Skocz do zawartości
ugiugi

Mały Zestawik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje mocnego kompa do biura... mam problem tylko z wyborem płyty microATX i jak najmniejszej obudowy pod E5200...

Zestaw wyglądałby tak:

Proc: E5200

RAM: Goodram 2x2GB 800MHz CL5

Dysk: Samsung SpinPoint F1 640GB

Grafa: Gigabyte Radeon HD2400XT 256MB DDR2

Nagrywarka: Samsung SH-S202J

Zasiłka: ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

Prosiłbym o jakieś rozsądne rozwiązanie... wiem, że lepiej byłoby kupić 'normalną' płytę główną ale niestety musi to być microATX i do tego jakaś mała obudowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleacm nieco inne rozwiązanie, nie lepiej kupic płytke z chipem AMD 780 i do tego np. Athlon 4850 X2, mamy wydajny komputerek, niedrogi w dodatku z dobra grafika, az za dobra do biura bo na pokładzie ma HD3200, nowe Athloniki mało sie grzeją i naprawde uwazam ze do biura czy do domoego uzytku (nie do grania) lepszego kompa w chwili obecnej niezłozymy, po co wydawać.

Polecam plytke Gigabyte z AMD780 w standardzei microATX tak jak sobie zyczyłeś.

Tu masz linka do tej płytkiGigabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem weteranem Intela od Pentiaka II ale sam szukalem dla siebie jakiegos komputerka mogacego chodzic 24/7 poberającego malutko proądu ale w miare wydajnego do www, offica i takich tam codziennych czyli do wszytskiego ale nie do gier i złozyłem własnie taki zestawik i smiga az miło a prądu bierze tyle co latarka, ale jak intel to polecam tą płytke

6 fazowe zasilanie z pewnościa da jakis potencjał OC, mniejszej płytki nie znajdziesz bo do mATX, sam się nad nią zastanawiałem i do tego e7200 ale poczytałem troche o chipie AMD 780 i zaoszczedziłem dodatkowo na grafice.

Szwagrowi radził bym podejsc do tematu obiektywnie bo na uprzedzeniach jeszcze nikt dobrze nie wypadł:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że lepiej byłoby podejście obiektywne, ale koleś ma juz prawie 40lat na karku i cięzko mu się pogodzić ze zmianami :P

Kurde, tą płytę co podałeś nie ma w esc.pl a tam chciałem zakupić cały komplet... a przeglądnąłem do 300zł wszystkie płyty i nie ma tam żadnej mATX ;/

Zaproponuje mu ten zestaw AMD... wyglądałby tak:

Proc: AMD Athlon 64 X2 5600+

Płyta gł: Gigabyte MA78GM-S2H

Obudowa: ???? jakieś propozycje co do małej obudowy pod mATX??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw na AMD fajny ale z tego co wiem to mobo tez nie jest złe Klik do tego E5200 i byłoby nieźle. CO do budy ta jest ładna i tania. Zważywszy na to że ma być to komp do biura o wydajności zintegrowanych graf wspominał nie będe ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Format: ATX... ale własnie patrze w komputroniku i faktycznie jest to mATX.

OK, czyli zestaw przedstawia się tak:

Proc: E5200

Płyta gł: Asus P5E-VM SE /Intel G35/

Grafa: Gigabyte Radeon HD2400XT 256MB DDR2

Obudowa: chce z esc.pl dlatego wezme ModeCom Step 203 Black (400W)

Wszystko ok z zestawem?

Jeszcze coś... ta obudowa ma w sobie zasilacz i jest to ta sama firma co produkuje ten zasilacz z mojego zestawu. Więc może kupić obudowę(z zasilaczem) a osobnego zasilacza nie kupować? Czy władują mi jakiś noname z którym będą same problemy?

Edytowane przez ugiugi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że jednak intel, nioe na mawiam uporyczywie ale grafiki Intala w Chipie G35 do gr4afiki w AMd 780 woole nie ma co porównywac ale jak się uparliscie to ten tez bedzie ok ale gdy np. zechce ogladac film w wysokiej rozdzielczosci to może pojawic się problem. Co do budy to polecam chiefteca, nie są drogie a sa solidnie wykonane z grubej balchy dzieki czemu wibracje tak się nie przenosza no i są wersje z zasilakmi równiez a na pewno lepiej wziaść zasiłek chifteca niz modecoma prawda?

lu oferuej cos takiego A Plus

mam taką do sprzedania cena 130 zł. Co prawda bez zasilacza ale wygląd niezły i funkcjonala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi