czater Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witajcie ;] mam problem z moim asusem ;/ od wczoraj zaczęło mu się robić tak że po wyłączeniu pc i ponownej próbie jego włączenia słyszę długi sygnał ;/ no i okazało się że tak jest tylko w tedy gdy mam obsadzone 2 sloty pamięci czyli dual ;/ pomyślałem że pamięć któraś padłą ale nie bo osobno działają tak jak maja działać tylko razem nie mogą wstać ;/ dodam jeszcze że od paru dni mam różne cyrki z z tą płytą...np nie wykrywa dysku twardego i napędu...nie wiem czy to ma znaczenie ale jakieś 2 tyg temu aktualizowałem biosa ale przez te dwa tygodnie wszytko było ok....i od kąd mam te pamięci też...tylko tak mu się dzieje od wczoraj ;/ POMOCY!! :( płyta Asus P5N-E SLI, pamięci Team Elite 667 CL4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalak77 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 A co się dzieje jeśli włożysz 2 pamięci ale nie w dualu, jeden moduł do złącza czarnego a drugi do żółtego? jeśli ruszy to polecam memtest i sprawdzenie czy pamięć nie jest uszkodzona, ewentualnie możesz sprawdzić w biosie czy da się wyłączyć obsługę DUAL-u Jeśli masz problemy z obsługa to polecam sprawdzić bateryjkę na płycie, ewentualnie wgrać starszy bios i zobaczyć co się będzie działo. A na zakończenie to czy system jest podkręcony czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) ale pamięci osobno działają normalnie... zaraz sprawdzę ;] EDIT: Pamięci w żółtych i czarnym slocie działają. Mam single 2gb i działa...czyli nie działa tylko w dualu ;/ nie wiem co jest może to kontroler pamięci na płycie głównej? Tak PC był podkręcany ale akurat pamięci nie były zbyt ruszane bo z 667 CL4 na 800 CL4 na napięciu ~2V z tym że moja płyta ma minimalne 1.9V. Ale już od 3-4 dni PC został "odkręcona" i działał na "AUTO". EDIT2: ewidentnie pierniczy się płycie ;/ raz wstaje raz nie...raz działa bez duala na obu kościach, potem w cale nie chce wstać ;/ EDIT:3 memtest przechodzi na każdej z nich bez problemu, 0 errors. To nie pamięci ;/ Edytowane 14 Października 2008 przez czater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...