Skocz do zawartości
St.Anger

Mc350 Czy Ktoś Może Mi Wytłumaczyć, Dlaczego Do Jednego Z Pinów Wtyczki Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Od połowy wakacji zaczęły się dziać dziwne rzeczy z moim kompem, zawieszanie się firefoxa, 30 sekundowe przycięcia systemu, wywalanie się Stalkera, itp . W pierwszej chwili myślałem, że to dysk, bo gdy poruszałem kabelkiem SATA problem na jakieś dzień czy dwa przechodził. Z racji wykonywanej w wakacje pracy rzadko bywałem w domu, więc nie bardzo miałem czas testować i szukać powodów. Pomyślałem, że to dysk, więc kupiłem nowy przy okazji wymieniając kabelek SATA. Na jakiś czas znowu przeszło. Potem odpuściłem, bo jak wyżej pisałem nie było mnie w domu. Ale odkąd wróciłem na studia dzień w dzień musiałem się z tym użerać. W końcu naprawdę się wpieniłem, i pomyślałem, że rozbiorę wszystko a potem złożę jeszcze raz, może wtedy mu przejdzie. Podczas rozbierania coś mi podpowiadało, żeby zerknąć na wtyczkę ATX i ....... okazało się, że do jednego pinu nie dochodzi żaden kabelek :damage_wall: :) . Zacząłem szukać w wiązce tego kabelka, myśląc, że może jakoś wypadł, ale nie mogłem go znaleźć :) . W końcu zauważyłem, że do jednego pinu są doprowadzone dwa kabelki. Retoryczne pytanie: jak to jest możliwe :) ? A może czegoś nie wiem i tak ma być :) ? Co ciekawe zasilacz mam ponad 3 lata, ale dopiero w wakacje zaczęły się z nim problemy.

Już zamówiłem BQ Darkpower p7 550W, mam nadzieję, że tym razem nie będzie takich historii :) .

To normalne ;] tak ma być ;]

EDIT:

Jakoś nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, a na schematach wtyczek ATX jakie znalazłem w necie do każdego pinu był doprowadzony przewód. W takim razie po co jest ten pin skoro nie ma przewodu do niego - pytam z czystej ciekawości? W książce do płyty głównej ten pin jest oznaczony jako "NC". To mnie nie pocieszyłeś, bo w takim razie w dalszym ciągu nie wiem co jest przyczyną problemów z moim kompem :-| . No nic, może to jednak zasilacz i teraz wreszcie problemy się skończą.

Edytowane przez St.Anger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi