vasilij Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Witam. Otóż mam płytę Gigabyte GA-k8NF-9. Ostatnio przy uruchamianiu kompa, uruchomił się dopiero po restarcie. Teraz nie mogę całkowicie go uruchomić. Speaker nie daje piknięcia (w ogóle ni pyka), obraz się nie pojawia na monitorze. Otworzyłem obudowe i zauważyłem wybrzuszony kondensator koło sekcji zasilania proca. Więc: - Czy może to byc spowodowane, że płyta była zasilana tylko! złączem ATX 20 pin oraz ATX12V 4-pin. - Czy może to byc wina produktu zasilaczopodobnego marki Feel Reszta Confa Athlon 3000+ (s939) 2*512 Good ram Seagate 120 GB (ATA) jakiś napęd płyt+dyskietek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 - Czy może to byc spowodowane, że płyta była zasilana tylko! złączem ATX 20 pin oraz ATX12V 4-pin. - Czy może to byc wina produktu zasilaczopodobnego marki Feel Pierwsza przyczyna którą podejrzewasz to nie to ;] Prędzej druga, kiepskie zasilanie mogło się n to przełożyć. Możliwe tez że kondensatory były mocno zakurzone, ewentualnie poprostu mniej trwała sztuka płyty Ci się trafiła ale podejrzewałbym właśnie zasilacz lub zakurzone, zabrudzone kondensatory, takie elektrolitowe trzeba czyścić, tym lepiej dla ich trwałości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Wybrzuszony kondensator oznacza : Falujace napiecie z zasilacza ( cienki zasilacz ) Duza temperatura w budzie Jesli 1 z kondesatorów był wybrzuszony oznacza to ze inne tez juz dostały " po łbie " a ze napisałes ze po resecie dopiero wstał tym bardziej.. Najpierw podstaw inny lepszy zasilacz i zobacz czy wogole płyta wstanie jesli tak to masz do wymiany kondesatory po pierwotnej stronie zasilania PWM proca oraz po wtórnej ( nawet jesli sa niewybrzuszone ! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasilij Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Niby teraz wystartował ale wsumie może za następnym razem się nie uruchomic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...