Skocz do zawartości
czater

Płyta Nie Wstaje Z Dwiema Pamięciam ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ;]

mam problem z moim asusem ;/ od wczoraj zaczęło mu się robić tak że po wyłączeniu pc i ponownej próbie jego włączenia słyszę długi sygnał ;/ no i okazało się że tak jest tylko w tedy gdy mam obsadzone 2 sloty pamięci czyli dual ;/ pomyślałem że pamięć któraś padłą ale nie bo osobno działają tak jak maja działać tylko razem nie mogą wstać ;/ dodam jeszcze że od paru dni mam różne cyrki z z tą płytą...np nie wykrywa dysku twardego i napędu...nie wiem czy to ma znaczenie ale jakieś 2 tyg temu aktualizowałem biosa ale przez te dwa tygodnie wszytko było ok....i od kąd mam te pamięci też...tylko tak mu się dzieje od wczoraj ;/

POMOCY!! :(

płyta Asus P5N-E SLI, pamięci Team Elite 667 CL4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co się dzieje jeśli włożysz 2 pamięci ale nie w dualu, jeden moduł do złącza czarnego a drugi do żółtego? jeśli ruszy to polecam memtest i sprawdzenie czy pamięć nie jest uszkodzona, ewentualnie możesz sprawdzić w biosie czy da się wyłączyć obsługę DUAL-u

Jeśli masz problemy z obsługa to polecam sprawdzić bateryjkę na płycie, ewentualnie wgrać starszy bios i zobaczyć co się będzie działo.

A na zakończenie to czy system jest podkręcony czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pamięci osobno działają normalnie...

zaraz sprawdzę ;]

EDIT: Pamięci w żółtych i czarnym slocie działają. Mam single 2gb i działa...czyli nie działa tylko w dualu ;/ nie wiem co jest może to kontroler pamięci na płycie głównej?

Tak PC był podkręcany ale akurat pamięci nie były zbyt ruszane bo z 667 CL4 na 800 CL4 na napięciu ~2V z tym że moja płyta ma minimalne 1.9V. Ale już od 3-4 dni PC został "odkręcona" i działał na "AUTO".

EDIT2: ewidentnie pierniczy się płycie ;/ raz wstaje raz nie...raz działa bez duala na obu kościach, potem w cale nie chce wstać ;/

EDIT:3 memtest przechodzi na każdej z nich bez problemu, 0 errors. To nie pamięci ;/

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi