Skocz do zawartości
michuuu92

Crossfire 2x 4850 Jaka "mama"

Rekomendowane odpowiedzi

a więc jak w temacie, jaka płyta główna bedzie najlepsza dla crossfire 2 radosławów 4850 ;)

i jaki procek czy lepiej e8400 intela a może cos z 4 rdzeniami od AMD??

prosiłbym sugestie poprzeć linkami do sklepów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Lepiej e8400 E0 lub xeon e3110

2. Lepiej hd4870 i p5q pro lub p5q-e

3. Jeżeli jednak upierasz się przy 2 x 4850 co jest nieopłacalne, to tyko coś na x38 (chyba, że stać Ciebie na x48 to np. DFI LanParty DK X48 Heatpipe).

patrzac na testy 2x 4850 jest lepszym wyjściem od 1x 4870 ;)

tyle że wtedy w płyte główną bym musiał wpakowac,

no ale powiedzmy mam tak 2800zł na grafe 2x 4850, proc e8400, ramy 4gb (doradźcie), mobo, zasilacz

w starym kompie mam 160gb dysk dokupie 320i styknie mam tez bude całkiem spoko i nagrywarke :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast kombinowac kup sobie 280...

jak załatwisz mi GTX280 za 1000zł to owszem jeszcze Ci browara postawie, GTX280 jakies 1400zł więc reszta podzespołów t.j ram zasilacz mobo musi być kiepskie

EDIT: chodzi mi o mobo 16x+16x crossfire tylko ile taka kosztuje?? w okolicach 500zł mogę dać za mobo ;)

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy między CF 8x a 16x dopatrzysz się jedynie, analizując dokładnie wyniki benchmarków - wynosi bowiem zaledwie 5-10%.

Weź P5Q-E.

i dwa radosławy 4850 lub jeden 4870

popieram w całej rozciągłości

jak zbraknie kasy to nawet P5Q-Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy między CF 8x a 16x dopatrzysz się jedynie, analizując dokładnie wyniki benchmarków - wynosi bowiem zaledwie 5-10%.

Weź P5Q-E.

Widzę że ta różnica cały czas maleje.... jeszcze niedawno wszystcy pisali że w okolicach 15% i nic więcej. W rzeczywistości to wszystko zależy od rozdzielczości i ustawień AA i AF. Różnica może wynosić nawet i te 30%. Zgadzam się że w niskich rodziałkach i ustawieniach różnicabędzie w tych granicach, ale kto kupuje 2 karty żeby grać w 1280x1024 i aax2??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że ta różnica cały czas maleje.... jeszcze niedawno wszystcy pisali że w okolicach 15% i nic więcej. W rzeczywistości to wszystko zależy od rozdzielczości i ustawień AA i AF. Różnica może wynosić nawet i te 30%. Zgadzam się że w niskich rodziałkach i ustawieniach różnicabędzie w tych granicach, ale kto kupuje 2 karty żeby grać w 1280x1024 i aax2??

no ja bede miał monitor 22" więc raczej wyższe rozdzielczości, mam teraz 17 ale takie maleństwo to nie dla mnie :D

a jak z O/C w crossfire i jak sie podkrcaja te radosławy 4850??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będą się podkręcać tak samo o ile zapewnisz im dodatkowy przewiew bo jedna z kart zapewne będzie się grzała trochę mocniej.

A 22" w tych czasach to już standard i nie są to najwyższe rozdzielczości. Do tego monitora weź lepiej pojedynczego HD4870, wystarczy w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będą się podkręcać tak samo o ile zapewnisz im dodatkowy przewiew bo jedna z kart zapewne będzie się grzała trochę mocniej.

A 22" w tych czasach to już standard i nie są to najwyższe rozdzielczości. Do tego monitora weź lepiej pojedynczego HD4870, wystarczy w zupełności.

no ale za 2 lata powiedzmy?? tego kompa mi jeszcze starzy fundują ale nastepny będzie jak na niego zarobie wiec on musi dać rade jeszcze sporo czasu.

macie może jakiś pożądny test 2x4850 bo w sieci znalazłem na Plab tylko ale tam na crysis, na pclab sa ale tam jest jakis dziki ten test :|

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram. I wcale to nie będzie takie dokładne analizowanie bowiem wszystko zależy od ustawień ale przy dużych rozdziałkach CF x8 może troche kuleć w stosunku do x16...IMO jak robić CF to ,,pełne,, i kupić jakieś dobre mobo choćby na X38 bo..do OC procka wystarczy (dobre mobo na X38 robi FSB 500mhz co wystarczy w zupełności) a mamy pełne CF i nie martwimy sie o mniejsza wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale za 2 lata powiedzmy?? tego kompa mi jeszcze starzy fundują ale nastepny będzie jak na niego zarobie wiec on musi dać rade jeszcze sporo czasu.

macie może jakiś pożądny test 2x4850 bo w sieci znalazłem na Plab tylko ale tam na crysis, na pclab sa ale tam jest jakis dziki ten test :|

Za 2 lata to 2 radki hd4850 jak i jeden hd4870 będą przestarzałe i nie będą się nadawały do nowszych gier.

Do monitora 22" weź HD4870 i ewentualnie mobo obsługujące CF, za jakiś czas jak stanieją będziesz mógł dokupić drugiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem ^^

Tylko że wcześniej nie wiedziałem o tym że na p45 zostaje 6+6 :/

Wcześniej mój zestaw wyglądał tak :

MOBO - Asus p5q pro(miała byc) ale chyba zastąpię ją DFI LanParty DK X38- T2RB(co myślicie o tej mobo?)

CPU - C2D e8200

GPU - Radeon 4850 powercolor PCS+x2 (nie powinno być problemu z wsadzeniem ich w to mobo?)

RAM - A-Data 2x2gb

HDD - Seagate Barracuda 640GB

Wentyl - Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM lub Scythe Ninja Plus Rev. B

PSU - tu sie zastanawiam

Ma to ręce i nogi?(wzorowałem się na poscie - Miguel'a)

Co byście zmienili i jakie PSU zaproponowali :>?

Edytowane przez finesse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo weź to DFI raczej. Dysk Samsung F1 640GB też byłby dobry i myśle że warto zamienić ale chodzą pogłoski że sie pogorszyły te wersje. PSU tanio a solidnie będzie Corsair VX 550W, drożej BeQuiet Straightpower 500/550W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Duo E8200 2.66 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX szt. 476 zł

ASUS P5E szt. 584 zł

Corsair DDRII Twin2X DHX 4GB/800 (2 x 2GB) CL4 szt. 265 zł

2x Palit ATI Radeon HD4850 512DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI 433 zł szt. 866 zł

cooler Scythe Katana II SCKTN-2000 szt. 93 zł

Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 220zł

Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S 235zł http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=381&...ctr_str_numer=3 recka

Razem: 2739 zł

sirius@esc sklepy

Edytowane przez amd79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę bardzo,metologia zebrana z paru serwisów komputerowych zależnie od tytułu w tym jeden polski.

3120424[/snapback]

Weź P5Q-E.

a ponad 40% w wymagających tytułach to nie łaska,na jednych bedzie znikoma różnica a wiednych masakryczna niestety a co by było jak by wziąć paletę 30 gier a nie 5.

Dołączona grafika

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi