Skocz do zawartości
Krydor

Firma A Jakość Grafiki?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie?

Ostatnio miałem okazje użytkować karte Asusa 7600GT. Sam mam 7300GT Galaxy. Moim zdaniem jakość grafiki na Asusie jest zdecydowanie lepsza. Obraz jest wyraźniejszy. Testowałem oczywiście na tych samych ustawieniach. Dodatkowo na przykład przyjęło się że na Radeonach grafika jest po prostu ładniejsza(przynajmniej ja tak ciągle słyszę) , a porównania nie mam ponieważ nigdy Radeona nie miałem. Więc jak to naprawdę jest? Czy firma i jej przyjęta jakość ma też wpływ na wyświetlana grafikę. Nie mówmy już o walorach wydajności i overclockingu tylko o samej jakości "czystości" grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, różne firmy używają różnych podzespołów do produkcji kart graficznych, przeważnie ten sam jest tylko chipset (przeważnie bo zdarza się, że cała seria kart np. mój GeForce 8800GTS 512 była konstrukcjami referencyjnymi). Firmy starają się ciąć koszty, więc używają np. gorszych pamięci (niskie zdolności O/C), gorsze filtry (to już bezpośrednio przenosi się na niższą jakość obrazu) itp. Tak więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi tak, karty różnych producentów >>>mogą<<< się różnić wyświetlaną grafiką (ostrość, nasycenie kolorów itp.).

Sytuacja z lepszą jakością grafiki na Radeonach również obiła mi się o uszy, wcześniej używałem 9800 od Ati i muszę powiedzieć, że po przesiadce obraz wydawał mi się odrobinę gorszy (Radeon miał przyjemniejsze odzwierciedlenie kolorów), choć to kwestia gustu, a ja grafikiem nie jestem i moje oko nie jest na tyle wprawne, żeby ze 100% pewnością to stwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, pamiętam te deliberacje sprzed paru(nastu) lat o wyższości Matroxów na innymi markami, bo dawały cudny, czysty sygnał analogowy dzięki swoim drogim przetwornikom...

Pamiętajmy, że dzisiaj w przypadku LCD-ka podpiętego przez DVI na pewno nie będzie żadnych różnic między kartami z takimi samymi GPU i tak samo ustawionymi opcjami sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega wyżej napisał, dzisiaj przy połączeniu cyfrowym jakość "transmisji" obrazu jest identyczna.

Jednak różnice nadal mogą być przy korekcji i/lub renderingu:

- ATI ma 10 bit LUT dodatkowo wszystko jest przed konwersją do 8 bit/kanał liczone na 10 bit co daje dokładniejszy/bogatszy obraz ... nie wiem jak nVidia

- ATI ma korygowany AA pod wzgl. gammy (lepszy efekt jakościowy niż bez korekcji) ... nie wiem jak nVidia

- nVidia często lepiej wypadała jakościowo i/lub prędkościowo w renderingu cieni - nie wiem jak teraz na nowych ATI

- nVidia miała cofnięty LOD o 0,2 co dawało subtelnie ostrzejszy obraz filtrowanych tekstur ale też prowadziło to czasem do mory - nie wiem jak jest obecnie (moim zdaniem nVidia i ATI powinny odpowiednio przesunąć LOD tak aby był ostatecznie identyczny i optymalny - może już to zrobiono)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyjścia d-sub to chyba ASUS statystycznie lepiej wypada. To pewnie zależy jaka seria kart. W tym Gigabyte 7600GS co teraz używam ostrość VGA nie jest za dobra, porównaniu do Radeona 9700 jest słabo. Porobiłem jakiś czas temu kilka zdjęć i oczywiście DVI vs VGA kolosalna różnica ale nie o to porównanie tu chodzi. Między D-sub radeona a DVI z 7600 różnic w ostrości nie dostrzegam. Może radki mają lepszy analogi ?

Druga sprawa jest taka że część monitorów podłączona przez DVI jest bardziej laggy :) po prostu jest wyczuwalny input lag na myszce :) a na D-sub jest ok. Średnio wprawne oko dostrzeże różnicę. U mnie pomiędzy D-sub a DVI na 75hz różnicy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak, niektórzy przyczepiają się do ludzi którzy narzekają na firmę Palit.....Ok może ich produkty nieźle się kręcą są tanie aleee.....Onego czasu miałem starego poczciwca R9800Pro od PowerColor'a, składałem kumplowi koma z Palitem 8600GT (chciał żeby było tanio). Po uruchomieniu kompa z Palitem, poinstalowaniu wszystkiego co konieczne przyjrzałem się obrazowi wyświetlanemu na monitorze, w porównaniu do mojego starego, przestarzałego Radka....no comments. Na GF'ie obraz był nieostry, kolory jakieś takie wyblakłe, ogółem nie podobało mi się :D. Jakiś czas temu składałem kompa z Palitem HD2600Pro (również miało być tanoi:D) Sytuacja zupełnie podobna, jakość obrazu na karcie Palita to mizeria w porównaniu do wymienianego wcześniej Radosława czy chociażby obecnej Evga :)

Osobiście wolę już odżałować te 30-40zł, odpuścić parę browarków i kupując sprzęt kupić od sprawdzonej firmy, za takie uważam Evga, BFG czy ostatecznie ASUS w przypadku GF i PowerColor, HIS (o którym btw coś ostatnio cicho...), GeCube (jak wyżej, dawno nie slyszałem nic o firmie) w przypadku Ati ;)

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak, niektórzy przyczepiają się do ludzi którzy narzekają na firmę Palit.....Ok może ich produkty nieźle się kręcą są tanie aleee.....Onego czasu miałem starego poczciwca R9800Pro od PowerColor'a, składałem kumplowi koma z Palitem 8600GT (chciał żeby było tanio). Po uruchomieniu kompa z Palitem, poinstalowaniu wszystkiego co konieczne przyjrzałem się obrazowi wyświetlanemu na monitorze, w porównaniu do mojego starego, przestarzałego Radka....no comments. Na GF'ie obraz był nieostry, kolory jakieś takie wyblakłe, ogółem nie podobało mi się :D. Jakiś czas temu składałem kompa z Palitem HD2600Pro (również miało być tanoi:D) Sytuacja zupełnie podobna, jakość obrazu na karcie Palita to mizeria w porównaniu do wymienianego wcześniej Radosława czy chociażby obecnej Evga :)

Osobiście wolę już odżałować te 30-40zł, odpuścić parę browarków i kupując sprzęt kupić od sprawdzonej firmy, za takie uważam Evga, BFG czy ostatecznie ASUS w przypadku GF i PowerColor, HIS (o którym btw coś ostatnio cicho...), GeCube (jak wyżej, dawno nie slyszałem nic o firmie) w przypadku Ati ;)

a po Dvi to podłaczałeś czy po VGA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VGA to nie jest przypadkiem skrót od Video Graphics Accelerator ;) ? Mówiąc po polsku "karta graficzna" :D? Monitor mam ciągle ten sam, nie narzekam na niego, o ile w przypadku R9800 korzystałem z samego D-sub to w przypadku 8600GT, HD2600Pro jak również mojej 7900GS od Evga korzystałem z przejściówki DVI - D-sub :P. Resztę o jakości obrazu już znacie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VGA to nie jest przypadkiem skrót od Video Graphics Accelerator ;) ? Mówiąc po polsku "karta graficzna" :D? Monitor mam ciągle ten sam, nie narzekam na niego, o ile w przypadku R9800 korzystałem z samego D-sub to w przypadku 8600GT, HD2600Pro jak również mojej 7900GS od Evga korzystałem z przejściówki DVI - D-sub :P. Resztę o jakości obrazu już znacie :P

VGA - Video Graphic Adapter jak już

Wiesz, przejściówka też w jakimś stopniu pogarsza wyświetlany obraz, szczególnie jak kosztowała 2 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi, że jakbyś zobaczył tobyś uwierzył ;). Pokazywałem to bratu i też stwierdził że obraz jest gorszy w przypadku Palita :P. Nie chcę się tu czepiać żadnej z firm, dzielę się tylko swoimi doświadczeniami związanymi z tymi kartami :)

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma ma znaczenie jesli chodzi o sygnal analogowy ale przy dzisiejszej technologii i DVI cyfrowym to obraz z no name i z Asusa bedzie ten sam.

Pamietam ze w erze analogu mialem dobra karte Elsy i ona faktycznie Ramdac miala jakis ekranowany wtedy byla zyleta w porownaniu do innych slabszych kart ktore mialem, Tak bylo z CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwagier kiedyś miał kartę PALIT DAYTONA ,jakaś riva TNT2 i obraz totalnie rozmyty, oczywiście przez D-Sub....po zmianie na bardziej markową obraz stał się ostry i wyraźny.

Od tego czasu staram się kupować tylko markowe - Gigabyte, Asus, MSI itp.

Jakiś czas temu zaryzykowałem GF7900GS od GALAXY (która to marka zdaje się, że też ma coś wspólnego z Palitem) i niby wszystko ok, ale przez wyjście tvout po S-Video obraz tak rozmyty, że nie dało się oglądać. Na szczęście wraz z erą telewizorów LCD zmienił się sposób podłączania kompa to TV i po DVI/HDMI obraz na TV żyleta:).

Edytowane przez pawelcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo prawdopodobne że karty różnią się jakością generowanego obrazu ale tylko przy podłączeniu przez DSUB (ANALOGOWO)

przy DVI jest to niemożliwe

btw kto dzisiaj używa DSUB ;) ? - chyba jakiś maniak CRT

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo prawdopodobne że karty różnią się jakością generowanego obrazu ale tylko przy podłączeniu przez DSUB (ANALOGOWO)

przy DVI jest to niemożliwe

btw kto dzisiaj używa DSUB ;) ? - chyba jakiś maniak CRT

Hahaha

Oto JA

Maniak CRT!!!

Za 130zł kupiłem używanego Nec FE 2111SB

i co mam z tego? Piękny soczysty obraz, wspaniałe kolory, 100Hz, rozdzielczość FULLHD[76Hz], idealne kąty patrzenia.

I teraz pytanie:

Czy jestem maniakiem czy świadomym konsumentem który nie leci do sklepu dla idiotów i kupuje sobie niedopracowany LCD Full HD za niebotyczną kwotę i się dziwi że musi siedzieć wprost przed nim "bo jak patrzy pod innym kątem to coś się dzieje z kolorami Panie sprzedawco!"

CRT :damage_wall: RULEZ :wink:

Co do producentów kart graficznych. Z moich doświadczeń polecam Asus, Gigabyte. Odradzam Leadtek i Inno3D.

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha

Oto JA

Maniak CRT!!!

i co mam z tego? Piękny soczysty obraz, wspaniałe kolory, 100Hz, rozdzielczość FULLHD[76Hz], idealne kąty patrzenia.

I teraz pytanie:

Czy jestem maniakiem czy świadomym konsumentem który nie leci do sklepu dla idiotów i kupuje sobie niedopracowany LCD Full HD za niebotyczną kwotę i się dziwi że musi siedzieć wprost przed nim "bo jak patrzy pod innym kątem to coś się dzieje z kolorami Panie sprzedawco!"

CRT :damage_wall: RULEZ :wink:

Co do producentów kart graficznych. Z moich doświadczeń polecam Asus, Gigabyte. Odradzam Leadtek i Inno3D.

Fajnie jestes super elo pro maniak....ZAZDROSZCZE Ci, ale wiesz ja nie mam mozliwosci postawic 30 kilkogramowej beczki na biurku i co wtedy? Mam zrezygnowac z monitora;D?

A Ci w laptopach to juz wogole sie moga ciac?

Wiesz crt ma wady jak i zalety, tak samo LCD...

A co do tematu....przy dwoch identycznych kartach referencyjnych roznych firm (inna naklejka) obraz bedzie identyczny:)

Przy roznych kartach roznica sa zauwazalne;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha

Oto JA

Maniak CRT!!!

A ja idę do sklepu dla idiotów kupuję za 90 PLN przez 30 miesięcy plazmę Panasonica 42 cale i mam to samo co Ty, a nawet lepiej. Ale co z tego wynika???

Edytowane przez hill70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem PowerColor x1950pro do Asus 4850(autorskie PCB) i wyszło tak:

Po wymianie sapphire x600pro na x1950pro obraz wyraźnie się zmienił, a mianowicie czcionki stały się jakby grubsze, nie wiem czy mniej wyraźne, ale imo wyglądało to gorzej niż na x600.

Po zmianie na Asus'a i pierwszym włączeniu kompa, banan powrócił na twarz.

Powrót do starej szkoły czyli to co reprezentował his 9800pro oraz x600pro.

Oczywiście nie muszę pisać iż zamonotwanie Gigabyte 7600gs spowodowało odruch wymiotny i jedno-dniową traumę

Wszystko tyczy się D-sub i CRT, ale nie zmienia to faktu, że w moich kolejnych zakupach będe kierował swoje oczy na Sapphire'a, Asus'a czy His'a

Zgadzam się, dlatego monitor lcd kupie dopiero jak spopularyzuje się podświetlenie LED.

Opinie ludzi, które słyszałem na własne uszy("jaki ten TVN wyraźny", "jaki Divx(cam) ostry jak żyleta") którzy przesiadli się z CRT na LCD TN plus analogowy tuner są naprawdę bezcenne. :wink:

EDIT>> ale nie zgadzam się z "niedopracowany LCD Full HD za niebotyczną kwotę", bo sadze, ze taki Eizo HD2442W to już naprawdę wypasik, którego z chęcią sam byś zamienił za swojego Nec'a

ja nie mam mozliwosci postawic 30 kilkogramowej beczki na biurku i co wtedy? Mam zrezygnowac z monitora;D?

No kurcze, też się zgadzam :wink:

Krowa jak jasny gwint i do tego dużo żre prądu.

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komuś nie odpowiada LCD na TV to zawsze jest plazma 42" z dobrymi kontami i czernią poniżej 2 tyś.

Bardzo często ostrość na analogu zależy od odświeżania , bym powiedział że nawet najczęściej. Wystarczy porównać na CRT 60Hz 85Hz 100Hz. Najczęściej na 60 jest ostry, 85 i 100 już jest rozmycie widoczne.

Zalezy od producenta ale jeśli karta do gier ma dwa wyjścia D-sub i DVI to reguła jest taka że na D-sub obraz będzie znacznie gorszy. W przypadku karty do pracy z grafiką z dwoma wyjściami D-sub nie odróżni od DVI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT>> ale nie zgadzam się z "niedopracowany LCD Full HD za niebotyczną kwotę", bo sadze, ze taki Eizo HD2442W to już naprawdę wypasik, którego z chęcią sam byś zamienił za swojego Nec'a

No tak ponad 5000zł....

Ale fakt WYPAS myślę że nie miał bym wachania jakbym miał możliwość "wymienić" :wink:

Zarombiasty test tego jakże zarombiastego outputa :)

Tylko ten input lag... mnie trochę martwi....

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi