master4life Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Witam, przymierzam się do kupna pompki a nie chce przepłacać. Jak łatwo zauważyć na forum najczęściej polecany jest laing ddc(swiftech mcp), jednak analizując temat o tej pompce można wywnioskować że większość egzemplarzy jest głośna <_< I tu zaczyna się dylemat czy warto dopłacać do takiego głośnego ddc/mcp czy po prostu kupić hydora L20. 130zł piechtą nie chodzi i mógłby za to kupić jakiś raz... Jak ma się do tego D-tek db1? Gdzie nie gdzie można wyczytać że jest cichy ale czy to prawda? Z tego co widzę producent zaleca NK12 :unsure: czy sm8/10 dużo by go ograniczyły? Mój układ: D-tek, chanel nb, bwa 122+bwa121 z czym w przyszłości myślę o czymś na gpu, wszystko na razie było na wężach 8/10, in Rebel9. 2 pytanie, na coolingu jest dość tani mcp355, jak w nim kontrolować obroty? Nigdzie nie widziałem kontrolerów na molexa :huh: Pozdrawiam, m4l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) http://www.cooling.pl/koolance-laing-ddc1-...ukt,550930.html kontroler na molexa :razz: W DDC/MCP główna zaletą jest wydajność i cisza po ewentualnym zastosowaniu alternatywnego topu (których jest mnogo). Edytowane 15 Października 2008 przez gregor666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 do ddc mozna tez dokupic regulator obrotow i nim "zmniejszyc" glosnosc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 No dobra, tylko powiedzcie mi czy warto placic 219pln za MCP-355, do tego top, powiedzmy za kolo 60pln i regulator obrotow za 80, czyli razem jakies 360pln z hakiem zeby obnizyc obroty i miec wydajnosc dB-1 za bodajrze cos kolo 180pln ? Kup MCP-355 i top do niej, ewentualnie topo-rez XSPC za 99pln i bedziesz mial super wydajna pompke i znosnie cicha... Na pewno od Hydora bedzie cichsza i wydajniejsza, nie ma sensu komplikowac sobie zycia jeszcze zmniejszaniem jej obrotow, bo jak dobrze ja wygluszysz i odizolujesz od obudowy, np mocujac przez gume, albo wieszajac ja pod rezem na wezu (dla wersji z topem) bedzie znosnie, to ze jest glosna to dla mnie lekka przesada, owszem jest, jak przenosi drgania na obudowe, jak by sie tak z nia troszke pobawic to bez zmniejszania wydajnosci o obrotow da sie ja wyciszyc... Moj DDC zmodowany na +, czyli jakby mcp-355 z topem watercoola (z rozwierconymi otwirami) wisi sobie w zatoce 3,5 cala na zestawie montazowym, gumowym i jest cichutki, powiedzmy na poziomie MCP-655 pracujacego na 1-2 biegu (mam dual loop i obie pompki sa w 1 budzie, oczywiscie 655 zwykle na 4 pracuje, troszke go wygluszylem i jest znosnie :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) najlepiej u kogos posluchac ddc bo legendy tej cichosci sa przesadzone ja jej nie wytrzymuje powyzej 7v a mam naprawde solidnie odizolowana i egzemplaz tez dobry moze wiekoszc ma reszte elemtow na tyle glosna ze ddc jest nieslyszalna:) jezeli chodzi tylko o cisze to bralbym jednak dteka albo pujsc za moda i jednoczenie miec na wszelki wypadek pompke z kopem 355 i prawdopodobnie trwalsza i do tego zwyczjnego molexa (przejsciowke) na 7v Edytowane 16 Października 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Ja się nie zgodzę co do głośności DDC, miałem wcześniej AP700 i przy zdecydowanie mniejszym przepływie, była głośniejsza i bardziej wibrowała. Owszem DDC też spore wibracje przenosi, ale chyba nikt jej nie montuje na gołej blasze, jeśli się ją odpowiednio odizoluje to jest cisza jak makiem zasiał (pomijając niektóre głośne z natury egzemplarze o których co niektórzy na forum pisali). Edytowane 16 Października 2008 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Tu nie chodzi o wibracje bo nawet w rece slychac wyraznie dzwiek silniczka w ddc (czy co tam jest) pare razy probowalem umowic sie na odsluch tych bezglosnych forumowych i nie forumowych ddc ba proponowalem odkupienie za wieksza cene i co? Zawsze konczylo