Skocz do zawartości
MantisGhost

Windowsy A Sieganie Do Dyskow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tym razem nietypowa sprawa. Tak sie sklada ze mam jakiegos pecha do dyskow i trafiam na bardzo glosne egzemplarze moje obecne dysko oprocz sytemowki robia takie wibracje ze kazdy by wymiekl. Wpadlem wiec na pomysl ustawienia wylaczania dyskow po 5 min bez aktywnosci. I tutaj zaczynaja sie jaja myslalem ze w viscie to naprawiono ale widocznie maja to gleboko w [gluteus maximus]. Nie zaprzeczam tez tego, ze ja moge miec cos zle skonfigurowane itp.

Do rzeczy

ustawilem dyski aby wylaczaly sie po 5 min (zal, ze nie mozna wybrac ktore).

dysk c: systemowy caly czas chrobocze (uroki visty nie jest to takie uciazliwe a indeksowanie jednak sie przydaje :D) od razu zanzaczam iz wszelkie programy rejest itp znajduja sie na dysku c: pozostale dyki to nosniki archiwalne i tylko takie nie sa one w raidzie ani niczym takim.

dysk d: archiwum 1

dysk e: archiwum 2

i teraz 5 min mija dyski sie wylaczaja

dobra wszystko cacy mam film na dysku c: no to wchodze odpalam i co ??

rozruch dysku d: oraz e : (po grzyba wafla !!!!)

5 min mija dyski sie wylaczaja

mam instalke na pendrive'ie odpalam i ....

rozruch dysku d: i e: (no i po co ????)

5 min mija

odpalam firefoxa

rozruch dysku d: oraz e: (znowu :/ )

odpalam gierce

rozruch d: i e: (no qrfa po co jak gra jest na c: !!!!!!!!!)

potrzebuje pliku z dysku d:

rozkrecaja sie dyski d: oraz e: (no do *#(@#@&^ po grzyba mi rozkreca dysk e: !!)

no wlasnie co bym nie odpalil to windows zawsze hamsko i uparcie rozkreca te dyski i tu moje pytanie czy ktos wie jak to do jasnej ciasnej zmienic-naprawic-zmusic aby tak nie robil chce zeby sie rozkrecaly tylko wtedy jezeli czegos potrzebuje np z dysku e:

z gory dziekuje za pomoc

P.S. Nie obchodza mnie rozwiazania typu: odepnij je sobie, kup jeden wiekszy i cichy dysk, kup cichsze dyski, potraktuj je z mlotka, lub inne mniej lub bardziej debilne pomysly :)

Edytowane przez MantisGhost

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi