Gu1u Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Chciałem wam przedstawić historie, która przytrafiła się mojemu koledze. Jakoś na początku wakacji '07r. pomagałem jemu w wyborze podzespołów do nowego kompa, który miał być na wypasie. Po jakimś tygodniu może dwóch postanowił założyć wc i tu oczywiście też mu pomogłem. Do tamtego czasu zaglądał do kasty sporadycznie, aż tu nagle.... Odpala kompa, włącza neta i wyskakują artefakty. Szybki restart i czuje charakterystyczny zapach rozgrzanego pceta. Odkręca pokrywkę reza (ma na zewnątrz kasty pojemnik chyba od płynu do spryskiwaczy wzięty z malucha :wink: )i tu nagle.. gorąca woda zaczyna tryskać z otworu wlewowego :blink: . Szybkie sprawdzanie co się stało i okazało się że nawaliła pompka Alphacool AP700 co spowodowało zagotowanie się wody i stopienie topu bloku Swiftech MCW60 który był na 2900XT!!! Oczywiście blok się rozszczelnił i pociekł. Trochę zalała się grafa i mobo ale sprzęt przeżył. Pompka też już działa, nie wiedzieć czemu wysunął się wirnik i zablokował się o obudowę. W krotce wrzucę foty bloku gpu. Temat ku przestrodze, zaglądajcie i sprawdzajcie częściej swoje akwarium!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 no ja miałem kilka razy problem typu - zapomniałem włączyć wentylator na chłodnicy...i sie woda prawie zagotowała....potem zżółkła i trzeba było czyscić wszystko teraz juz nie mam wc, ale miło wspominam użytkowanie tego urządzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 I miedzy innymi dlatego, pomijając zupełnie kulturę pracy, zamiast róznych takich słodkich i malutkich plastikowców (mimo, że podobają mi się) preferuję wielka i ciężką ale solidną CWU. Pompy lainga (D5) niby tez wygladają na solidne i trzeba przyznać, że podobne awarie zdarzaja sie raczej rzadko, ale jakoś kawał stali i mosiądzu w kompie za parę złotówek działa na mnie bardziej kojąco ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Czekam na fotki topu :D. Tymczasem moja pompka typowo akwariowa zwana Powerhead 402 działa już 1,5 roku i to jest jej drugi układ na jakim pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 cos mi tu nie pasuje, przy odpaleniu kompa woda momentalnie sie zagotowala? bzdura. ja nieraz odpalałem kompa na WC bez włączania pompki i chodził dosyć długo :P a i tak proc powinien wyłączyc kompa przy określonej temp. musiał mieć walnięty rdzeń grafiki. też tak miałem kiedyś jak zaczynałem przygode z OC na AC :P spalił sie akcelerator graficzny i sypało artefaktami. swoja drogą jeszcze blok swift'a podbił akcje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Tyle że on miał 2900XT a to pieruństwo grzeje się nieadekwatnie do wydajności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 nie no ale bez przesady zeby w takim czasie grafika zagotowala wode? zobacz ile czasu potrzeba do zagotowania w czajniku i jakiej mocy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) nie no ale bez przesady zeby w takim czasie grafika zagotowala wode? zobacz ile czasu potrzeba do zagotowania w czajniku i jakiej mocy :)No dobra ale ile wody masz w czajniku a ile w bloku ( pompka nie pracowala wiec liczy sie tylko ta ilosc wody "w okolicy" a nie z calego ukladu)?! Mnie tylko to "stopienie topu" zastanawia...nie sadze aby temp przekroczyla 100stopni, a czy tyle wystarcyz aby stopic plexe? W piekarniku przy 125st plexa 5mm robi sie plastyczna i da sie formowac. Wrzucaj fotki!;] Edytowane 16 Października 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 No dobra ale ile wody masz w czajniku a ile w bloku ( pompka nie pracowala wiec liczy sie tylko ta ilosc wody "w okolicy" a nie z calego ukladu)?! Mnie tylko to "stopienie topu" zastanawia...nie sadze aby temp przekroczyla 100stopni, a czy tyle wystarcyz aby stopic plexe? W piekarniku przy 125st plexa 5mm robi sie plastyczna i da sie formowac. Wrzucaj fotki!;] tylko że ten blok jest wykonany z acetalu (praca w temperaturach od -50°C do +90°C (okresowo do 140°C) a nie plexi ale i tak dziwne ponieważ woda musiała by mieć temperaturę 160 C ( :blink: ) żeby top zaczął się odkształcać a do stopienia to coś około 250 C potrzeba wiec są trzy wyjścia bloki w rzeczywistości są wykonane z jakiegoś tańszego tworzywa sklepy mylą nazwę tworzywa autor trochę prze kolorował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 