sie brakiem odezwu ze strony posiadaczy;p Edytowane 16 Października 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Owszem silnik co nieco słychać, ale według mnie nie na tyle żeby to przeszkadzało, a ucho na takie rzeczy mam wyczulone ;) Jak dla mnie głównym źródłem hałasu mogą być wibracje, co łatwo wyeliminować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Laing cichy tak ...bez głośny nigdy... w sig to dac ? Może wtedy skończą się pytanie czy ddc są ciche :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Owszem silnik co nieco słychać, ale według mnie nie na tyle żeby to przeszkadzało, a ucho na takie rzeczy mam wyczulone ;) Jak dla mnie głównym źródłem hałasu mogą być wibracje, co łatwo wyeliminować. To powiedz mi tylko jak (w czym) masz zamontowany dysk(i)? Edytowane 17 Października 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 pare razy probowalem umowic sie na odsluch tych bezglosnych forumowych i nie forumowych ddc ba proponowalem odkupienie za wieksza cene i co? Zawsze konczylo sie brakiem odezwu ze strony posiadaczy;pJak bedziesz w wawie to wpadnij... mam 2 szt, 2 sa bardzo ciche, z rozwierconymi topami watercoola i zamontowane na zestawie montazowym w zatokach 3,5 cala. 1 szt jest za to bezglosna! na razie dziala z topem i rezem alphacoola, to bardzo stara rewizja i bardzo z niej jestem zadowolony, do tego da rade ja odpalic na 5V (i tak na 12 pracuje :) ). Nie wiem o co wam chodzi z ta glosnoscia, jak na moj gust wszystko co jest na poziomie Xthermala na ok 10V jest ok i mozna powiedziec ze jest praktycznie bezglosne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 na poziomie Xthermala na ok 10V jest ok i mozna powiedziec ze jest praktycznie bezglosne... :lol2: A mnie irytuje Acutake na 4V i Noiseblocker rev. 3 na 5V... Na 10V to bym dostał choroby psychicznej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachor Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 ^^ proponuje iść do laryngologa musisz mieć coś z uszami :) (może słyszysz głosy? xD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 :lol2: A mnie irytuje Acutake na 4V i Noiseblocker rev. 3 na 5V... Na 10V to bym dostał choroby psychicznej :D +1 ja mam to samo, o ile jeszcze w ciągu dnia powiedzmy że nie słysze pompki, to wieczorem percepcja sluchu zwiększa sie wielokrotnie i nawet najmniejszy szmer mnie denerwuje. pamietam jak na poczatku zabawy z LC denerwowal mnie szmer przeplywajacego plynu przez układ :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) A wpadne tylko nie wiem kiedy bo to wieksza wycieczka ale musze siostre odwiedzic wiec moze niedlugo:) ps. Nie zapominajcie ze 60% spoleczenstwa albo i wiecej ma kiepski sluch;p ps2 Mnie acutake na 4v tez denerwuje a mam te z malo chalasujacym lozyskiem Edytowane 17 Października 2008 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 To powiedz mi tylko jak (w czym) masz zamontowany dysk(i)?A co to ma do tematu? Dysk mam w SQD zamontowany i i tak go słyszę, prawda jest taka jak napisał Celin, wieczorem wszystko bardziej słychać, a już jak człowiek zacznie zwracać na to uwagę to wiadomo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Właśnie dysk mój przypomina bardzo prace pompki....barka @ sqd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 A co to ma do tematu? Dysk mam w SQD zamontowany i i tak go słyszę, prawda jest taka jak napisał Celin, wieczorem wszystko bardziej słychać, a już jak człowiek zacznie zwracać na to uwagę to wiadomo... A ma :) bo, jak ktoś wspomniał, każdy słyszy inaczej i to co dla jednych jest niezauważalnym szmerem lub buczeniem innych może irytować. W moich WC zawsze najgłośniejszym elementem był dysk (szum), więc gdybys miał np 2 seagaty po prostu zamontowane w budzie i przekonywał, ze pompki prawie nie słychać nie uwierzyłbym Ci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...