St.Anger Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Od połowy wakacji zaczęły się dziać dziwne rzeczy z moim kompem, zawieszanie się firefoxa, 30 sekundowe przycięcia systemu, wywalanie się Stalkera, itp . W pierwszej chwili myślałem, że to dysk, bo gdy poruszałem kabelkiem SATA problem na jakieś dzień czy dwa przechodził. Z racji wykonywanej w wakacje pracy rzadko bywałem w domu, więc nie bardzo miałem czas testować i szukać powodów. Pomyślałem, że to dysk, więc kupiłem nowy przy okazji wymieniając kabelek SATA. Na jakiś czas znowu przeszło. Potem odpuściłem, bo jak wyżej pisałem nie było mnie w domu. Ale odkąd wróciłem na studia dzień w dzień musiałem się z tym użerać. W końcu naprawdę się wpieniłem, i pomyślałem, że rozbiorę wszystko a potem złożę jeszcze raz, może wtedy mu przejdzie. Podczas rozbierania coś mi podpowiadało, żeby zerknąć na wtyczkę ATX i ....... okazało się, że do jednego pinu nie dochodzi żaden kabelek :) . Zacząłem szukać w wiązce tego kabelka, myśląc, że może jakoś wypadł, ale nie mogłem go znaleźć :) . W końcu zauważyłem, że do jednego pinu są doprowadzone dwa kabelki. Retoryczne pytanie: jak to jest możliwe :) ? A może czegoś nie wiem i tak ma być :) ? Co ciekawe zasilacz mam ponad 3 lata, ale dopiero w wakacje zaczęły się z nim problemy. Już zamówiłem BQ Darkpower p7 550W, mam nadzieję, że tym razem nie będzie takich historii :) . To normalne ;] tak ma być ;] EDIT: Jakoś nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, a na schematach wtyczek ATX jakie znalazłem w necie do każdego pinu był doprowadzony przewód. W takim razie po co jest ten pin skoro nie ma przewodu do niego - pytam z czystej ciekawości? W książce do płyty głównej ten pin jest oznaczony jako "NC". To mnie nie pocieszyłeś, bo w takim razie w dalszym ciągu nie wiem co jest przyczyną problemów z moim kompem :-| . No nic, może to jednak zasilacz i teraz wreszcie problemy się skończą. Edytowane 16 Października 2008 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (...)do jednego pinu nie dochodzi żaden kabelek(...)W końcu zauważyłem, że do jednego pinu są doprowadzone dwa kabelki. Retoryczne pytanie: jak to jest możliwe To normalne ;] tak ma być ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...