Skocz do zawartości
Gość Pussik

Płyta Głowna Pod Quad 65 Oraz 45nm

Rekomendowane odpowiedzi

Wez sobie nowke sklepowa GA EP35-DS3L za 200-230zl a reszte na piwo. Podkrecic podkrecisz, wszystko co potrzebujesz ma. Jest sens bulic 300-400zl za mobo?

Podkrecic np Q6600 to nie problem. Problemem jest tylko to zeby sekcja zasilania wytrzymala dluzej niz miesiac przy ostrym OC jak komp chodzi cala dobe. Ja swoim Q6600 wykreconym na 3.6 Ghz zalatwilem sekcje w 3 tanich plytach i tak w koncu musialem kupic cos drozszego. Edytowane przez Eragorin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M-Power:

Nie moge powiedzieć, że się zdecydowałem, bo jak na razie nic nie kupiłem, ale jak bym miał wybierać na dziś, to Biostara I45 z wielu powodów.

Ty no sorry, ale 420zł za jakiegoś Biostara... za 400zł mam ASUSa P5Q-E.

Wole kupić coś w okolicach 300zł, myślę naprawdę poważnie o ASUSie P5E.

Sorry, ale to nie jest jakiś tam Biostar. Porównywanie go do tego Asusa jest co najmniej nie na miejscu. Ale najpierw trzeba poczytać, później gadać. I nie bronię, jakby sobie ktoś tak pomyślał Biostara, bo ach, och, jak bardzo cudowna jest ta płytka... Po prostu przeczytałem cały topic od deski do deski o Asus'ach, Dfi, MSI, Biostar'ach i chyba jeszcze jakiś, ale już nie pamiętam, więc pewnie nic specjalnego. Mówię zarówno o płytach na p35 jak i p45. I tak w ogóle p5q-e kosztuje na dziś 479 w esc i p5q-pro 415. E od pro nie różni się tylko lepszym wyposażeniem...

Ale jest jeszcze jedna sprawa, że przy obecnych cenach za jakiekolwiek mobo, ceny sa bardzo wysokie, za wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja musze dodawać, ze nie kupie nówki płyty? o,O Nie jestem jeb ięta.

Ja dorzuce od siebie Abita QuadGT na x38. Plyta poprostu uwielbia quady. Mialem ds4 gigusia i wymienilem na te wlasnie plyte. Bios baaardzo przyjemny mozliwosci tez duże. Do tego masa udogodnień jak wlacznik, reset i c cmos na plycie w postaci przycisków. Do tego "poster" cyfrowy dobre rozmieszczenie ukladów na pcb, cyfrowe zasilanie (trzeba je dobrze chlodzić). Fsb jakie wykrecilem w 5 min to 530 na q6600. To mówi samo za siebie. Więc wziął bym pod uwage jeszcze tego Abita. Pozdrawiam.

To czemu w podpisie masz inną płytę niż Abit QuadGT? ;f Ten Abit jest na P965 o,O To chyba z czasów P4 jeszcze o,O

http://www.allegro.pl/item461013488_abit_a...ng_na_maxa.html

Mam taką propozycję. Rzucajcie linki na allegro. bo to że istnieje płyta to sobie można wsadzic. Weź dostać coś w normalnej cenie.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja musze dodawać, ze nie kupie nówki płyty? o,O Nie jestem jeb ięta.

To czemu w podpisie masz inną płytę niż Abit QuadGT? ;f Ten Abit jest na P965 o,O To chyba z czasów P4 jeszcze o,O

http://www.allegro.pl/item461013488_abit_a...ng_na_maxa.html

Mam taką propozycję. Rzucajcie linki na allegro. bo to że istnieje płyta to sobie można wsadzic. Weź dostać coś w normalnej cenie.

Quad GT mial jakies problemy z prockami 45nm (jak dobrze pamietam). Ja mam Asusa na P965 i dziala z 8400 calkiem ladnie (na obnizonym napieciu, na co nie pozwalaja nowsze chipsety) ;) Maly problem jest tylko z mocniejszym potaktowaniem (~ DDR 1000) pamieci 2x2GB, ale to wina P965 i braku opcji TRFC > 42 (a na moim Asusie nawet przy wpisanych 52 w SPD pamieci i ustawieniu w bios "by SPD" i tak nie dziala niestety). Jednak da sie z tym zyc, pamieci lataja mi troche powyzej DDR 900 i jest tez ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu pod Quada lepiej wziąć coś z porządną sekcją zasilania, osobiście raczej taniego Gigabyta P35DS3L to bym się bał kupować jako solidna podstawe pod Quada. A biostar jest naprawdę świetny, na P45 się postarali i niema na co narzekać a jak na te możliwości np w porównaniu do nowki Asusa P5Q-E to cena 419zł jest naprawde atrakcyjna...zawęziłbym grono do Biostara, DFI p35, Asus P5Q-E/P5E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem inna ale mialem Abita QuadaGT IX38. I wyraźnie zaznaczyłem, że jest to wersja na intelowskim chipsecie x38, więc nie rozumie skąd ten link do starego quadagt? A co do x38 to jak każdy z nas wie pełne crossfire i masa dodatków znajdujących się na tej płycie... Ona jest w pełni kompatybilna z 45nm mialem na niej 45nm i bez problemu. Co do tej plyty to ma mniejszego vdropa niz moj obecny asus rampage formula wiec nada bede się upierał że płyta jak najbardziej godna uwagi. Nawet powiedział bym więcej - mój faworyt ;] z resztą w temacie o q6600 pokazałem sctreany z tym co ta płyta potrafi zrobic na moim quadzie. Abit - TAK :D

Edytowane przez mato22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rampage formula kosztuje nie 300, nie 400zł a 880zł.

Abita QuadaGT po prostu nie ma, więc nie kupie.

Z drugiej strony, czytałam niemal tylko o ASUSach i głupio teraz kupi nagle coś innego. :D

Mając w tej samej cenie wzięlibyście ASUSa P5E czy ASUSa P5K-E?

Gdybyście sie zdecydowali na P5K, to lepiej P5K-E na gwarancji 3 letniej czy P5K Premium na fwarancji rozruchowej, ale za to w tej samej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz zakupić quada 45 nm na rewizjach: E0 (procki z 12 MB cache Q9550, Q9650) czy R0 (procki z 4 MB cache - Q8200 i z 6 MB cache - Q9400) to weź jakiegolowiek asusa z serii P5Q albo jakiegoś gigabyte'a na P45 bo tylko płyty główne tych dwóch firm na chipsecie P45 są w stanie obsłużyć w pełni możliwości jakie daje rewizja E0 (R0). Chodzi tu dodatkowe stany oszczędzania energii: C3 i C4. Inne płyty główne nie potrafią tego obsłużyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi