i inne / Crysis i pomęczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 z jaką kwotą musiałbym się liczyć przy zmianie zasilacza jeśli chciałbym sobie zostawić kartę?Przynajmniej 185zł, OC StealthXStream 500W lub niepolecany przeze mnie Pentagram CAV 500W, Ewentualnie lepsze zasilacze (i droższe) o niższym watażu jak BQT DarkPower Pro 450W , Enermax Pro82+ 425W, Corsair 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Trochę drogie..może uda mi się pożyczyć modecoma feel III 500W na próbę - kolega chce sprzedać, ale czy go kupować - mam wątpliwości,chociaż chce za niego jakieś 70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Jesli zdecydujesz sie testowac na swoim badz na innym słabym zasilaczu to: -odlacz wszystkie napedy poza glownym hdd -zmniejsz taktowania i napiecia proca do domyslnych albo nawet ponizej - odlacz od kompa wszelkie zbedne urzadzenia na usb Ps. dOdam tylko ze kumpel kupil niedawno kompa z allegro zestaw ze sklepu Athlon X2 6000+,2GB ramu, 9800GT a w obudowie siedzi jakis modecom 450W i komp chodzi ok.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) To jeszcze kwestia stosunku poboru prądu przez 9800gt i 260gtx.. 260 według niektórych źródeł pobiera 136, według innych 183, natomias 9800 gt jakieś 120W..poza tym może mieć ten kumpel modecoma mc,a to ponoć duża różnica.. http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...-theory_12.html Załączam napięcia mie rzone speedfanem(wiem,powinien być miernik), po 3h prime i atitool - generalnie spadaja do 11,65 z 12, co daje 3 procent i wedle tego,co wyczytalem to nie jest żle, ale czy te spadki faktycznie nie są poważne? Edytowane 13 Października 2008 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...