w bloku mogło być 50ml... rzeczywiście trzeba długo czekać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Odkręca pokrywkę reza (ma na zewnątrz kasty pojemnik chyba od płynu do spryskiwaczy wzięty z malucha :wink: )i tu nagle.. gorąca woda zaczyna tryskać z otworu wlewowego chodzilo mi o ta czesc posta a nie o wode w bloku :) no ale czekamy na fotki Edytowane 16 Października 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gu1u Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Czas jaki upłyną od momentu włączenia kompa do wywalenia artefaktów wynosił ok. 5 min. Niestety nie było mnie przy tym i pisze to co powiedział mi kolega. Zdjęć jeszcze nie mam bo nie mogę aparatu znaleźć. A 2900 dzisiaj oficjalnie zakończyło żywot! Zostało założone standardowe chłodzenia i komp został odpalony. Pop jakimś czasie śmierdzi spalenizną, grafa gorąca jak pies. Po wstępnych oględzinach stwierdzono nadtopienie obudowy chłodzenia oraz wygięcie się laminatu w okolicach rdzenia :blink: Przyczyną tego było nie uruchomienia się wentylatora na gpu. Ogólnie jak coś się sypie to do końca :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 niestety awaria pompy to chyba najgorsza z rzeczy jaka moze sie przytrafic. zaraz po wytrysku :) tym o to sposobem mozna zagotowac wode w kazdym z blokow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 a to nie mozna jakiejś czujki sobie dac termicznej by nie szlochać pozniej.. a tak mamy alarm i no problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Przyczyną tego było nie uruchomienia się wentylatora na gpu. Ogólnie jak coś się sypie to do końca :angry: jak mogles/mogl nie uslyszec nie krecacego sie wentyla na tej suszarce od 2900XT?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 To się stało z bloczkiem na cpu kiedy pompka padła, a komputerek sobie działał dalej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Hmm top strzelił. nie wiem jak z blokami, ale np rez. thermaltake'a (water level indicator) ma boczne ścianki zrobione nie z pleksy tylko z jakiegos plastiku. Chyba dlatego ldziom tak często pękały przy wkręcaniu złączek. Jeżeli ten blok miał tak samo, to duzo nie trzeba mu było do podziału na 2 ;). Ciut za mocno przykręcona śrubka + parę stopni Celsjusza więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lool1234 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Mi też kiedyś udało się pracować bez włączenia pompki, kiedy jeszcze nie miałem przekaźnika który ją uruchamia (swoją drogą to polecam). Jednak nie poniosłem żadnych poważnych konsekwencji tego, tylko artefakty lub zwiechy. Przy pracy bez większego obciążenia dawał rady, pod obciążeniem 20min góra o ile pamiętam. Nawet próbowałem podkręcać procka bez pompki :oops: i dziwiłem się czemu tak słabo :wink: Aha, mam chodzone GPU i CPU oczywiście, chłodnica 3x120 na górze, pompka CWU Grundfosa. I co do gotowania wody w pobliżu bloku, to nie zapominajcie że płyn (woda) też krąży bez pompki, tylko że zależy od połączeń/ułożenia elementów. Edytowane 17 Października 2008 przez lool1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ten bloczek wygląda tak straszne na tych zdjęciach. Dalej był szczelny, na wszelki wypadek do pokleiłem przezroczystym poxipolem i służy do tej pory ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Ten bloczek wygląda tak straszne na tych zdjęciach. Dalej był szczelny, na wszelki wypadek do pokleiłem przezroczystym poxipolem i służy do tej pory ;] To się nazywa ekstremalne chłodzenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) To ja może opowiem swoją historię. Blok znanego "naszego" producenta , laing ddc skręcony na 5v i inne [ciach!]