sobik243 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witam Niedawno dostałem laptopa Toshiba satellite M35X-s114, ale z uszkodzonym dyskiem. Chciałbym dokupić nowy ale nie wiem czy dyski ata (pata) dostępne obecnie w sprzedaży będą z nim kompatybilne. Stary dysk to hitachi hts424040m9at00 40 GB 4200RPM. Producent deklaruje, że posiada on złącze ATA-6. Czy ktoś może mi polecić jakiś konkretny model w zakresie 40 - 80GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) np ten... http://allegro.pl/item454323177_super_dysk...gwar_fv_ss.html Edytowane 14 Października 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobik243 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 np ten... http://allegro.pl/item454323177_super_dysk...gwar_fv_ss.html hmmm właśnie o to mi chodzi: na zdjęciu złącze dysku jest to szereg pojedynczych, wystających pinów natomiast ten mój stary dysk hitachi ma złącze ata-6 które jest "zabudowane" i przypomina np port PCI tzn te styki zalane są plastikiem. Dysk wyprodukowano w lutym 2005 roku. Nie wiem czy dyski z takimi "luźnymi stykami" będą pasowały do złącza IDE stosowanego w tym laptopie? Z tego co widzę to kieszeń w której znajduje się dysk w laptopie zakończona jest właśnie takimi pinami w plastikowej obudowie tyle że cieńszej. Czy standardy PATA w laptopach są ze sobą kompatybilne jak w PeCetach i różnice ograniczają się głównie tylko do osiąganych transferów? Dodam, że z laptopami mam mało do czynienia i nie znam się na złączach w nich stosowanych. Szukałem na alledrogo ale nie widzę nigdzie dysków z takim złączem jak mój uszkodzony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 dyski pata "laptopowe" podłaczysz do komputera stacjonarnego tylko wtedy jak kupisz przejściówkę 2,5 <> 3,5 cala (na allegro za około 5-10 zł) natomiast ten mój stary dysk hitachi ma złącze ata-6 które jest "zabudowane" i przypomina np port PCI tzn te styki zalane są plastikiem 10 do 1 ze ten "plastik" to przelotka plastikowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobik243 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 10 do 1 ze ten "plastik" to przelotka plastikowaFaktycznie to jest przelotka heh od razu jaśniej :lol2: Dzięki za pomoc teraz już sobie poradzę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...