prozac0 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 witam, otóż nurtuje mnie taki problem. bywając za miastem na działeczce, ku mojej uciesze odkryłem, że za sprawą laptopa z kartą wi-fi na minPCI atheros AR5005G jestem w stanie wyłapać sygnał oddalonej dość znacznie sieci publicznej udostępniającej internet za free (jakaś bogatsza gmina za miedzą). radość moja wynika stąd, że odpada mi dość kosztowne i powolne korzystanie z blueconnecta pre-paid z podpiętego telefonu. Niestety sygnał sieci jest słabiutki i dodatkowo dostępny tylko w jednym konkretnym miejscu jednego z pokoi na skaju ławy (wystarczy obrócić lapa na ławie i już go gubi). stąd moja przemożna chęć wzmocnienia tego sygnału. Uwzględniałem dwa sposoby jak tego dokonać: 1)kupno jakiegoś taniego AP i ustawienie go w trybie wzmocnienia syg.: a)czy może to być coś taniego pokroju edimax EW-7206APG, b)czy tryb wzmocnienia to WDS, w ogóle na jakie funkcje AP zwracać uwagę w moim przypadku c)czy w ogóle możliwe jest ustawienie takiego AP by wzmacniał bez ingerencji w sprzęt nadający (funkcja repeater bodajże) d) czy taki niedrogi AP ze standardową antenką będzie lepiej wybierał syg od tego atherosa z laptopa, jak go ustawię w miejscu najmocniejszego syg. -> czy to w ogóle ma sens? 2)kupno jakiegoś modemu na PCMCIA do EDGE/GPRS (i tak muszę coś takiego nabyć -> EDGE jest praktycznie wszędzie a w telefonie mam tylko powolny GPRS albo UMTS którego na łonie natury nie uświadczysz) z WiFi np. Sony Ericsson GC89 z anteką zewnętrzną a)czy takie coś lepiej wybiera syg od karty na miniPCI w obudowie laptopa? <-czy to w ogólem ma sens? :> pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr40 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Witam. Też mam taki sam problem - dostęp do darmowego internetu przez wi-fi laptopa, też slaby sygnał, który często zanika - co kupić, żeby wzmocnić sygnał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Kupno dobrej anteny kierunkowej. Chyba to tylko ci zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prozac0 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Ale do zwykłego AP? Czym musi dysponować żeby można było taki syg. wyłapać i wzmocnić? Mile widziane jakieś konkretne niedrogie propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Karta Wi-Fi musi mieć zewnętrzne wyjście antenowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prozac0 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Czyli jednak opcja 2. tj. karta wi-fi na PCMCIA z odkręcaną zewnętrzna antenką i pod to podpięta jakaś antena kierunkowa. Na pewno nie da rady uwolnić laptopa od kabli i uczynić go mobilnym czyli coś w w typie opcji nr. 1 AP przechwytujący i rozsyłający wokół siebie syg. interesującej mnie sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 da sie, ale w takim przypadku spada wydajność wifi. chociaż do netu powinno sie nadać. nazywa sie to AP Repeater. Ew. 2 ap łączysz skrętką, jeden odbiera sygnał a drugi nadaje do lapka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Mozna zrobić w ten sposób, że kupuje się router z dwiema odkręcanymi antenkami (choćby jedna odkręcana) oraz antene kierunkową lub panelową. Jedną antenkę odkręcamy i na jej miejsce przykręcamy antenę kierunkową (panelową) korzystając z kilkumetrowego kabla. Antena oczywiście na dachu, kominie czy innym miejscu zapewniajacym dobrą widoczność AP. Druga antenka w routerze służyć ma jako rozsiewająca sygnał na domek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Ale jedna z anten to chyba wysylajaca, druga odbierajaca? Wiec jak ta zewnetrzna ma i skutecznie odbierac i wysylac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Każda antenka wysyła i odbiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...