ły. Laing robił mi niespodzianki na 5v , raz działał raz nie. Siedziałem na pc i włączyłem jakąś giere. Po kilkudziesięciu minutach grania zauważyłem , że woda nie ma obiegu. Sprawdzam tempy , duzo za duze. Szybko kombinuje żeby laing się odpalil na 12v i się udało jednak jak laing odpalil , plexa bloku na cpu się jakimś sposobem (prawdopodobnie od temepratury) wygiął w przeciwną stronę do procesora robiąc szczeline przez która woda wylatywała z bloku. Fontana w komputerze , blok na gware , asrock dalej dziala :D Woda była baaaaardzo gorąca więc w bloku na cpu zrobił mi sie czajnik. Edytowane 18 Października 2008 przez kądziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Urzekła mnie wasza historia ;) ja coś skrobnę... a64 3500+ cwu ,bwu123, zern na cepie[jak kto woli ktc] układ bez włączonej pompki działał 1,5-2h [w tym czasie siora siedziała na gg i fotce :P] Core temp 99* i ni wója nie chciał więcej pokazać :lol: zero przecieku węże miękkie jak wacek czesia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 A to ma być topic zbiorczy naszych nie włączanych pompek ? To i ja się pochwalę... CR nie włączony przez 40min grania w CS:S. na G73 miałem 113*C, cep ok. 90*C. Węże wokół cepa mięciutkie tak jak u Arniego, na oryginalnym topie od Prisona (ten niby poliwęglan) pojawiły się mikropęknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Wniosek ? Plexiglas i poliwęglan ssie pauke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Wniosek ? Plexiglas i poliwęglan ssie pauke pauke ssa niepozabezpieczane uklady... jesli jest awaria pompy to wiele rzeczy moze sie przytrafic, jednak w Polsce wiele osob jeszcze nie mysli o zabezpieczaniu sie i kontrolowaniu obrotow/pracy bo po co placic za czujniki (mozna uzyc z plyty glownej w wiekszosci pomp, no ale to trzeba jeszcze zrobic), a pozniej jest placz niestety taka prawda, mimo coraz doskonalszych zlaczek, coraz lepszych polaczen, zawsze bedzie mozliwosc awarii sprzetu, a pompa to jeden z ostatnich meczanicznych elementow w ukladzie chlodzenia ciecza, a mechanika lubi zawodzic najczesciej... z przykladow zyciowych... czlowiek zmontowal uklad, gotowala mu sie ciecz... lament i wogole, ze "polskie produkty" to shit... 2x kompa do mnie przywozil... dzialalo pieknie, pojechalem za 3 razem do niego.... chlodnica byla na tyle na zewnatrz obudowy, tak docisnal do sciany ze weze ze sie pozaginaly i nie bylo przeplywu... edit: a wiec by dzialalo wszystko dobrze i dlugo, konserwujcie uklad, sprawdzajcie parametry, przemyslcie wszystko 3x, i zainwestujcie w ewentualne zabezpieczenia - pozniejsze straty w sprzecie moga byc niewarte wydania na starcie kilkunastu plnow wiecej Edytowane 18 Października 2008 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Sam , wymagasz aby każdy miał w swoim układzie jakieś zabezpieczenie czy woda płynie ? Troche mało realny pomysł. Każdy pilnuje swojego wuceta na swój sposób i też każdy składa go na swoją odpowiedzialność wiedząc jakie jest ewentualne ryzyko. Nikt tutaj nie płacze ,że bloki są fe fuj itd lecz dzieli się swoją opinią i doświadczeniem. Pokazałeś na przykładzie , że są ludzie głupi i z takimi nic nie zrobisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 u mnie rozłaczył sie przewód od pompki -zasilający i nic się nie stopiło ,nic nie gotowało po ok 20 min. komp się wyłaczył bo temp. proca przekroczyła 90*C , węże mięciutkie proponuje wrzucic jakiś top -pare topów plexa-acetal do wrzątku i spróbować " rozpuścić " od tamtej pory mam pompkę na Areogate 3 i ustawiony alarm obrotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Sam , wymagasz aby każdy miał w swoim układzie jakieś zabezpieczenie czy woda płynie ? Troche mało realny pomysł. Każdy pilnuje swojego wuceta na swój sposób i też każdy składa go na swoją odpowiedzialność wiedząc jakie jest ewentualne ryzyko. Nikt tutaj nie płacze ,że bloki są fe fuj itd lecz dzieli się swoją opinią i doświadczeniem. Pokazałeś na przykładzie , że są ludzie głupi i z takimi nic nie zrobisz :) niczego nie wymagam, proponuje i uczulam... bo czasami ludzie o tym nie doczytaja ;) proponuje wrzucic jakiś top -pare topów plexa-acetal do wrzątku i spróbować " rozpuścić " to sie nie rozpuszcza w takich temperaturach, ale sie odksztalca.. wygina... przy szybkiej zmianie temp moze popekac lub oslabic wewnetrzna strukture materialu co spowoduje pozniejsze pekniecia od tamtej pory mam pompkę na Areogate 3 i ustawiony alarm obrotów prosta metoda a skuteczna :) Edytowane 19 Października 2008 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 od tamtej pory mam pompkę na Areogate 3 i ustawiony alarm obrotów I jak sobie radzi aerogate z laingiem? Nie grzeje się nic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 I jak sobie radzi aerogate z laingiem? Nie grzeje się nic?Ma tylko kabel od obrotów podłączony, nie zasilanie Lainga :) Źle go zrozumiałeś Sub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...