BlackBishop Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 przczytałem już chyba z kilkanaście różnych porównań i mam już mętlik pierwotnie chciałem kupić DFI UT P35 ale już ich nigdzie nie ma... chcę kupić w miarę tanią płytę (w kompa nie ma co inwestować bo to worek bez dna i straty są ogromne :lol2: ) płyta ma być pod Q6600 i powinien on chodzić na ~3.2 może 3.4 GHz (zakładamy, że procek da radę i wąskim gardłem jest płyta) nie potrzebuję crossfire, pcie-2.0, ddr3 do tego GTX 260, 2x2GB ram, kilka kart PCI, zasilacz ~525W MSI ma dwie przewagi - jest tańsze o stówę i ma porty COM i LPT (potrzebuję ich), DFI ma trochę lepszą reputację czy obie podołają temu zadaniu? jakie jest max stabilne FSB na obu (różne źródła różnie podają)? czy MSI na faktycznie Vdropa? jakie pamięci do wymienionych płyt (tak do 300zł max)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Jak chcesz kręcić Q6600 to wypadałoby jakieś lepsze zasilanie niż mają te płyty. Warto zastanowić się nad Asusem P5Q-Pro, który o ile się nie mylę ma ośmiofazowe zasilanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) MSI pod Quada to tak średnio...Neo2 lubiły padać..a właśnie za sprawą sekcji zasilania. DFI ma porządne fazy więc tutaj Quad jak najbardziej i z jej strony nic Cie nie ograniczy, bardzo dobre mobo. Co do V-droopa to niemal każde mobo je ma...chyba że zastosujemy coś w stylu Loadline Calibration od Asusa to ta funkcja coś tam niweluje v-droopa. Płyty które Ci polecę to DFI DK P35, Asus P5K-E, Asus P5Q Pro, Abit IP35 Pro. Memki 2x2GB to proponuje OCZ Reaper 1066mhz, A-data EE 2x2GB 800mhz, APOGEE DDR2-800 R2-800-4GDH4 2x2gb ze sklepu http://ddr2.pl :) Pozdro p.s ciekawie również wyglądają te G.Skille Edytowane 13 Października 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crom Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 nie radzę Ci kupować MSI... miałem dwie płyty z tej firmy i z żadnej nie byłem zadowolony... miałem też Gigabyte'a oraz ABIT-a. Obecnie mam ASUS'a i to właśnie jego zaproponowałbym Ci najbardziej. Z tego co widzę to chcesz złożyć konkretny sprzęt, więc pchaj kasę w dobrą płytę główną, a nie jakiś badziew z biedronki. ASUS P5Q, ewentualnie PRO sprostają zadaniu :P. Pamięci proponuję takie: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Titanium CL4-4-4. To tyle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...