Skocz do zawartości
MatroX13

Wybór Wentylatorów Do Chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoje przed zakupem wentylatorów 120 mm do chłodnicy.

Wymagania:

- cicha praca

- led'y niebieskie

Obudowa to Chieftec BigTower pomalowany na czarno. Weże tygon 10/13. Mam zamiar kupić fesera niebieskiego w zastepstwie borygo+destylka.

Pozostałe graty to:

-D-Tek dB-1 pompka 12V

-Black Water Advanced 123 rev. 3.0

-D-Tek FuZion v2.0 - Universal

Nie musi być koniecznie wentylator z ledami niebieskiemi. Może inny kolor podświetlenia będzie bardziej pasował proszę o pomoc.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jakieś opinie/pomysły tyle na tym forum fachowców i nikt nie chce pomóc.

Ja myślałem jeszcze o Noiseblockerze XL2, ale nie wiem czy jest on podświetlany na niebiesko. Przeglądając galerie WC natrafiłem na WC od seby i niby na zdjęciach było widać ze wentylek ładnie świeci na niebiesko a przeglądając specyfikacje Noiseblockera to nie było wzmianki o led'ach.

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu upłynęło od stworzenia przez ze mnie tego tematu. Ale miałem wtedy inne wydatki i zakup wentylatorów musiałem odłożyć na później. Właśnie nadszedł ten czas i stoje ponownie przed zakupem wentylatorów.

Mam 3 trzech kandydatów:

- Xigmatek XLF-F1253 LED - 120mm

- Noiseblocker XL2 120mm

- XTHERMAL BTF 120 PRO LED

Jaka wygląda kultura pracy tych wentylatorów? Wentylatory mają chłodzić chłodnice BWU 3x120mm.

O Xigmateku wyczytałem ze po msc użytkowania łożysko staje się bardziej słyszalne o Xthermalu że słabo wieje.

Który wybrać?

Czekam na odpowiedz.

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne - wszystkie na tych samych obrotach wieją tak samo, bo mają takie same wirniki. Wybierz ten, który się szybciej kręci, jeśli potrzebujesz wydajności. Z tego, co wiem, to Noiseblocker i XThermal mają podobnie wysoką kulturę pracy. Niestety o Xigmateku niewiele wiadomo.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne - wszystkie na tych samych obrotach wieją tak samo, bo mają takie same wirniki. Wybierz ten, który się szybciej kręci, jeśli potrzebujesz wydajności. Z tego, co wiem, to Noiseblocker i XThermal mają podobnie wysoką kulturę pracy. Niestety o Xigmateku niewiele wiadomo.

Pozdrawiam

Chyba kupie 4 sztuki tych Xigmateków. Cena ich kusi. Zamówiłem w Coolingu Fesera Orange i dostałem do tego gratis 2m węża Feser Tube 10/13 wiec te Xigmateki będą pasować jak ulał.

Mam nadzieje ze będą w miare ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapomnij tylko napisać co nieco, jak już poużywasz ich troszkę :)

W sumie to już malik troche je użytkował te Xigmateki. Pisał ze po dłuższym czasie łożysko stało sie bardziej głosniejsze zobaczymy. Może sie malik wypowie w tym temacie kto wie.

Mam nadzieje ze u mnie sytuacja się nie powtórzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi