mariuszn1 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Witam, ostatnio zauważyłem że CPU-Z podaje zaniżone napięcie - 1,312, VID wynosi 1,35 i na tyle jest ustawione w biosie. Przy obciążeniu skacze między 1,312 a 1,296 (CPU-Z). Proc to e6320 podkręcony z 1,86 do 2,24, pamięci 4:5 żeby chodziły na 800mhz, na razie nie chcę ich podkręcać, zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A. Na tych ustawieniach chodził 3h w SP2004 na small FFTs - stress CPU i nic, ale wczoraj zawiesił się podczas gry w cs 1.6, temperatury nie miał wtedy wyższej niż 40*C. I teraz pytanie czy zasilacz jest do wymiany? I czy da się miernikiem sprawdzić napięcie proca? :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Podaj resztę konfiguracji kompa... Edytowane 15 Października 2008 przez Killer85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszn1 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) mobo: gigabyte ga-g31m-s2l gpu: asus x1550 128mb/128bit ram: 2x 2gb A-data gaming series 800mhz 5-5-5-12 hdd: samsung spinpoint F1 hd252hj SATA II @EDIT Dodam że bios pokazuje Vcore 1.332V Edytowane 15 Października 2008 przez mariuszn1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 napiecia mierzy sie miernikiem nie programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) napiecia mierzy sie miernikiem nie programami.Zmierzenie napiecia rdzenia nie jest juz takie proste, a hasło przez ciebie przytoczone powtarzane jest jak mantra przez ludzi w przypadku zasilek ( z czym sie zgadzaM), tam prosto zmierzyc napiecia na poszczegolnych liniach, a jak zmierzysz moj drogi napiecie rdzenia na tej plycie miernikiem? Edytowane 15 Października 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Płyta ta ma słabą sekcję zasilania cpu. Wahania będą na niej czymś normalnym. Gdyby wystarczyły 3 fazy zasilania to producenci nie sililiby się 6, 8 czy nawet 16 faz zasilania cpu. edytowałem :oops: :oops: :oops: Edytowane 15 Października 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Płyta ta ma słabą sekcję zasilania cpu. Wachania będą na niej czymś normalnym. Gdyby wystarczyły 3 fazy zasilania to producenci nie sililiby się 6, 8 czy nawet 16 faz zasilania cpu. Z czego w gruncie rzeczy wystarczy dobre 4,8 faz...16 to już pakowane jest przeważnie dla picu w drogich mobach, coś tam zapewne da...+wszystkie opcje do stabilizacji napięcia i otrzymamy w miarę stabilny voltarz ale dużo zależy od tego jak producent potraktuje sekcje zasilania CPU...czy da padliniaste 16 czy dobre 8 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszn1 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 WAHANIA Klaus, WAHANIA... Co do wahań, to występują one tylko w przypadku obciążenia, ale mi głównie chodzi o kwestie tego że napięcie jest zaniżone - jakieś pomysły? A co do większej ilości faz, to 3 fazy wystarczą do kręcenia takiego procka jak mój do 3ghz - nie jest to ekstremalne OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) jakieś pomysły?Te płyty tak mają. W zalezności od procka cpu-z pokazuje ~0,04 mniej. Działa i łaski nie robi. Niektórzy mówią, że to vdrop (płyta daje mniej niż ustawione). Może i prawda jednak nie ma czym tego zmierzyć bo nie ma punktów pomiarowych. Cpu-z też niczego nie mierzy tylko coś tam sobie pokazuje, jak każdy inny program z resztą jeżeli mowa o napięciach. Oczywiście może być wadliwy zasilacz ale to już miernik trzeba zaprząc ew. podmienić. Walnięta pamięć, problem ze sterownikami ? Edytowane 15 Października 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszn1 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 I w czym teraz szukać przyczyn zwiechy? w SP2004 chodził 3h i się nie zawiesił, a w cs 1.6 po 45 minutach grania się wysypał, więc to może karta się przegrzała? - mój radeon ma pasywne chłodzenie i jest dosyć gorący, do tego mam obudowę mATX z jednym nawiewem 120mm z tyłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Plyta moze miec walniety uklad stabilizacji napiecia. U kumpla w takim MSI jak mam w sigu wystepowalo cos takiego. Plyta potrafila dawac nawet do 0,8V nizsze napiecie, im bardziej sie podbijalo tym roznica w zanizaniu i skokach napiecia byla wieksza. Jego plyta leci na serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 W takim razie sugeruję nawiew na kartę - dowolny wentyl na 5v - powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...